Goede voornemens geven hoop

‘Een heel gelukkig nieuwjaar en dat al je goede voornemens maar uit mogen komen!’ Dat is nou echt zo’n wens die je vaak (een beetje lacherig) hoort tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar. Net alsof jouw goede voornemens bij voorbaat al gedoemd zijn om te mislukken. Ik ben iemand die steevast elk jaar goede voornemens maakt. Want ik vind nieuwe plannen, bij de start van een nieuw jaar, een mooie hoopgevende traditie. Daarom schrijf ik deze blog met tips over hoe je goede voornemens kunt vasthouden en hoe je er echt iets mee kunt doen!

Focus op de toekomst

De start van een nieuw jaar is een mooi moment voor reflectie om vervolgens de blik vooruit te richten. Door doelen te stellen krijg je een positief gevoel en dat  kan voor emotionele groei zorgen. Wanneer het afgelopen jaar misschien niet zo geweldig was, dan kun je daar nu een punt achter zetten. Je zet je als het ware af voor een frisse start. Je krijgt de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Had je een jaar om met veel plezier op terug te kijken, dan kun je zorgen dat gevoel vast te houden of verder uit te werken. Er zijn dus altijd genoeg redenen om goede voornemens te maken.

GEZONDer leven

In de top 10 van goede voornemens voor 2019 staat onder andere het volgende:

  • Gezonder eten en leven
  • Meer bewegen
  • Stop met roken
  • Vaker nee zeggen
  • Minstens 1 keer per jaar een time-out houden
  • Oude kleren weggeven
  • Stoppen met multitasken
  • Internetfasting

Ik word blij van al deze dingen en een aantal ervan staan ook op mijn lijstje van goede voornemens. Uiteraard draait bij mij het meeste om GEZONDer leven. Dat is mijn passie! Ik heb nu bijvoorbeeld besloten om minder wijn te drinken. Niet dat ik nou zo’n veeldrinker ben, alhoewel ik in het weekend altijd wel een paar glaasjes nam. Maar om het gezellig te hebben hoef je toch helemaal geen alcohol te drinken? Dat ga ik nu eens een maandje uitproberen.

Internet..wat?

De meeste mensen hebben wel een beeld bij intermittend fasting. Periodiek vasten volgens een bepaald schema. Wat minder bekend is, is internetfasting. Internet…wat? Internetfasting! Deze term zag ik voorbij komen (op het internet) waarmee bedoeld wordt om minder tijd te verdoen met nutteloos scrollen en googelen. Internet fasting betekent letterlijk internet vasten. Met andere woorden: je besluit heel bewust om een bepaalde tijd per dag offline te zijn. Dit is echt iets voor mij want ik zit nogal eens op mijn smartphone! Vaak is het werk gerelateerd maar toch leidt het je af van datgene waar je mee bezig bent want vóór je het in de gaten hebt, reageer je op elk piepje van dat ding. Zo verlies je nogal wat tijd duurt het weer even voordat je weer in de flow van je werk zit. Daarom heb ik internetfasting ook als mijn goede voornemen bestempeld. Maar eerlijk is eerlijk; omdat veel contacten voor mijn werk via Facebook verlopen, ben ik bang dat dit goede voornemen moeilijk vol te houden zal zijn want mijn cliënten en coaches mogen daar niet onder lijden.

Waarom mislukken goede voornemens zo vaak?

Heel veel van onze goede voornemens verdwijnen vaak al snel als sneeuw voor de zon. We vinden wel dat er iets moet veranderen maar we houden dat gevoel niet lang vast. Dat komt omdat het makkelijker is om op de oude, vertrouwde voet verder te gaan. Verandering is altijd moeilijk. Daarbij leggen we de meetlat vaak ook erg hoog. En dat werkt verlammend. Want de faalkans is dan zo groot dat we er maar niet eens meer aan beginnen. Terwijl iedereen wel weet dat je leert door fouten te maken. Ik noem dat de stenen die je tegen zult komen op je pad naar verandering. De vraag is wat je met die stenen doet. Struikel je erover of raap je ze op om er een kasteel van te bouwen?

Maak je doelen SMART

Smart is Engels voor ‘slim’. Maar de letters staan ook voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Van deze kernachtige woorden heb ik 7 tips gemaakt om van je goede voornemens een succes te maken.

  1. Neem maar één goed voornemen tegelijk en bepaal wat het resultaat moet zijn (Specifiek):
    In plaats van een hele waslijst aan goede voornemens, kun je beter één doel voor het nieuwe jaar vaststellen. Daar kun je je veel makkelijker aan houden. En maak dat doel specifiek. Voorbeeld: Stel dat je goede voornemen is om meer energie te willen krijgen, bepaal er dan bij dat je dat wilt om meer met je kleinkinderen te kunnen rennen.
  2. Zorg dat je de vooruitgang kunt meten. (Meetbaar). Stel je wilt GEZONDer worden, laat dan je resultaten meten bij een EetLijn Coach om de vooruitgang te kunnen monitoren m.b.t. de Tanita bodsycan.
  3. Leg de lat niet te hoog (Acceptabel): Wil je bijvoorbeeld afvallen? Dan kun je beter een paar kilo met jezelf afspreken, dan meteen zoveel dat je van tevoren al weet dat het niet gaat lukken.
  4. Bekijk of de investering in je doel in verhouding is tot de energie die je erin steekt. (Realistisch): Stel je hebt veel medicatie en je wilt wat medicijnen kunnen laten staan. Je gaat leven volgens De EetLijn, is het dan realistisch om te stellen dat je met 4 weken van al je medicatie af kunt zijn.
  5. Denk in termijnen (Tijdgebonden):
    Ben je van plan om GEZONDer te gaan leven? Probeer het eens één maand met De EetLijn. Dit tijdspad is te overzien. Hierdoor zul je gemotiveerd raken om verder te gaan op de goede weg.
  6. Spreek je goede voornemen uit (Acceptabel):
    Wees niet bang om je goede voornemen te delen. Door uit te spreken waar je mee bezig bent maak je het concreet, ook voor jezelf. Het is dan geen halfslachtige belofte meer die je aan jezelf doet, nee, het wordt een serieuze aangelegenheid. Je omgeving kan je er dan ook nog eens op aanspreken.
  7. Gebruik motiverend beeldmateriaal (Slim):
    Hang iets positiefs op waar je elke dag naar zult kijken. Een lijstje met goede bloedwaardes bijvoorbeeld of een gefotoshopte foto van jezelf waar je slanker op lijkt, het kan allemaal. Wat ook goed werkt is die leuke kleding waar je niet meer in past goed zichtbaar op te hangen. Zorg alleen voor positieve dingen. Want iets negatiefs als herinnering hoe het niet moet, dat zorgt er alleen maar voor dat je sneller vervalt in verkeerde gewoontes.
  8. Een beetje falen mag! (Acceptabel)
    Natuurlijk zal je pad vol stenen liggen waarover je kunt struikelen. Maar een beetje falen mag. Bouw dat spreekwoordelijke kasteel van de stenen die je tegenkomt en zorg dat je dat ene goede voornemen ten uitvoer brengt.
  9. Beloon jezelf (Slim):
    Een schouderklopje op zijn tijd is heel erg fijn. Stel jezelf daarom iets leuks in het vooruitzicht. Geef je bijvoorbeeld een keer een themadag van De EetLijn cadeau! Zo sla je meerdere vliegen in één klap. Je trakteert jezelf én je wordt een hele dag door mij en/of een collega geïnspireerd. Houd de Facebookpagina www.facebook.com/deeetlijn maar in de gaten want dan sta je altijd op de laatste stand en lees je de nieuwste informatie. Je kunt je ook aanmelden voor De EetLijn Praatjes om helemaal op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van De EetLijn.
Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?