Biologisch, de eetlijn

Biologisch voedsel altijd beter of niet?

Vraag jij je ook wel eens af of biologische producten gezonder zijn dan niet biologische? Want biologisch zegt iets over de manier waarop het product gekweekt of geteeld is, maar het zegt niets over wat erin zit, toch? In biologische producten kan net zo goed veel suiker zitten, of ze kunnen gluten bevatten of andere stoffen die niet bijdragen aan je gezondheid. Ik probeer je in deze blog een antwoord op je vraag te geven. En ik waarschuw je maar alvast; een hele duidelijke ja of nee krijg je niet!

Mode of niet?

Zijn biologische producten een modeverschijnsel? Die vraag stelde ik op Facebook en ik kreeg er uiteenlopende reacties op. Absoluut, zei de een, terwijl een ander dat helemaal niet vond. Feit is in ieder geval dat je steeds meer biologische producten tegenkomt en echt niet alleen in speciaalzaken. Ik woon tegenover de Jumbo en die verkoopt biologisch vlees, groente en allerlei andere producten met een groene uitstraling. Maar als de verpakking er groen uitziet, zegt dat nog helemaal niets. Zelfs de naam biologisch wil lang niet altijd wat zeggen.

Drie groepen

Om het begrip biologisch te verklaren, heb ik een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten voedsel. Ik heb de biologische producten opgedeeld in drie hoofdgroepen: De dierlijke, de plantaardige en losse producten. Iedereen die mij kent, weet dat ik geen fan ben van voedsel in pakjes en zakjes maar hoe kun je chiazaad halen in de winkel als er geen zakje om zit? Daarom bespreek ik in dit blog ook de producten die los verkrijgbaar zijn.

Goed voor het dier, dus ook voor ons

Ik eet lang niet elke dag vlees en wissel graag eens af met een stukje vis. Maar als ik vlees eet, dan kies ik altijd zoveel mogelijk biologisch vlees. Van vlees is het heel belangrijk dat het dier een goed leven heeft gehad en humaan is geslacht. Dat is fijn voor het dier maar ook voor ons. Waarom?

  1. Een dier dat meer beweegt, krijgt meer spieren en is minder vet. Spieren zijn gezonder om te eten dan vet. Het vlees krijgt meer bite en is ook lekkerder.
  2. In biologisch rood vlees komt carnitine voor. Carnitine heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het stimuleert de vetverbranding, ook wel de stofwisseling van vetten. Hierdoor wordt energie geleverd aan ons lichaam. Bij een tekort kan er vermoeidheid ontstaan en gewichtstoename. Verder is het een belangrijke antioxidant die een beschermende werking heeft op hart en bloedvaten. We hoeven geen hele lappen vlees te eten. Een klein stukje is genoeg. En ook niet elke dag. 2x per week een biologisch stukje rood vlees is prima.
  3. Biologisch gehouden dieren krijgen minder antibiotica toegediend want zij zijn sterker dan niet biologisch vee. Sporen van antibiotica zijn altijd terug te vinden in het vlees op ons bord. Dit is funest voor onze darmflora.
  4. Melkvee in een niet-biologische stal wordt vaak door gemolken tijdens de drachtige periode om maar zoveel mogelijk liters melk te verkrijgen. Tijdens de dracht produceert de koe echter hormonen die dan ook

Pieren pikken

Vlees zorgt voor de belangrijke eiwitten in ons dieet, maar natuurlijk kun je die ook via een eitje binnenkrijgen. Koop altijd biologische eieren (herkenbaar aan het stempel dat begint met het cijfer 0) want de kippen uit een biologische kippenstal kunnen vrij rondlopen en pieren pikken. Niet-biologische kippen krijgen voer wat voornamelijk bestaat uit maïs en hierin zit veel Omega 6. Dit kan bij ons laaggradige ontstekingen veroorzaken en dit is weer heel slecht voor je cholesterol. Door het gevarieerde voedsel van de biologische kip zit er in hun eieren juist veel Omega 3. Ons lichaam heeft baat bij een juiste balans van Omega 3 en 6.

Sterkere planten

Biologische gekweekte groentes en fruit zijn, net als dieren, sterker dan hun niet-biologische varianten. De plant moet immers zelf kunnen overleven zonder dat het ze gemakkelijk wordt gemaakt met insecticiden en gewasbestrijdingsmiddelen. Om sterker te worden, maakt een biologische plant salvestrolen aan, dat zijn stofjes waarmee zij zichzelf beschermen tegen ziekten en vraat. En dit is ook goed voor de mens. Het is aangetoond dat salvestrolen kankercellen kunnen verjagen. Dat betekent natuurlijk niet dat kanker altijd weggaat als je biologische groente eet hoor, dat is wel erg kort door de bocht. Maar salvestrolen kunnen je lichaam wel helpen kanker te voorkomen en zelfs te genezen.

Biologisch of vers?

Het is geen wet van Meden en Perzen dat biologisch altijd beter is. Als je ver moet rijden om biologisch te kunnen kopen en je moet daardoor voor een hele week tegelijk in huis halen, dan is het de laatste dagen niet meer vers. Mijn mening is dat je beter niet biologische groenten en fruit kunt nemen die vers zijn dan biologische die al een lang transport achter de rug hebben of ergens lang hebben gelegen. Je kunt je ook verdiepen in de productie van alle soorten groenten en fruit om de juiste keuze te kunnen maken en dat is natuurlijk veel werk. Maar ik kan je wel vertellen dat ‘gewone’ bananen zwaar bespoten worden en dat je daarom altijd het beste biologische bananen kunt kopen. Voor de teelt van broccoli daarentegen is haast geen gewasbescherming nodig. Daarom kun je deze zonder problemen niet-biologisch eten.

Combineer biologisch met een gezonde levensstijl

Biologische producten moeten in de winkel voorzien zijn van een keurmerk. Maar dat zegt nog steeds niet veel. Ik hecht ook veel waarde aan glutenvrij, suikervrij, koolhydraatbewust en (slechte) e-nummervrij. Bovendien moeten mijn boodschappen passen in een gezonde levensstijl. Het is niet altijd mogelijk om iets te vinden wat lekker is en ook nog eens aan al deze voorwaarden voldoet. In de webwinkel van Jouw LijfLijn heb ik producten geselecteerd die hieraan voldoen en wil je gebruik maken van het gemak van thuiswinkelen? Neem dan eens een kijkje in de webwinkel van DeEetLijn en doe inspiratie op!

Het is allemaal zo duur!

Tja, dat is het meest gehoorde argument om toch voor de niet-biologische variant te kiezen. En het klopt, biologisch is altijd duurder. Maar bedenk wel dat je van biologische producten meestal minder nodig hebt, want ze verzadigen meer. Daarnaast gooi je van biologische groente en fruit minder weg. Je eet ze als het ware met huid en haar op. En van het afval kun je ook weer allerlei dingen maken. Zo verwerk ik uienschillen tot een smaakmaker door ze te drogen in de oven en daarna fijn te malen in de keukenmachine.

Bloemkoolmuffin recept

Koken met afval is hip! Je gelooft het misschien niet maar vorige week heb ik van de bladeren van de bloemkool ongelooflijk lekkere muffins gemaakt. Ik heb het recept ontwikkeld voor het online inspiratieprogramma ‘365 GEZOND(er) van A tot Z’. Dat is een laagdrempelige ondersteuning om gezonder te leven. Je krijgt elke ochtend bij het wakker worden een gezonde tip van Nettie, lekkere recepten, leuke kookvideo’s en nog veel meer. Je kunt je hiervoor aanmelden via www.deeetlijn.nl/365-dagen-gezonder. Maar vandaag heb ik voor jou een verrassing, Je krijgt het recept van de bloemkoolmuffin ook al ben je (nog) geen lid. Gewoon om je te laten ervaren hoe lekker die recepten zijn. Zo kun je het zelf ook eens uitproberen. Klik hier voor het recept.

Verder dan biologisch

Mijn laatste tip in deze blog gaat nog eens 10 stappen verder: biologisch dynamisch voedsel is nog vele malen gezonder dan biologisch voedsel. De producten zijn te herkennen aan het Demeter keurmerk,genoemd naar de Griekse godin van groei en vruchtbaarheid. Onder andere in het Brabantse Lage Zwaluwe verbouwt zorgboerderij De Zwaluw biologisch dynamische producten. Onze dochter Rieke vindt hier, samen met andere mensen met een zorgbehoefte, haar dagbesteding in een rustige, fijne en gezonde omgeving. Ik heb heel veel bewondering voor de eigenaren Corina en Ewoud die dit allemaal mogelijk maken.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?