antibiotica, de eetlijn

Antibiotica uit je keukenkastjes

Antibiotica is een geweldige uitvinding om ernstige ontstekingen te genezen. Maar helaas geeft antibiotica ook hele nare bijwerkingen. Je darmen kunnen er helemaal ontregeld van raken waardoor je immuunsysteem ernstig verzwakt. Het duurt vaak een hele tijd voordat je lichaam weer in evenwicht is. Daarom is het veel beter om door middel van een gezonde leefstijl te proberen om je lichaam sterk en gezond te houden. Een dagelijkse hoeveelheid natuurlijke en gezonde antibiotica kan je daarbij helpen. En daar hoef je helemaal niets speciaals voor te doen. Je hebt ze allang bij je thuis in de keuken staan!

Antibiotica, welke bijwerkingen kun je verwachten?

Ben jij een van die vele vrouwen die regelmatig last heeft van de schimmelinfectie candida? Of heb je steeds weer te kampen met chronische blaasontsteking? Grote kans dat je vaak een antibioticakuur voorgeschreven krijgt. Na een paar dagen voel je je weer opknappen, maar de bijwerkingen van de kuur liegen er niet om. Je kunt er misselijk van worden, aan de diarree raken of er rode huiduitslag van krijgen. Maar het ergste is dat antibiotica je darmflora ernstig kan verstoren. En dat het wel tot vier jaar kan duren voordat de darmflora zich weer helemaal heeft hersteld.

Wat is antibioticaresistentie?

Bovendien kun je van teveel antibioticakuren een antibioticaresistentie oplopen. Dat betekent dat je lichaam helemaal niet meer reageert op antibiotica. Wanneer je dan een ernstige infectie oploopt, dan kan dat levensbedreigend zijn. Ik heb weinig keus, zul je misschien denken. Maar niets is minder waar! In plaats van steeds weer aan de antibiotica te gaan en zo je darmen naar de gallemiezen te helpen, kun je ook je leefstijl aanpassen. Door andere voeding en andere gewoontes te introduceren in je leven, kun je veel aandoeningen helpen te voorkomen.

Gezonde darmflora

Wist je dat meer dan 80% van alle ziektes wordt veroorzaakt door een verstoorde darmflora? Daarom is het superbelangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Gezonde darmen bevatten meer dan 400 darmstammen. Wanneer deze worden aangetast door ongezonde factoren, dan krijgen slechte darmstammen de overhand en gaat je weerstand naar beneden. Die slechte factoren kunnen van alles zijn; alcohol, suiker, brood, maar ook te weinig beweging, stress of te vaak een antibioticakuur.

Overleg altijd met je huisarts

Natuurlijk is antibiotica een heel goed middel tegen ernstige en acute infecties. En je zult mij dus nooit horen zeggen dat je geen antibiotica moet nemen. Ik dank mijn leven aan een paar hele sterke antibioticakuren. Ik waarschuw vooral tegen overmatig gebruik van antibiotica bij laaggradige ontstekingen. Ik denk ook dat je altijd in gesprek moet gaan met je huisarts. Stel hem of haar de vraag of het echt de enige oplossing is dat je medicijnen gaat slikken of dat je misschien eerst op een andere manier van je kwaal af zou kunnen komen.

Antibiotica kuur afmaken of niet?

Vraag bovendien of het noodzakelijk is dat je de hele kuur afmaakt zoals altijd voorgeschreven staat. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de meeste bacteriën na drie dagen dood zijn en dat het voor het herstel niet uitmaakt of je dan nog dagenlang de kuur blijft volgen. Het is echter wel een veel grotere aanslag op je darmen als je maar medicijnen blijft slikken die je misschien helemaal niet meer nodig hebt.

Natuurlijke antibiotica

Welke natuurlijke antibiotica zijn er eigenlijk allemaal? Het zijn er heel veel en ik wil wedden dat je de meeste ervan allang in je keukenkastjes hebt staan:

  • Cayennepeper
  • Gember (waarbij verse beter is dan gemalen)
  • Kaneel, het liefst uit Ceylon
  • Knoflook, met name zwarte knoflook
  • Kokosolie, maar dan alleen de extra vierge die niet ontgeurd is.
  • Kruidnagel
  • Kurkuma
  • Ui en alle andere alliumsoorten
  • Zwarte peper, vers gemalen

De gezondheidsaspecten van al deze kruiden en andere producten heb ik al eens behandeld of komen binnenkort aan de beurt met de EetLijn Weekthema’s op Facebook via de pagina www.facebook.com/deetlijn.  Je kunt erover lezen in mijn blogs of de video’s bekijken op mijn facebookpagina. Maak tijdens het koken gebruik van de kruiden en je zorgt op een natuurlijke manier goed voor je darmen. Vind je het toch nog lastig om zelf recepten te zoeken die jou op weg helpen naar een gezonde leefstijl? Schrijf je dan in op ‘bij Nettie in de Keuken’ voor 12 handige kookvideo’s met recept‘ erbij. Bovendien kun je dan De EetLijn Bundel voor een super lage prijs bemachtigen met NettiepediA (6 Gouden BasisRegels voor een Schoon en Gezond lichaam), een overzicht met 50 schuilnamen van suiker en een leuk en handig recepten e-book met 8 overheerlijke gezonde dinerrecepten.

Advies

Gebruik antibiotica dus vooral om grote en acute infecties te verjagen. De kleine brandjes blus je liever op een natuurlijke manier. Schrijft de dokter jou een antibioticakuur voor, informeer dan hoe lang je de kuur moet nemen. Zodra je aan de antibiotica gaat, doe je er verstandig aan ook probiotica te nemen. Dit kan in de vorm van een glas kefir of een bak Griekse yoghurt, elke dag. Of door het eten van olijven, gefermenteerde producten, zuurkool, pure rauwe cacao, kimchi, algen, haver e.d. In een later blog zal ik ingaan op de beste probiotica voor een gezonde darmflora. Naast probiotica is het verstandig om prebiotica te gebruiken. Dat krijg je binnen door het eten van producten met veel vezels zoals groente en fruit. Zowel probiotica als prebiotica helpen je darmflora zich te herstellen of ze in goede vorm te houden.

Werk aan je gezondheid

Tijdens mijn lezingen ontmoet ik wel eens mensen die het heel moeilijk vinden om hun leefstijl aan te passen. Ze slikken liever een pilletje dan dat ze de ontstekingen in hun lichaam aanpakken door geen alcohol meer te drinken, geen brood meer te eten of door meer te bewegen. Ja, dan ben ik uitgepraat natuurlijk. Wil jij wel graag werken aan je gezondheid en vind je het belangrijk dat jouw lichaam in staat is om zichzelf te genezen? Dan is De EetLijn Methode iets voor jou. Zoek op www.deeetlijn.nl een coach bij jou in de buurt die je gaat helpen GEZOND(er) OUD(er) te worden.

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?