Pompoenen… wat zijn ze toch lekker! Maar o, die pitten aan de binnenkant van de pompoen… Die gooien we maar weg. Of toch niet? Nee, niet weggooien! Want pompoenpitten zijn op vele manieren te gebruiken en te eten. Daarnaast zijn het ook nog eens bommetjes van gezondheid.
Welke soorten pompoenpitten zijn er?
Doorgaans eten we het vruchtvlees van de pompoen. De witte pitten aan de binnenkant van de pompoen, met een stevig vlies eromheen, halen we eruit. Het handigst gaat dat met een lepel, al kan dat ook nog een hele klus zijn. Behalve de witte pitten die je bij het verwerken van een pompoen overhoudt, kennen we ook de groene pompoenpitten. Dat zijn de pitten die je in een zakje in de winkel koopt: zonder vliesje. Veel mensen denken dat de groene pitten gepelde witte pitten zijn. Maar het overgrote deel van de groene pompoenpitten die in de winkels worden aangeboden, zijn de pitten uit de zgn. naaktzadige pompoenen. Die pompoenen zien er heel anders uit dan de bekende oranje pompoen. Vaak zijn ze rond of ovaal en hebben geel-groene strepen. Aan de binnenkant zitten de groene pitten, zonder vlies, en ze worden alleen gedroogd: pellen is immers niet nodig!
Pompoenpitten, niet weggooien dus?
Gewoon lekker makkelijk: pompoenpitten in de winkel kopen… Voor dat beetje geld ga ik zelf echt niet lopen tobben. Want ja… we dóen al zoveel zelf en je kunt niet bezig blijven, toch??? En ach… zou het nu zoveel uitmaken? Zou dat nu zo’n groot verschil maken: pitten die je uit een pompoen haalt en bewerkt en eet of de kant en klare uit een zakje?
De pitten, wat kun je ermee?
Zoals gezegd, is er wel verschil in soort tussen de witte en de groene pitten. Wat betreft voedingswaarde maakt het niet zoveel uit, afgezien van de extra vezels die de vliesjes geven. Er komt steeds meer aandacht in de samenleving voor ‘no-waste’: we gooien niets weg. Dat is ook van toepassing op de pompoenpitten die je uit je pompoenen haalt. Door aandacht te hebben voor duurzaamheid geniet je des te meer van je voeding. Bovendien krijg je de pitten er gratis bij als je een pompoen koopt. Hieronder zal ik een paar mogelijkheden voor de verwerking van pompoenpitten aanreiken. Maar eerst moet je pompoen ‘geslacht’ worden.
Hoe ‘slacht’ je een pompoen zonder al teveel gedoe?
In het algemeen schrikken mensen soms terug voor het ‘slachten’ van een pompoen. Toch is dat niet nodig. Je kunt ze voorgaren in de oven gedurende 30 minuten op 140 graden. Vervolgens glijdt je mes erdoorheen als door de zachte boter en schraap je de pitten er zo uit. Het vruchtvlees kun je voor van alles gebruiken: pompoensoep, pompoenpuree, pompoentaartjes, pompoencurry. Dan heb ik nog lang niet alles gehad! In de Eetlijn-receptenboeken vind je ook diverse recepten met pompoen.
Hoe ga je te werk?
1. Je lepelt de pitten uit de pompoen
2. Doe de pitten in een zeef en spoel ze goed af onder koud stromend water
3. Het is even een werkje om de draden ertussenuit te krijgen. Ook die draden kun je gebruiken in de soep of puree: we gooien niets weg!
4. Spoel de pitten nog eens goed na.
5. Laat ze uitlekken en dep ze droog.
Hoe verwerk en eet je de pompoenpitten? Dat kan op verschillende manieren:
- Je kunt de pitten rauw eten. Kies dan wel liefst voor een biologische pompoen. De pitten smaken lekker, maar zijn niet knapperig. Rauw gegeten geven ze wel de meeste voedingsstoffen. Het kan wel zijn dat je er darmklachten van krijgt als je er veel eet. Doe dus voorzichtig aan.
- Je kunt ze ook een minuut of 6 à 7 koken in water. Ze worden daardoor wat zachter en krijgen íets meer smaak.
- Maar geroosterd zijn ze toch het lekkerst. Je kunt ze roosteren in een koekenpan op het laagste pitje wat je hebt. Hoe meer verhit, hoe meer voedingswaarde er verloren gaat. In de oven drogen en roosteren wil ook lukken. Zet de oven op maximaal 170 graden (ook weer om zoveel mogelijk voedingsstoffen te bewaren). Schud de pitten af en toe even om. Pas op dat ze niet te donker worden. Na afkoelen zijn ze heerlijk knapperig en bros.
Een andere mogelijkheid is om ze te bakken in de airfryer. Een openbaring! Doe de pitten in de baklift, zet de temperatuur op 170 graden en kijk om de 5 minuten even hoe de stand van zaken is. Tussendoor opschudden, zoals in de oven, is niet nodig omdat door de hete lucht de pitjes rond vliegen in de bak en prachtig egaal rondom geroosterd worden. Na 15 minuten zijn ze klaar. Laat ze dan even afkoelen zodat ze knapperig worden en genieten maar! O ja… alléén doen als je van een knauwtje extra houdt, anders gewoon je toevlucht nemen tot de groene pitten uit een zakje. - Je kunt pompoenpitten eten uit het vuistje als gezonde snack. Ze zijn bijvoorbeeld lekker over de soep, door salades, in een notenmix.
- Verder bestaat er pompoenpitolie: olie die uit de pitten is geperst.
- Je kunt van pompoenpitten ook zelf meel malen, dat je heel goed half om half kunt mengen met andere meelsoorten om mee te bakken.
- Je kunt ook nog pasta van maken van pompoenpitten, als smeersel op een cracker o.i.d. Het recept is simpel: Je maalt geroosterde pompoenpitten in de blender fijn en voegt eventuee; wat kokosolie toe totdat er een homogene smeerbare massa ontstaat. Het resultaat is een heerlijk nootachtige, smeerbare pasta, die je kunt gebruiken op een cracker of een Eetlijn-pistoletje
Belangrijke redenen waarom je pompoenpitten regelmatig zou ‘moeten’ eten
Pompoenpitten staan al eeuwen bekend om hun indrukwekkende lijst van gezondheidsvoordelen. Zo dragen ze bij aan de gezondheid van je huid, je haar en je totale gezondheid. Normaal gesproken zal dagelijks een handje pompoenpitten je gezondheid enorm ondersteunen.
1. Ze hebben een positief effect op je totale gezondheid in het algemeen
- Ze verzorgen de prostaat door de grote hoeveelheden zink die erin zitten en kunnen ook de sperma kwaliteit verbeteren.
- Pompoenpitten verkleinen de kans op diabetes type 2 omdat de pitjes de bloedsuikerspiegel onder controle kunnen houden.
- Ze kunnen helpen de cholesterolwaardes gezond te houden waardoor o.a. hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden, o.a. dankzij de grote hoeveelheid magnesium die erin zit.
- Ook de bloeddruk kan gezonde waardes krijgen/houden; dit door de hoeveelheden kalium en magnesium die de pitten bevatten.
- Er zitten fyto-oestrogenen in die de dames door de menopauze heen kunnen helpen.
- Ze helpen de spijsvertering gezond te houden.
- Dankzij de grote hoeveelheden vitamine A kunnen ze helpen je ogen gezond te houden.
- Ze bevatten tryptofaan, een aminozuur waardoor je lichaam zelf méér melatonine aanmaakt wat maakt de je beter slaapt. De hoeveelheden zijn niet enorm, maar alle beetjes helpen. Het zink wat in de pitjes zit, is een hulpstof die helpt het tryptofaan om te zetten in melatonine.
2. Ze hebben een positief effect op de gezondheid van de huid door vitamine E:
- Ze hydrateren de huid.
- Helpen de huid te beschermen tegen huidkanker.
- Voorkomen vroegtijdige huidveroudering.
3. Ze hebben een positief effect op de gezondheid van je haar
- Ze kunnen helpen roos voorkomen door het zink wat erin zit.
- Pompoenpitten kunnen haargroei helpen bevorderen en breuk in het haar voorkomen.
Zitten er dan geen nadelen aan het eten van pompoenpitten?
Er zijn een paar situaties waarin voorzichtigheid geboden is. Sommige mensen krijgen last van een allergie door het eten van pompoenpitten. De klachten daarbij zijn uitslag op de huid en ademhalingsproblemen. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar ik moet het wél vermelden. Je kunt ook last krijgen van je maag als je de pompoenpitten niet goed kauwt. Dit kan vooral voorkomen als je de bewaarde pitten uit de pompoen gebruikt omdat daar nog dat harde schilletje omheen zit. Eet je er teveel van, dan kun je er diarree van krijgen maar dat kan bij meer producten voorkomen waar je teveel van eet. Als je het houdt bij 1 klein handje per dag, heb je niet veel kans op bijwerkingen. Zorg er altijd voor dat de pitten goed vers zijn. En zorg voor variatie in je voeding.
Toegift, 2 heerlijke recepten van pompoenpitten:
- Pompoenpitpasta
- Pompoenpitcrackers
Zo kun je dus volop profiteren van alles wat pompoenpitten te bieden hebben: gezond en genieten gaan hand in hand!