Psoriasis, De EetLijn

Psoriasis en 10 tips die kunnen bijdragen aan verbetering

Jeuk, krabben, pijn, je voelt je gewoon blèhhhh…. Psoriasis!!! Het is een huidziekte die je leven compleet lam kan leggen. In Nederland zijn meer dan 1 miljoen mensen met eczeem of psoriasis. Eczeem is verwant aan psoriasis. Als je meer over eczeem wilt weten, lees dan dit blog: https://www.deeetlijn.nl/eczeem-genezen-in-12-tips/.

Landelijke psoriasis dag

Op 27 oktober was het de landelijke dag van de psoriasis, vandaar ook nu aandacht voor deze vervelende aandoening. Het is bedoeld als een hart onder de riem voor iedereen die met psoriasis te maken heeft. Jammer genoeg heeft de reguliere wetenschap heeft nog steeds niet de ultieme behandeling gevonden. Maar gelukkig kan verandering van leefstijl heel veel bijdragen aan vermindering van klachten en bijdragen aan levenskwaliteit!

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidziekte. Er zijn veel verschillende vormen van psoriasis. Het komt vaak op de ellenbogen voor; je ziet dan huidschilfers, soms dikke plakkaten, en mensen hebben er enorme jeuk bij. Daardoor gaan ze krabben, soms tot bloedens toe, waardoor het weer gaat ontsteken. Het kan voorkomen op alle plaatsen van het lichaam: buik, knieën handen, hoofd. Vaak wordt het steeds erger.
Psoriasis is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Er gaat dan iets mis met de natuurlijke vernieuwing van de huidcellen. Gewoonlijk worden in de onderste laag van de huid nieuwe huidcellen aangemaakt, mooie ronde gezonde cellen. Na verloop van tijd drogen die cellen uit en komen via de tweede huidlaag als huidschilfertjes aan de oppervlakte waar ze afgestoten worden. In de diepste huidlaag worden dan weer nieuwe cellen aangemaakt. Dat is een natuurlijk proces. Bij psoriasis is het zo dat het natuurlijke afschilferingsproces verstoord raakt waardoor er ontstekingen ontstaan. Het gaat om teveel huidcellen die niet op een natuurlijk manier worden afgestoten. Dat kan jeuk, schilfering, dikke en rode plekken en plakkaten veroorzaken.

Psoriasis, hoe ontstaat het?

De oorzaken van psoriasis zijn onbekend maar er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan. Hoewel de psoriasisplekken er vaak naar en vies uitzien is het niet besmettelijk. Dit kan echter wel sociaal isolement tot gevolg hebben. Dat geeft weer meer stress en maakt het erger. Er wordt wel gezegd dat er een erfelijke factor meespeelt in het ontstaan van psoriasis. Erfelijkheid speelt echter maar voor een klein deel een rol, zo’n 10-20%. De rest is echt leefstijl gerelateerd. Als zowel ouders als kinderen last hebben van psoriasis, is het vaak zo dat de kinderen de leefstijl van de ouders hebben overgenomen. Die leefstijl kan bij de ouders een tol gespeeld hebben bij het ontstaan van psoriasis en leidt vervolgens ook bij de kinderen tot dezelfde klachten.

Risicofactoren

Ook al is psoriasis in grote lijnen niet echt erfelijk, er zijn wel bepaalde risicofactoren waardoor psoriasis méér kans krijgt.

  • Stress: veroorzaakt laaggradige ontstekingen; psoriasis is een ontstekingsziekte. Zeker in coronatijd is er veel stress, verdriet, eenzaamheid, dus kan het meer de kop opsteken.
  • Overgewicht: zorgt voor meer ontstekingen. Vandaar dat overgewicht kan zorgen voor meer gevoeligheid voor psoriasis.
  • Slechte voeding in het algemeen (snackbarvoedsel, koek, snoep, zoetigheid), maar ook zuivel (lactose) en gluten zijn boosdoeners in het veroorzaken of verergeren van psoriasis. Ze zorgen voor beschadiging van de darmflora, waardoor een lekkende darm ontstaat. Ook dit zorgt weer voor ontstekingen.

Dan maar glutenvrij eten?

Maar let op! Moeten we dan maar glutenvrije producten kopen in de winkel? Helaas bevatten bijna alle glutenvrije producten veel suiker. Dit wordt vaak toegevoegd als smaakmaker, maar suiker is nu juist ook een risicofactor voor het ontstaan van ontstekingen en psoriasis.

Behandeling

De medische wetenschap heeft niet echt goede oplossingen. Vaak worden crèmes of zalven en tabletten voorgeschreven. Maar het heeft vaak weinig of kortdurend effect. Lichttherapie geeft vaak nog wel enig effect. Dat kun je ook zelf toepassen door veel naar buiten te gaan. Ook in de winter. Zorg dat, voor zover mogelijk, de psoriasisplekken ontbloot zijn. Zo kan er licht en lucht bij komen. Toch blijft een gezonde leefstijl en aanpassing van voeding een belangrijke basis die ongelofelijk veel mooie resultaten kan geven. Het is fijn dat je zelf, op een natuurlijke manier, deze kwaal kunt aanpakken.

Wat kun je zelf doen met leefstijl/voeding?

  1. De basis is altijd weer: gezonde voeding. Vermijd ontstekingsbevorderende voeding, zoals gluten, zuivel, alcohol, koffie. Vermijd ook roken.
  2. Darmflora verbeteren: gluten en lactose verminderen, probiotica gebruiken (kefir)
  3. Schadelijke e-nummers laten staan. Niet alle e-nummers zijn schadelijk, maar bijvoorbeeld e-621 en e-951 zijn stoffen die je niet binnen moet willen krijgen. E-621 zorgt er o.a. voor dat je door blijft eten.
  4. Voldoende vitamines en mineralen. Als je alles uit je voeding zou willen halen, moet je minstens drie grote borden groenten en fruit per dag eten. Dit zorgt uiteraard voor de nodige voedingsstoffen maar het gaat ook altijd gepaard met een hoge calorie inname wat een factoor voor overgewicht kan zijn. Daarom is het gebruik van supplementen belangrijk. De Nutrilite Double-X is een uitstekend supplement dat voor een dagelijkse aanvulling van vitamines en mineralen zorgt en qua voedingswaarde 3 grote borden vol met groente en fruit vertegenwoordigt zonder de calorische waarde.
  5. Omega-3: Je kunt vette vis eten, maar het nadeel is dat in een vervuilde zee vervuilde vis zit. Ook moet je er heel veel van eten om aan een redelijke hoeveelheid omega-3 te komen. Dus is ook hier suppleren aanbevolen, ook in voorkomen of herstellen van psoriasis.
  6. Elke dag een portie zink. Dit is belangrijk voor de weerstand en zorgt ook voor vermindering van ontstekingsreacties omdat het het immuunsysteem reguleert.
  7. Vitamine D, de ‘sunshine-vitamine’. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking komt vitamine D tekort. Er wordt steeds meer bekend over hoe belangrijk vitamine D is in het voorkomen en genezen van allerlei aandoeningen. Ook in de strijd tegen psoriasis, beter gezegd: om een gave huid te krijgen!
  8. Selenium (zit ook in de Double X)
  9. Stress voorkomen. Dat is soms best moeilijk. Maar probeer dingen te doen waar je blij van wordt. Ook dat is een hele belangrijke factor.
  10. Ga naar buiten, de zon in met de plekken zoveel mogelijk ontbloot. Hier ligt wel metéén een uitdaging: psoriasis ziet er naar uit en veel mensen ervaren schaamte en durven niet met blote benen en armen naar buiten. Dat is jammer, omdat juist licht en lucht kunnen helpen.

Waar kun je beginnen?

Misschien zie je nu door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel te doen, maar hoe dan precies? Het is belangrijk om een alomvattende aanpak te kiezen. Als je er maar één aspect uithaalt, helpt het vaak niet. Want alles hangt met alles samen. Het is best moeilijk om dit allemaal zelf uit te zoeken en toe te passen. Gelukkig hoeft dat ook niet! De Eetlijnmethode geeft een compleet plan van aanpak. Daarmee kun je ook heel goede resultaten behalen als je psoriasis hebt. De basis van De Eetlijn is glutenvrije, lactose-arme, koolhydraatbewuste voeding, aangevuld met belangrijke supplementen. Bij de Eetlijnmethode krijg je daarbij ondersteuning van een coach, veel informatie om het zelf te gaan toepassen en inspirerende filmpjes.

Als je last hebt van psoriasis of andere kwalen, vraag dan informatie of kijk op www.deeetlijn.nl. Jouw gezondheid is het waard!

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?