Bloeddruk, De EetLijn

Bloeddruk te hoog? Méér zout eten kan helpen!

Een te hoge bloeddruk? Veel mensen denken dan: ach, geen probleem, je neemt plastabletten of andere medicijnen en je gaat minder zout gebruiken; dan is het toch opgelost? Was het maar zo simpel! Helaas lossen medicijnen niet alle problemen op. Sterker nog: het is alleen symptoombestrijding op korte termijn.

Een verhoogde bloeddruk komt voor bij 1 op de 4 mensen

Een verhoogde bloeddruk komt het meeste voor. Één op de vier mensen heeft ermee te maken. Vaak worden er dan medicijnen  voorgeschreven. Daarmee worden meestal alleen de symptomen bestreden. Met voeding en leefstijl kun je de oorzaken aanpakken. Daarover is veel te vertellen. Met behulp van De EetLijn Methode hebben al heel veel mensen hun bloeddruk kunnen verlagen. Velen hebben daardoor zonder medicatie een lagere bloeddruk dan eerder met medicatie.

Op eigen risico

Alle tips die hieronder staan zijn voor eigen risico als je ze toe gaat passen. Misschien gaan de adviezen in tegen wat de arts zegt. Onderstaande adviezen zijn gebaseerd op de orthomoleculaire geneeskunde, waarbij het lichaam op een natuurlijke manier in balans wordt gebracht. Hierbij gaat het om een totaalplaatje. Pas dus niet losse adviezen toe, maar gebruik ze in samenhang. Kijk zelf wat je ermee kunt en ga nooit op eigen houtje medicijnen afbouwen of laten staan! Ga in gesprek met je arts daarover.

Wat is de bloeddruk?

De bloeddruk wordt altijd aangegeven door twee getallen: de bovendruk (systolisch) en de onderdruk (diastolisch). De kracht waarmee je hart je bloed door de bloedvaten pompt is de bovendruk. Als hart even tot rust komt en ontspant, is de druk die in de bloedvaten gemeten wordt de onderdruk. Een gezonde bloeddruk is ongeveer 120/80. Meestal wordt de bloeddruk met de leeftijd hoger. Er wordt wel eens gezegd dat de bovendruk mag gaan tot 100 plus je leeftijd, maar die grens is te ruim. Eventueel kun je met je arts overleggen wat voor jou een normale waarde is. Als het te hoog wordt, kan er gesproken worden over een licht verhoogde bloeddruk, fase 1, en wanneer de bloeddruk echt té hoog is, wordt het fase 2 genoemd. Een gezonde bloeddrukwaarde is cruciaal om gezond ouder te worden. Het moet niet te hoog en niet te laag zijn.

Bloeddruk meten

Het grote gevaar van te hoge bloeddruk is dat er meestal nauwelijks of zelfs helemaal geen klachten zijn. Het is een soort stille ziekte: je merkt er niks van. Pas bij een zeer hoge bloeddruk ontstaan er klachten. Als je bloeddruk nooit gemeten wordt, weet je het dus niet. Je komt dan voor bepaalde dingen bij de huisarts, die meet je bloeddruk en dan blijkt dat je hoge bloeddruk hebt. Het is goed om regelmatig je bloeddruk te laten controleren bij de huisarts. Echter, sommige mensen hebben last van ‘witte jassen hoge bloeddruk’: onbewust stijgt je bloeddruk al als je weet dat de arts de bloeddruk gaat meten, of zelfs al als je benieuwd bent naar je bloeddruk. Daarom is het belangrijk dat de bloeddruk een paar keer achter elkaar wordt gemeten, met rust.

Bloeddrukmeter

Je kunt ook zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen en het zelf af en toe te meten. Er zijn verschillende soorten bloeddrukmeters, die ook in de webshop te koop zijn. De polsdrukmeter is wat minder secuur dan een meter met een bovenarm-manchet. Het risico van zelf meten is dat je dat heel vaak gaat doen. De stress die dat geeft, kan ook aleer zorgen voor een te hoge bloeddruk. Spreek dus met jezelf af hoe vaak en wanneer je je bloeddruk meet. En raak niet in paniek als het een keer wat hoger is. Boven de 140 bovendruk moet je wel echt actie ondernemen: ga dan naar de huisarts.

Klachten bij verhoogde bloeddruk

Meestal merk je zelf niets van een te hoge bloeddruk. Echter, als je de volgende symptomen ervaart, ga snel naar de arts. Deze signalen kunnen wijzen op een veel te hoge bloeddruk of uitingen van andere (ernstige) kwalen: pijn op de borst, verlammingen in het gezicht, kortademigheid, duizeligheid, veranderingen in het gezichtsvermogen, bloed in de urine, regelmatig hoofdpijn.

Klachten bij lage bloeddruk

Lage bloeddruk komt minder vaak voor, maar is wel erg vervelend. De symptomen van lage bloeddruk zijn vaak wat duidelijker. Bekendste probleem is duizeligheid. Het kan voor ernstige gevolgen zorgen, bijvoorbeeld als je van de trap valt door de duizeligheid. Als je last hebt van een te lage bloeddruk is het een tip om zoethoutthee te drinken. Uiteraard kun je beter geen dropjes eten, vanwege het hoge suikergehalte. In zoethout zit de stof glycyrrhizine, wat bloeddrukverhogend werkt.

Wat gebeurt er als je vocht afdrijvende medicijnen gebruikt?

Als een arts een te hoge bloeddruk constateert waarbij hij geen oorzaak kan aanwijzen, worden vaak vocht afdrijvende medicijnen, de zgn. plaspillen, voorgeschreven. Er zijn ook andere soorten medicijnen die op bepaalde mechanismen die mede de bloeddruk regelen inwerken. Met de medicijnen daalt de bloeddruk dan wel, maar de schade aan de bloedvaten gaat gewoon door. Veel beter dan een pilletje is het om de oorzaken aan te pakken. Bij oedemen worden vaak vochtafdrijvers voorgeschreven, omdat je lichaam teveel vocht vasthoudt en daardoor de bloeddruk te hoog wordt. Toch werken vocht afdrijvende middelen eigenlijk tegengesteld. Hoe werkt dat?

Vocht in de cel en vocht tussen de cellen.

Er is verschil tussen vocht in en buiten de cel. Bij vochtafdrijvers wordt het vocht tussen cellen afgedreven maar in de cellen is er nog steeds een tekort. Via een seintje vanuit de hersenen gaat het lichaam vocht hamsteren, maar dit komt niet in de cel terecht. Op de celwand zitten minuscule trechtertjes (receptoren), die de zgn. natrium-kaliumpomp vormen. Door gewoon keukenzout en het zout uit pakjes en zakjes krijgen we teveel natrium en te weinig kalium binnen. Daardoor komt het vocht niet in de cel. Pas als het vocht in de cellen komt, denkt je lichaam: ik heb genoeg vocht, ik mag vocht tussen cellen loslaten. Daar zijn geen vochtafdrijvers voor nodig. Dan gaat het lichaam juist vocht hamsteren. Plaspillen helpen wel even, maar niet op lange termijn. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Wat kun je zelf doen?

  1. Meer bewegen. Bewegen zorgt voor ontspanning en ontspanning reguleert de bloeddruk.
  2. Niet roken: het is een regelrechte aanslag op je bloedvaten en bloeddruk. Maak er dus werk van om van je verslaving af te komen!
  3. Alcohol beperken. Consumptie van alcohol levert meteen een hoge bloeddruk op.
  4. Stress zoveel mogelijk vermijden en er (beter) mee leren omgaan.
  5. Genieten van de zon. Ook dat heeft met ontspanning te maken, maar ook met de aanmaak van vitamine D.
  6. Goede nachtrust. Als je slecht slaapt, is je cortisol niveau hoger, wat meer stress aan je lichaam geeft, wat tot hogere bloeddruk leidt.
  7. Structuur en houvast in je leven. Het is belangrijk om regelmatig te leven, en me-time in te plannen. Ook als je chaotisch bent, kun je daarbinnen nog wel structuur aanbrengen.
  8. Voeding: Als je je voeding aanpast, kan je bloeddruk zeer snel zakken tot normalere waarden.

Wat kun je met voeding doen?

  • Minder suikers gebruiken: Je bloedsuikerspiegel wisselt dan minder. Hierdoor is er minder afgifte van insuline, daardoor minder vetopslag. Zo heb je minder kans op overgewicht en daarmee minder kans op verhoogde bloeddruk.
  • Zorg dat je laaggradige ontstekingen vermijdt. Want bij ontstekingen wordt  meer cholesterol aangemaakt, wat zorgt voor dichtslibben van de bloedvaten en daardoor verhoogde bloeddruk. Als je chronische (pijn)klachten hebt, is het waarschijnlijk dat er sprake is van laaggradige ontstekingen.
  • Eet pure voeding, geen bewerkte producten. Bewerkte voeding (de pakjes en zakjes en kant en klaar maaltijden) zorgt voor verhoogde bloeddruk. Als je de kans hebt: begin met een moestuintje!
  • Rood fruit eten: dit bevat ellaginezuur, wat een positieve werking heeft op de bloeddruk.
  • Gebruik gezonde vetten en mijd transvetten. Alles wat koekjes knapperig maakt is transvet, geoxideerde  vet. Dat zorgt voor dichtslibben van vaten, ontstekingen en daarmee hoge bloeddruk. Gezonde vetten zijn olijfolie (met laag oliezuur), kokosolie, roomboter, MCT-olie.
  • Trap niet in trucjes van de voedingsmiddelenindustrie trappen. Er wordt vaak reclame gemaakt voor producten met extra Omega 3. Dit klinkt heel gezond, maar als er een heel klein beetje wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld halvarine, blijft die halvarine nog steeds ongezond. Als het gaat om omega 3 is het veel beter om een omega 3 visolie supplement te gebruiken dan slechte bewerkte voeding met een klein beetje omega 3
  • Omega 3 is Ontstekingsremmend en mede bloedverdunnend. Het heeft een bloeddrukverlagende werking. Het meest effectief is om dit in een supplement te gebruiken. Kies dan wel voor een goed supplement dat gemaakt is van de kleinste visjes aan begin voedselketen, zoals ansjovis, makreel, sardientjes. Dan krijg je geen PAKs en PCB’s binnen. Pas wel op als je geopereerd wordt: vanwege de bloedverdunnende werking moet je een paar dagen voor de operatie stoppen met innemen van een omega 3 supplement.
  • Zoutgebruik: Vaak wordt aangeraden om minder zout gebruiken. Maar de cellen hebben zout nodig om water de cellen in te krijgen. Als er gezegd wordt dat we minder zout moeten gebruiken, gaat het om het zout uit bewerkte voeding uit pakjes en zakjes met een hoog natriumgehalte en weinig kalium. In Himalayazout zit veel meer kalium. Dat is nodig om het vocht in cellen te binden. Anders gaat het lichaam vocht tussen de cellen hamsteren en ontstaan er oedemen. Daarom werken we in de EetLijn met het zgn. water-zoutprotocol. Dit mag je alleen maar toepassen wanneer je de hele EetLijn Methode volgt. Anders is er kans dat je teveel zout binnenkrijgt. Bij De EetLijn Methode is alles op elkaar afgestemd.
  • Vezels: ook oplosbare vezels kunnen helpen om de bloeddruk in balans te houden.

Welke voeding kan de druk in de vaten verlagen?

Er is veel voeding die kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Als je in je voeding en leefstijl grote aanpassingen maakt, kan dit een zeer snel resultaat opleveren. Als je medicijnen gebruikt, doe deze aanpassingen dan ook in overleg met je arts, om een te lage bloeddruk en de complicaties daarvan te voorkomen. Producten die kunnen helpen zijn o.a.: watermeloen, rode bieten, rood fruit, bleekselderij, bananen, havermout, rauwe cacao, basilicum, selderij, bieslook, peterselie, knoflook en uien. Als je een verhoogde bloeddruk hebt, moet je dat zeker serieus nemen. Gelukkig kun je er zelf met voeding en leefstijl dus heel veel aan doe. Wil je daar hulp bij? De Eetlijn is een programma waarmee je makkelijk en snel resultaten kunt boeken voor de rest van je leven. Wil je meer weten? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl

Meer lezen? Hier vind je een paar gerelateerde blogs:
https://www.deeetlijn.nl/omega-3-slikken-grote-onzin-of-pure-noodzaak/
https://www.deeetlijn.nl/veilige-vetten-in-de-keuken/
https://www.deeetlijn.nl/zoet-gezond-watermeloen/

Webshop:
https://shop.deeetlijn.nl/product/omega-3/
https://shop.deeetlijn.nl/product/bloeddrukmeter-m2/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?