Reckeweg, De EetLijn

Reckeweg en de 6 stadia bij het ontstaan van ziekten. Met 7 tips ter ondersteuning van je ontgiftingssysteem

Allerlei kleine vage klachtjes en kwaaltjes, wat betekenen die? En natuurlijk ook: wat moet je daarmee? Negeren, mouwen opstropen en weer doorgaan? Of serieus nemen omdat het alarmbelletjes kunnen zijn?  In dit blog kun je lezen over de visie van dokter Reckeweg over het ontstaan van ziekte en de fases die hij daarbij onderscheidt. Natuurlijk krijg je ook tips om je gezondheid te ondersteunen.

Hoe ontstaan chronische ziektes?

We beginnen vandaag met wijsheid uit de Oudheid die nog altijd actueel is. Hippocrates, een zeer wijze arts die de grondlegger is van de geneeskunde, had een heel duidelijke visie op de manier waarop ziektes ontstaan. Hij zei: ‘Ziektes ontstaan niet als een donderslag bij heldere hemel, maar ontwikkelen zich uit de dagelijkse kleine ‘zonden’ die tegen de natuur ingaan. En als deze zich hebben opgehoopt, breken ze schijnbaar ‘plotseling’ uit in een ziekte.’ Als je ziek wordt, is daar al een lang proces in je lichaam aan vooraf gegaan. Vaak met kleine klachtjes of ongemakken. Als je die (blijvend) negeert, kan er een chronische ziekte ontstaan.

Wat is de oorzaak van chronische ziektes?

Maar wat gebeurt er dan in het lichaam voordat er merkbaar ziekte ontstaat? Daarover had dokter Reckeweg (een Duitse natuurgeneeskundig arts die leefde aan het eind van de 19e eeuw tot halverwege de 20e eeuw) een duidelijke visie. Hij wilde daarmee een brug slaan tussen de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde. Reckeweg stelde dat een klacht of ziekte een manier is van het lichaam om zichzelf te ontgiften.

Welke rol speelt ontgifting?

We krijgen gedurende ons hele leven gifstoffen in ons lichaam binnen. Dit gebeurt op twee manieren:

  1. Als we eten en drinken verwerkt het lichaam dit zodanig dat voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Daarbij ontstaan ook afvalstoffen. Die moeten ons lichaam weer verlaten. Een gezond lichaam kan dit prima aan: daar is het voor gemaakt. Het wordt een ander verhaal als je veel ongezonde voeding eet, zoals o.a. bewerkte voeding, slechte vetten en suiker. Dan kan je lichaam het zwaar krijgen om alle afvalstoffen en gifstoffen af te voeren.
  2. Ook via de lucht, het milieu en allerlei verzorgingsproducten, medicijnen, cosmetica, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en verpakkingsmateriaal (plastic, BPA) krijgen we gifstoffen binnen. Deze belasting van ons ontgiftingssysteem is tegenwoordig veel groter dan vroeger. Het lichaam kan het (te) zwaar krijgen met het ontgiften. Als de gifstoffen niet voldoende verwijderd kunnen worden, zullen ze opgeslagen worden in het lichaam. Dit heeft ontstekingen en ziekte tot gevolg.

Welke mogelijkheden heeft het lichaam om te ontgiften?

Het normale ontgiftingsproces heeft verschillende manieren om afvalstoffen uit te scheiden:

  • De longen scheiden koolzuur uit bij de ademhaling.
  • De huid zorgt voor transpiratie.
  • In de nieren wordt urine aangemaakt.
  • De darmen zorgen voor ontlasting.
  • De baarmoeder zorgt voor de menstruatie.

Voordat de afval- en gifstoffen uitgescheiden worden, vinden er in het lichaam al allerlei processen plaats, o.a. in de lever en de nieren. Als je meer wilt lezen over de lever en ontgifting: https://www.deeetlijn.nl/zware-metalen-een-bedreiging-voor-de-gezondheid-met-veel-tips-om-de-schade-te-beperken/

Hoe zag dokter Reckeweg het ontstaan van ziektes?

Volgens dokter Reckeweg is het ontstaan van chronische ziektes een sluipend en gevaarlijk proces omdat je er niets van merkt. Met ‘chronisch’ bedoelen we dat het geen acuut probleem is, zoals een beenbreuk door een ongeval. Chronisch betekent langdurig maar niet dat het voor altíjd duurt. Het ontstaat geleidelijk waardoor je eigenlijk niet merkt dat het de verkeerde kant op gaat. Van ongezonde voeding val je niet meteen om. Dit in tegenstelling tot het eten van een kruimeltje brood bij coeliakie: als je dan maar een spoortje gluten binnen krijgt, kun je al flink ziek worden. Stel je voor dat het ook zo werkte na het eten van suiker, transvetten of andere ongezonde voeding. Dan zou je het wel laten om die zaken nog te eten.

Ongezonde producten smaken meestal naar meer

Om het drama compleet te maken, is het zelfs zo dat zoete producten naar meer smaken. Ze voeden je lichaam niet, maar maken je uiteindelijk ziek. De ongezonde stoffen (gifstoffen dus) stapelen in je lichaam. Daardoor word je uiteindelijk ziek. Het is aan de andere kant niet zo dat als je al die ongezonde voeding niet eet, je niet ziek kunt worden maar de kans is wel veel kleiner. Er is maar een klein deel van de ziektes die door het DNA bepaald worden en dus genetisch zijn. Veel ziektes zijn te wijten aan de zgn. epigenetische factoren: milieu, straling, voeding en leefstijl. Zelfs als iets in het DNA bepaald is, kunnen deze uiterlijke factoren ervoor zorgen dat een ziekte al dan niet tot uiting komt. Je kunt er dus echt veel zelf aan doen!

Wat houdt het systeem van dokter Reckeweg in?

Reckeweg beschreef het ontstaan van ziektes in 6 fases. Elke fase heeft andere kenmerken en een andere manier om het lichaam te ondersteunen. Globaal gesproken zijn in de eerste 3 fases het bloed en de lichaamsvochten verontreinigd. In de laatste 3 fases zijn de gifstoffen de cellen binnen gedrongen. Naarmate je in een latere fase komt, worden de klachten ernstiger en is het steeds moeilijker om alle processen terug te draaien. We gaan kijken welke 6 fases er volgens Dr. Reckeweg zijn.

1. Uitscheidingsfase.

Dit is de normale, gezonde situatie. Het lichaam maakt gebruik van de hierboven genoemde mogelijkheden tot ontgifting. Als deze organen overbelast raken, kunnen er als het ware noodventielen ingezet worden om afvalstoffen uit te scheiden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld kleine ongemakken als zweten, slijm uit de neus, mond of keel, witte vloed of andere vaginale afscheiding, verkoudheid, niezen, veel dik traanvocht, braken, huidtalg en puistjes, overmatig oorsmeer en roos.
Daarnaast kan een zwaar belast ontgiftingssysteem ook mentale klachten geven, zoals irritatie en licht geraaktheid, moe bij het opstaan, en gebrek aan eetlust.

2. Ontstekingsfase.

Als het via de uitscheiding niet meer lukt om afvalstoffen weg te werken, gaat het lichaam andere hulpmiddelen inzetten. Er komt dan een ontstekingsreactie. Als er een ontsteking komt, gebeurt dat meestal op zwakke plekken. Zo kan de achterliggende oorzaak bij verschillende personen hetzelfde zijn, maar zich wel anders uiten. Je kunt denken aan plaatsen als de gewrichten (artritis), luchtpijp (bronchitis), dikke darm (colitis),eczeem en andere huiduitslag. Als je in deze fase antibiotica gaat gebruiken, gaan de klachten wel weg, maar in feite onderdruk je de natuurlijke weerstand. Je geneest de achterliggende oorzaak vaak niet. Bovendien geeft antibiotica meestal schade aan de darmflora, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk is antibiotica soms nodig en zelfs levensreddend. Maar het is altijd goed om je af te vragen wat er precies aan de hand is en wat je nodig hebt.
Mentale symptomen zijn een stukje erger dan in de 1e fase: conflicten in de omgeving, woedeaanvallen en/of huilbuien.

3. Neerslagfase of verslakkingsfase

Als uitscheiding en ontsteking niet helpen, gaat het lichaam schadelijke stoffen opslaan in vet- en bindweefsel. Daarvoor kom je ook wel de term ‘verslakken’ tegen. Het bindweefsel dient als filter. Voordat stoffen in de cellen komen, passeren ze het bindweefsel. Maar als er afvalstoffen in het bindweefsel zitten, werkt de filter niet meer. Dat heeft tot gevolg dat ook andere weefsels, zoals
slagaderwanden, gewrichten, zenuwen, zintuigen, hartspier, wervels verslakken. Deze fase is een
pseudostille fase: je merkt er nog niet veel van. Er horen relatief kleine symptomen bij: poliepen, huidproblemen, nierstenen en stenen in gal en galblaas, vetkussens, grauwe staar, goedaardige prostaatvergroting.
Mentaal kun je merken dat je gevoelens opkropt of last hebt van een onbevredigd gevoel.

4. Verzadigingsfase

In deze fase dringen gifstoffen dringen in de cellen binnen. Dat zorgt ervoor dat de celstructuur aangetast wordt en vervolgens ook de orgaanstructuren. Gelukkig is deze aantasting nog wel in groepjes cellen, dus niet het hele orgaan. De organen kunnen niet meer goed functioneren. Herstel wordt steeds moeilijker, al is dit nog wel mogelijk als je het lichaam de kans geeft. Herstel is wel moeilijker dan in fase 1 t/m 3.
De signalen die er in deze fase zijn, zijn ontelbaar. Je kunt last krijgen van allerlei moderne ziektebeelden. Denk hierbij aan migraine, atherosclerose, epilepsie, beginnende MS, storingen in de leverfuncties, en reuma. De lijst is lang.

5. Degeneratiefase

Als het ziekteproces voortschrijdt, kunnen de cellen niet meer herstellen. Dat is het geval bij o.a. levercirrose, verschrompelde nieren, open benen, ziekte van Parkinson, M.S., beroerte, diabetes. Als er behandeling plaatsvindt, is dat erop gericht om het ziekteproces te stoppen. Echt herstel is lastig, ook al kan het lichaam veel in zelfgenezing. Je moet er in deze fase voor 100% inzetten op gezond eten en leven, wil je de ziekte kunnen stoppen. Dat lukt lang niet altijd.

6. Ontwrichtingsfase

In deze fase zijn de celkernen aangetast door afvalstoffen. Er ontstaat wildgroei aan cellen zoals bij allerlei tumoren en ook kanker. Soms kan het lichaam, met de juiste ondersteuning, zichzelf genezen, maar het is wel erg moeilijk.

Wat heb je aan deze indeling in fases van Reckeweg?

Natuurlijk verloopt een ziekteproces niet altijd precies hetzelfde. Het ontstaan van ziekte is een ingewikkeld proces. Deze indeling in fases is vereenvoudigd. Je kunt ook van fase 1 naar 3 gaan, of van 2 naar 4. Als je op tijd de juiste maatregelen neemt, kan het ook weer omdraaien. Want het lichaam heeft een groot zelfgenezend vermogen. Toch heeft dit model wel degelijk waarde. Samengevat: ‘Luister naar het fluisteren van je lichaam’. Of, om het met andere woorden uit de Oudheid te zeggen: ‘Wie geen tijd geeft aan zijn gezondheid, moet vroeg of laat tijd geven aan zijn ziekte’.

De 6 stadia van Reckeweg nauwkeurig volgen, leidt dit niet tot hypochondrie?

Er zijn mensen die altijd lopen te klagen over pijntjes en kwaaltjes. Of overal meteen het ergste van denken… Is dat dan de bedoeling? Nee, zeker niet. Als je je vereenzelvigt met je klacht, dan bén je als het ware je ziekte. Dat is iets heel anders dan serieus nemen wat je in je lichaam voelt. Als je je ervan bewust bent dat je lichaam nooit ‘zomaar’ iets doet, kun je erbij stil staan wat het mogelijk te betekenen heeft. Als je alles negeert, je mouwen opstroopt en doorgaat, komt er een moment dat het (te) laat is. Daarbij is er altijd een afweging hoe ver je wilt gaan met medische onderzoeken. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat er bij het bevolkingsonderzoek borstkanker fout-positieve uitslagen zijn. Behandeling is dan zeer ingrijpend, terwijl het onnodig was. Anderzijds zijn er ook levens gered door dit bevolkingsonderzoek. Het is dus belangrijk om je eigen verantwoordelijkheid hierin te kennen en te nemen.

Ontgifting: is dat de sleutel?

Aan het begin van dit blog ging het over de falende ontgifting als oorzaak voor het ontstaan van ziekte. Zou dan ontgifting de sleutel zijn? Je hoort er tegenwoordig veel over. Ontgifting in allerlei vormen wordt aangeprezen: een sapkuur, vasten, klysma’s, darmspoelingen, detox kuren, allerlei supplementen om de boel te herstellen. Ontgifting is zeker een belangrijk element in GEZOND(er) worden en blijven. Ik ben daarbij echter geen voorstander van zulke incidentele acties. Het is veel beter om op dagelijkse basis je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen in de ontgiftingsfuncties. Zodoende kun je het risico op ziekte zoveel mogelijk beperken.

Hoe kun je zelf je gezondheid bewaken?

Er is ontzettend veel wat je kunt doen om je gezondheid te bewaken. Hierbij gaat het erom zoveel mogelijk gifstoffen te vermijden en om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik noem een aantal aspecten. Er is overigens nog veel meer wat je kunt doen. De Eetlijn Methode is dan een totaal pakket voor een gezond voedings- en leefpatroon.

  1. Eet zo gezond mogelijke voeding. Bij De EetLijn spreken we vaak over de 80-20 regel. Als we luisteren naar Hippocrates, zouden we nog beter élke dag volgens de gezonde principes kunnen leven… Bij gezonde voeding kun je denken aan pure, onbewerkte biologische voeding, suiker- en glutenvrij en koolhydraatbewust, met veel vezels. Bedenk dat industrieel bewerkt en leeg voedsel ons lichaam belast en een goede ontgifting belemmert.
  2. Gebruik alleen verzorgingsproducten die je bij wijze van spreken ook zou durven eten. Dus zonder allerlei kunstmatige stoffen die als gif voor het lichaam werken. Ze werken hormoonverstorend.
  3. Maak gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen en wasmiddelen en let erop dat ze biologisch zijn.
  4. Datzelfde geldt voor parfums en luchtverfrissers op het toilet. Wist je trouwens dat echt stinkende ontlasting al een veeg teken is betreffende je gezondheid?
  5. Als je vullingen met amalgaam hebt, laat ze dan vervangen, liefst door een (biologische) tandarts met kennis van zaken.
  6. Probeer zoveel mogelijk te ontkomen aan milieu verontreiniging. Zo kun je bosrijke plekjes opzoeken voor een wandeling en niet langs een weg waar veel auto’s rijden.
  7. Mocht je onverhoopt toch antibiotica nodig hebben, gebruik dan ook meteen gerichte probiotica erbij. Zo houd je de schade aan je darmen beperkt.

Wat kan de EetLijn Methode betekenen in het ondersteunen van de ontgifting?

In de EetLijn Methode zijn alle elementen die belangrijk zijn voor een goede ontgifting gecombineerd door voeding, leefstijl en basis supplementen. We beginnen met het herstel van de darmen. Gaandeweg worden alle ontgiftingsorganen ondersteund. Door de methode die we hanteren kom je in een lichte ketose en gaat je lichaam zichzelf herstellen. Uitgaande van de genoemde fases van Reckeweg is het ook helemaal verklaarbaar dat de EetLijn Methode zichzelf bewezen heeft bij veel verschillende chronische ziektebeelden. De klachten ontstaan immers door een overbelaste ontgifting op de zwakste plek. Als de ontgifting beter gaat verlopen en de weefsels weer gezond(er) worden, verdwijnen de klachten. De EetLijn Methode is dus geen Haarlemmerolie, maar gebaseerd op belangrijke pijlers voor het GEZOND(er) worden en blijven!

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Klik hier of stuur een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?