Blaasontsteking is meestal een zeer pijnlijke ervaring. Het heet een vrouwenkwaal te zijn, maar klopt dat wel? En is het echt zo dat alleen antibiotica je er vanaf kan helpen? In dit blog ontdek je meer over o.a. de oorzaken, remedies tegen blaasontsteking en preventie ervan.
Wat is blaasontsteking?
Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken door een bacteriële infectie. Dit geeft vooral pijn. Een niet (goed) behandelde blaasontsteking kan ernstige complicaties geven. Daarover vertel ik verderop meer. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben, al hebben vrouwen een grotere kans.
Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?
Als je een blaasontsteking hebt, staan pijn bij het plassen en een branderig gevoel vaak voorop. Maar er kunnen veel meer symptomen zijn, zoals:
- Steeds kleine beetjes plassen
- Bloed in de urine
- Troebele urine
- Sterk ruikende urine
- Pijn in de onderbuik en gevoel van druk
- Doffe pijn in het bekken, de onderrug en zij
- Bij ouderen kan het voorkomen dat deze specifieke symptomen ontbreken, maar er is wel zwakte, koorts of zelfs alleen acute verwardheid.
- Kinderen kunnen ook last hebben van braken en algehele malaise.
Wat zijn mogelijke oorzaken?
- De meest voorkomende oorzaak is een bacteriële infectie met de E-coli bacterie. Deze bacterie verplaats zich van buiten het lichaam via de plasbuis naar de blaas en vermenigvuldigt zich.
- Er zijn ook enkele oorzaken waarbij bacteriën geen rol spelen:
– Medicatie (met name cytostatica die remmend werken op de deling van (tumor)cellen).
– Door bestraling.
– Overgevoeligheid voor bepaalde chemische stoffen (bijvoorbeeld in een bubbelbad, in hygiënische sprays of ook in zaaddodende gel) - Als complicatie bij andere aandoeningen, zoals diabetes, nierstenen, vergrote prostaat of letsel aan het ruggenmerg.
Welke risicofactoren zijn er voor het krijgen van een blaasontsteking?
Niet iedereen heeft altijd even veel kans op het krijgen van een blaasontsteking. In ieder geval heb je meer kans op een blaasontsteking in de volgende situaties:
- Je bent een vrouw. Dit heeft te maken met een aantal aspecten:
– Na geslachtsgemeenschap, omdat er tijdens de seks bacteriën de kans krijgen om naar binnen te gaan.
– Bij vrouwen zijn er in het genitale gebied vaak meer bacteriën dan bij mannen.
– Vagina en anus liggen dichter bij elkaar dan bij mannen. Hierdoor komen er sneller darmbacteriën in de blaas terecht.
– Vrouwen hebben een kortere urinebuis, waardoor de bacteriën sneller in de blaas kunnen komen. - Op rijpere leeftijd zijn we meer ontstekingsgevoelig. Ook na de overgang is het risico groter door veranderde hormoonspiegels die de vaginale flora beïnvloeden.
- Stress zorgt voor verzwakking van de weerstand.
- Als je slechter slaapt (wat ook vaak voorkomt bij mensen die op leeftijd zijn) heeft het lichaam meer stress omdat je je cortisol cyclus niet goed af kunt bouwen.
- Een ongezonde leefstijl leidt tot meer ontstekingen. Dit speelt ook bij ouderen vaak een rol.
- Bij problemen met urinestroom, bijv. blaasstenen of vergrote prostaat bij mannen is de kans op een blaasontsteking groter.
- Verzwakt immuunsysteem door aandoeningen zoals diabetes, hiv en behandeling tegen kanker.
- Langdurig gebruik van blaas katheters (bij chronisch zieken en ouderen).
Welke behandeling is er mogelijk?
Blaasontsteking is iets om echt serieus te nemen omdat er ernstige complicaties kunnen ontstaan. Als je een blaasontsteking hebt of denkt te hebben, kun je als vrouw wel even een paar dagen afwachten. Vaak gaat het vanzelf over. Als het na een paar dagen niet over gaat, maar erger wordt, ga dan naar de huisarts. De urine wordt gecontroleerd op aanwezigheid van bacteriën. Als inderdaad een blaasontsteking geconstateerd wordt, zal de huisarts na enkele dagen waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. Na één dag moet het dan al beter worden. Na afloop van de kuur is het belangrijk om opnieuw de urine te laten controleren.
En wat als het niet beter wordt?
Als het niet snel beter gaat bij het gebruik van antibiotica kan de urine op kweek gezet worden om te onderzoeken welke bacteriën een rol spelen. De huisarts kan dan gerichtere antibiotica voorschrijven. Als je echt antibiotica nodig hebt, gebruik dan ook tegelijk probiotica. Zo kun je proberen de schade aan de darmflora te beperken. Neem dit afzonderlijk van de antibiotica in (een aantal uren ervoor of erna). Voor mannen is het belangrijk om meteen naar de huisarts te gaan bij tekenen van een blaasontsteking, omdat zij kans lopen op ontsteking van de prostaat. Een niet goed behandelde blaasontsteking kan leiden tot complicaties, waarvan de opstijgende infectie naar de nierbekkens de belangrijkste en ernstigste is. Daarom moet je een blaasontsteking altijd serieus nemen.
Wat kun je zelf doen ter preventie?
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Daarom geef ik je een aantal tips ter preventie van een blaasontsteking.
- Ga op tijd naar toilet om te plassen. Houd je plas niet op.
- Veel drinken.
- Gebruik geen intiemsprays of andere intiem hygiëne producten. Deze kunnen de plasbuis en/of de blaas irriteren. Bovendien verstoren ze de flora die het milieu in de genitale zone gezond houdt.
- Zorg voor een gezonde voedings- en leefstijl met ontstekingsremmende voeding zoals de EetLijn Methode.
- Eet laag-glycemisch, weinig of geen (snelle) suikers dus.
- Veeg van voren naar achteren als je ontlasting hebt gehad.
- Houd de huid rond vagina c.q. penis dagelijks schoon door voorzichtig te wassen.
- Na seksuele activiteit is het raadzaam om een vol glas water te drinken. Plas ook altijd uit om bacteriën weg te spoelen.
- Zorg voor gezonde darmen.
- Groene thee kan helpen om de E-coli bacterie tegen te gaan.
Wat kun je zelf doen als je toch een blaasontsteking hebt?
Gelukkig kun je zelf ook een en ander doen als je een blaasontsteking hebt. Dit kun je doen in de dagen dat je afwacht hoe het verder verloopt.
- Indien nodig kun je pijnstillers nemen, maar het is en blijft slechts symptoombestrijding.
- Drink extra veel. Zeker bij chemo en bestralingen.
- Laat de alcohol staan omdat dit ontstekingen kan aanjagen.
- Kies liever voor een douche dan een bad. In bad heb je meer kans dat bacteriën naar binnen gaan.
- Cranberry sap kan helpen. Neem dan wel de ongezoete versie.
- Als supplement, waar ik veel goede ervaringen mee heb en dat ik in mijn praktijk inzet indien nodig, kun je een Cranberry D-mannose weekkuur nemen. D-mannose is de werkzame stof in cranberries. In een supplement is dit hoog gedoseerd. Zeker als je gevoelig bent voor blaasontsteking is het handig om dit altijd achter de hand te hebben.
- Je kunt, verdeeld over de dag, wat water met citroensap drinken en/of een vitamine C supplement (ascorbinezuur) nemen. Dit zorgt ervoor dat het milieu in de blaas wat zuurder wordt.
- Als je regelmatig blaasontsteking hebt omdat je vocht vasthoudt en weinig urine produceert, kun je vochtafdrijvende kruiden als thee gebruiken, zoals paardenbloem, guldenroede, brandnetel. Een combi van verschillende kruiden gedurende een korte tijd kan helpen.
- Ook (zelfgemaakte) kefir kan helpen, zowel ter preventie als wanneer je een blaasontsteking hebt.
- Dagelijks een teen rauwe knoflook kan helpen om de E-coli bacterie tegen te gaan.
Het is het allerbeste om zoveel mogelijk een blaasontsteking te voorkomen. Met voeding en leefstijl kun je heel veel doen. De EetLijn Methode bevat alle elementen die daarbij belangrijk zijn. Ook als je toch een blaasontsteking hebt, kan dat helpen om complicaties te voorkomen.
Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl.
Heb je belangstelling voor D-mannose? https://shop.deeetlijn.nl/product/cranberry-d-mannose-weekkuur/
Zoek je een goede probiotica die bewezen effecten heeft bij antibiotica gebruik? https://shop.deeetlijn.nl/product/probiotica/