Kerrie, De EetLijn

Kerrie en 9 redenen waarom het zo gezond is 

Je gebruikt misschien best vaak kerrie als je aan het koken bent. Maar wat is het eigenlijk en groeit het ergens? Waar komt het vandaan, wat zit erin? En er wordt gezegd dat kerrie als medicijn ingezet kan worden. Klopt dat of is het zwaar overtrokken? In dit blog kun je alle ins en outs ervan  lezen. Je zult verrast zijn door de voordelen voor je gezondheid die kerrie kan bieden.

Wat is kerrie?

Veel specerijen zijn afkomstig van de blaadjes, wortels of zaden van planten. Dat is bij kerrie anders: het is een mengsel van specerijen. Oorspronkelijk komt het uit India. In de traditionele Indiase keuken werd kari patta gebruikt. Dit is een zeer aromatisch blad van een boompje (Murraya koenigii) dat familie is van het citrusfruit. In de verte ruikt het ook naar citroen. De blaadjes worden meegekookt en na het bereiden van een gerecht er weer uit gehaald. De bij ons bekende kerrieplant heeft hier overigens niets mee te maken: dat is een heel andere plant. Toen de Britse kolonialen ook thuis wel eens Indiase gerechten wilden maken, bedachten ze een mix van specerijen (als poeder) om de smaak na te bootsen. Daar zaten echter helemaal geen kari patta blaadjes in! Kerrie heeft een unieke, warme smaak, die kan variëren van mild tot pittig. De gele kleur is afkomstig van kurkuma die erin zit.

Waar komt de naam kerrie vandaan en welke andere namen kun je tegenkomen?

De naam kerrie is een verbastering van het Tamil-woord kari. Dit betekent heel eenvoudig ‘gekruide saus’. In het Engels is dit ‘curry’ geworden. In Nederland gebruiken we ook het woord curry voor de saus die je met kerrie maakt. Kerrie, kerriepoeder en currypowder is wel hetzelfde.

Hoe is kerrie samengesteld?

Ik noemde al dat kerrie een mengsel van specerijen is. De exacte samenstelling kent vele variaties. Per land en fabrikant kan dit erg verschillen. Oorspronkelijk waren er zelfs per familie vele verschillen in het recept. Altijd zit er komijn, zwarte peper, koriander en kurkuma. Meestal ook kardemom, kruidnagel en kummel. De verhoudingen kunnen ook verschillend zijn. In sommige mengsels kun je ook hete peper aantreffen.

Welke soorten zijn er?

De verschillende samenstellingen van kerriepoeder hebben verschillende namen. Die verwijzen naar het land of de streek van herkomst van het recept. De smaken variëren sterk: de ene soort is veel pittiger dan de andere soort. Zo is er Engelse kerrie (wat milder), Bengaalse kerrie en Kerrie Madras. Daarnaast is er ook kerrie massala: die is een mengsel van geroosterde specerijen. De meeste kerriesoorten zijn geel, maar er is een rode, zeer pittige, variant die zijn kleur dankt aan rode pepers. Ieder heeft weer zijn eigen favoriete kerriesoort. Door te experimenteren ontdek je welke soort jij het lekkerst vindt. Met de verschillende kerriesoorten werden en worden verschillende gerechten bereid: denk aan Vindaloo en Tandoori. In de Surinaamse keuken  is er bijvoorbeeld ei massala.

Wat is currypasta?

Dit is een nat mengsel van de verschillende verse ingrediënten die gebakken en gemalen worden, samen met ui en knoflook. Je kunt currypasta kopen of zelf maken. Als je dit koopt, let dan wel goed op de ingrediënten, omdat er vaak ook o.a. zout, suiker en zonnebloemolie in zit.

Waar moet je op letten als je kerrie koopt?

Ik heb een paar tips voor je als je kerriepoeder koopt.

  1. Het belangrijkste aandachtspunt als je het wilt kopen, is dat het biologisch is. De specerijen die erin zitten behoren tot de meest bespoten producten ter wereld.
  2. Je kunt in de meeste supermarkten terecht om het te kopen, maar de prijs kan nogal verschillen. De blikjes kruiden van Johnny Boer zijn heerlijk in gebruik, maar vrij duur. Bij de toko of op de markt is het vaak goedkoper, maar let dan wel weer op dat het biologisch is.
  3. De verpakking kan nogal verschillen. Kies liever voor potjes van glas dan van plastic. Als je de mogelijkheid hebt, koop dan een grootverpakking in een papieren zak.
  4. Pas op voor allerlei kant-en-klare mixen voor bv saus. Daar zit vaak heel veel zout in, suiker, bindmiddelen en andere minder gezonde ingrediënten.

Wat kun je ermee in de keuken?

In de keuken is kerrie zeer veelzijdig te gebruiken. Ik noem een aantal toepassingen.

  • Je kunt er een curry gerecht mee maken als stoofschotel. Het is dan goed te combineren met zowel kip- als rundvlees of gebakken tempeh.
  • Kerrie past ook goed bij vis.
  • In een marinade, of kruid er de kip mee.
  • In de soep
  • Over/door een salade
  • In gevulde eieren
  • Het is een verrukkelijke combinatie met ananas en/of perzik
  • Varieer de ‘golden milk’ eens door kerrie in plaats van kurkuma te gebruiken.
  • In brood kun je heel goed kerrie verwerken. In het Eetlijn Kaasbrood zit kerrie en extra komijn. Je kunt hier ook lekkere croutons van maken, door sneetjes brood in blokjes te snijden en te bakken in de koekenpan in wat kokosolie.
  • Je kunt kerrie nog verder combineren met paprikapoeder. Ook past het goed bij tomaten.

Waarom is het zo gezond?

Kerrie is niet alleen lekker, maar ook gezond. Dat komt doordat het bestaat uit allerlei gezonde (ontstekingsremmende) specerijen. Het is wel belangrijk om te zeggen dat alleen wat kerrie toevoegen aan je dagelijkse maaltijden bij een verder ongezonde eet- en leefstijl je niets op zal leveren voor je gezondheid. In een gezond eet- en leefpatroon kan het wel degelijk bijdragen. Je kunt dan denken aan de volgende eigenschappen die kerrie heeft:

  1. Het bevat krachtige antioxidanten, zoals curcumine, quercetine, pineen, luteïne, zeaxanthine en cuminal. Deze kunnen helpen om het algemene risico op ziekte door oxidatieve stress te verlagen.
  2. De antioxidanten (vooral in kurkuma, koriander en chilipeper) werken ontstekingsremmend. Juist laaggradige ontstekingen liggen aan de basis van chronische ziekten.
  3. Kerrie is een verwarmende specerij. Dit zorgt ervoor dat de bloeddoorstroming kan verbeteren, wat ten goede kan komen aan de hartgezondheid.
  4. Cucurmine, de werkzame stof in kurkuma, kan helpen bij het bestrijden van kanker. Het is dan wel nodig om een hoge dosering van een goed supplement te nemen. Ook chilipepers, koriander en komijn, lijken krachtige antikankereffecten te kunnen hebben. Hiervoor is nog meer onderzoek nodig.
  5. Kerrie kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  6. Mede daardoor heeft het een sterk verzadigend effect.
  7. Omdat kerrie ontstekingsremmend is, kan het helpen om te voorkomen dat er op hersenniveau ontstekingen ontstaan. Zodoende kan kerrie mede helpen om Alzheimer en Parkinson te voorkomen. Ook al is het maar een kleine factor, alle beetjes helpen!
  8. Kerrie werkt antischimmel en antibacterieel, vooral door de koriander en komijn.
  9. Het kan een positieve invloed hebben op de spijsvertering.

Alle reden dus om kerrie vaak of vaker te gebruiken in je gerechten: het is gezond én lekker! Je zult in de EetLijn recepten dan ook regelmatig kerriepoeder als ingrediënt tegenkomen.

Wil jij het EetLijn Kaasbrood met kerriepoeder proeven?
https://shop.deeetlijn.nl/product/eetlijn-bakmix-voor-kaasbrood/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?