Hoofdpijn, ach…iedereen heeft er toch wel eens last van? Dat hoeft inderdaad niet zo ernstig te zijn. Als het bij ‘gewoon een beetje hoofdpijn’ blijft, is er niet zoveel aan de hand. Het gaat vanzelf over of… eventueel een paracetamolletje, toch? Maar als je last hebt van migraine, is het een heel ander verhaal. Dan red je het ook niet met een paracetamolletje. En wist je dat pijnstillers, ook die tegen migraine, juist migraine kunnen opwekken? Daarom is het goed om eens te kijken naar wat de oorzaken van migraine kunnen zijn en wat er zelf aan kunt doen met voeding en leefstijl. Dat is meer dan je denkt!
Welke vormen van hoofdpijn zijn er?
Niet alle hoofdpijn is hetzelfde. De belangrijkste vormen zet ik even op een rij.
– Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning en gevoeligheid bij de peesaanhechtingen aan de nek en de schedel. Het kan voelen als een strakke band rond je hoofd. Het kan een fysieke oorzaak hebben, bijvoorbeeld door een verkeerde houding. Denk maar eens wat er gebeurt met de drukverdeling in je nek als je gebogen zit over je mobieltje. Ook kunnen spanning, stress en drukte een rol spelen in het ontstaan van spanningshoofdpijn. Het duurt een paar uur en gaat dan meestal weer over.
– Clusterhoofdpijn geeft een heftige, scherpe pijn rond de oogkas. Mensen beschrijven het vaak als een ondraaglijke, brandende pijn aan één kant van het hoofd, achter het hoofd. Het komt aanvalsgewijs voor.
– Migraine is veel meer dan alleen hoofdpijn. Je zou kunnen zeggen dat hoofdpijn een symptoom is. In feite is migraine een hersenziekte die vaak veel impact heeft op het dagelijks leven. Het is erfelijk bepaald, maar voeding en leefstijl hebben grote invloed op het ervaren van de aanvallen in ernst en frequentie.
Wat is de oorzaak van ‘gewone’ hoofdpijn?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen van de gewone hoofdpijn. Dat kunnen onschuldige oorzaken zijn of ernstigere. Het gaat daarbij om:
- Spanning en stress
- Verkeerde houding
- Achterliggende gezondheidsproblemen (ontsteking van de neusbijholtes, drukverhoging binnen de schedel door bijvoorbeeld bloeding in de hersenen, hersentumor of hersenvliesontsteking).
- Sommige medicatie heeft hoofdpijn als bijwerking.
Wat zijn de symptomen van migraine?
Migraine verloopt in aanvallen. Je kunt last hebben van een heel aantal vervelende symptomen:
- Sommige mensen hebben direct voor of aan het begin van een aanval zgn. aura’s: lichtflitsen, schitteringen of bepaalde geuren. Ook langer van tevoren ontvangen mensen soms signalen dat er weer een aanval zit aan te komen, zoals weerzin tegen bepaald eten of drinken (zoals koffie), vermoeidheid of overmatig geeuwen.
- De hoofdpijn kan eenzijdig of dubbelzijdig zijn en is vaak hevig en bonkend.
- Aanvallen duren 1 tot 3 dagen.
- Naast hoofdpijn is er vaak sprake van misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geluid en/of geuren.
- Je kunt er zo ziek van zijn dat je een dag of langer je bed niet uit kunt.
Hoe vaak komt migraine voor?
Heel veel mensen hebben in meer of mindere mate last van migraine: ongeveer 15%. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Mogelijk heeft dit te maken met de invloed van hormonen bij het ontstaan van migraineaanvallen. Vrouwen hebben vaak een toename van aanvallen rond de menstruatie. Ook gaat het vaak na de overgang beter.
Wat is de oorzaak van migraine?
De precieze oorzaak van migraine is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat veranderingen in de activiteit van zenuwbanen en chemische stoffen in de hersenen een rol spelen. Deze zouden kunnen leiden tot een steriele ontsteking van de hersenvliezen, wat voor hoofdpijn zorgt. De genetische aanleg krijg je mee van je ouders, maar of en in welke mate je ook echt last krijgt van migraine wordt voor het grootste deel bepaald door omgevingsfactoren, leefstijl en voeding.
Welke triggers kunnen leiden tot een migraineaanval?
Ik noemde al dat omgevingsfactoren, leefstijl en voeding van belang zijn bij het ontstaan van migraineaanvallen. Het kan wel per persoon heel verschillend zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Rode wijn
- Oude kaas
- Chocola
Over de invloed van deze drie producten zijn onderzoekers het niet helemaal eens. Sommige onderzoeken suggereren dat niet die producten zelf veroorzaken. De theorie is dan dat mensen een aanval aan voelen komen en daarom intuïtief behoefte hebben aan troostvoeding. Dan lijkt het alsof die producten de oorzaak zijn, maar die zou toch wel gekomen zijn. - Producten met histamine. Dit kan ook het probleem zijn bij rode wijn en oude kaas. Als de darmen echter gezond zijn, worden daar histamineremmers aangemaakt.
- Additieven (geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen)
- Vette, gefrituurde voeding kan leiden tot laaggradige ontstekingen.
- Vasten en maaltijden overslaan bij een ongezond eetpatroon. Als je in vetverbranding bent, en je gezondheid in balans bent, kan dit wel goed gaan.
- Gefermenteerde voeding (yoghurt, zuurkool, kefir)
- Sommige pijnstillers (paracetamol én andere)
Wat kun je dán aan migraine doen met voeding?
Als je de Eetlijn al een tijdje volgt, zal het je niet verbazen dat je met voeding veel kunt doen om je gezondheid te beïnvloeden. Dat is ook bij migraine het geval. Ik noem een aantal do’s en een aantal don’ts.
Wat je beter niet kunt doen:
- Te weinig cafeïne. Cafeïne heeft een bloedvat verwijdend effect, wat dus positief is. Maar teveel cafeïne werkt averechts. Je kunt eventueel cafeïnevrije koffie nemen, maar neem dan wel biologische!
- Teveel gerookte producten (rookworst, gerookte zalm o.a.). Deze bevatten veel histamine. Bovendien worden vaak chemische stoffen gebruikt bij het roken.
- Vleeswaren (vanwege nitriet, een conserveringsmiddel)
- Zuivel, met name oude harde kaas
- Smaakstof E 621 (MSG)
- Kunstmatige zoetstof aspartaam. Bij het afbraakproces komen zeer schadelijke stoffen vrij
- Rode wijn waar veel sulfiet in zit; bij biologische wijn is dit vaak veel minder.
- Zure augurken
- IJskoude producten
- Histamine (o.a. in tomaten, varkensvlees, blikvoeding)
- Toevoegingen voor het uiterlijk van voedingsmiddelen (conserveringsmiddelen)
- Allergenen zoals tarwe, maïs, pinda’s, zuivel en nachtschades (tomaten, aubergines, aardappelen o.a.)
- HFCS – high fructose corn syrup
Er is natuurlijk ook veel wat je juist wél kunt doen:
- Voldoende drinken (minimaal 2 liter per dag) en voldoende zout
- Pepermuntthee
- Amandelen
- Biologische voeding (let bij kant en klaar producten wel altijd op ingrediënten!)
- Liefst vers koken
- Voeding à la de Eetlijn Methode waardoor je in vetverbranding komt.
Wat kun je doen met leefstijl bij migraine?
Er zijn veel tips te geven rond leefstijl om migraineaanvallen te beperken of te voorkomen.
- Beweging, waarbij wandelen een hele goede optie is.
- Regelmatig slaapritme en voldoende slapen.
- Regelmaat in het algemeen in je leven rond werken, eettijden, slaaptijden en andere activiteiten.
- Voorkomen en verminderen van stress en er beter mee leren omgaan.
- Je schermtijd beperken, zeker twee uur voor het naar bed gaan niet meer achter een beeldscherm zitten.
Welke supplementen kunnen helpend zijn?
Ter verdere ondersteuning zijn er nog enkele supplementen die kunnen helpen bij migraine.
- Omega 3, let wel op de zuiverheid, aangegeven door de Totox waarde. De Omega 3 van De Eetlijn heeft een lage Totox waarde (7).
- Q10
- Magnesium (bisglycinaat) werkt ontspannend
Wat kan de EetLijnmethode betekenen bij migraine?
In de loop der jaren heb ik verschillende cliënten met de EetLijn Methode van hun migraine af kunnen helpen. De EetLijn Methode is wel wat anders dan een paar losse adviezen. Het is een kant en klaar stappenplan om je gezondheid op een hoger plan te brengen, te beginnen bij de darmen. Het ondersteunt en stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Als je last hebt van migraine, overweeg dan zeker de EetLijn Methode. Door het volgen van de eenvoudige stappen zul je vele positieve gevolgen merken voor je algehele gezondheid.
Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.
Heb je belangstelling voor een super zuivere Omega 3 met een totoxwaarde lager dan 7? Vraag ernaar bij je eigen EetLijn Coach, mocht je die hebben. Zo niet, dan kan ik een adres doorgeven bij jou in de buurt. Beide niet aan de orde en wil je gebruik maken van het gemak van thuisbezorgen? https://shop.deeetlijn.nl/product/de-eetlijn-omega-3-capsules/