Bleekselderij, je houdt ervan of je gruwelt ervan

Dip je gezond met bleekselderij

Bleekselderij; je houdt er van of je gruwelt er van. Dat bleek wel uit de reacties die ik deze week kreeg, waarbij de weegschaal richting niet-liefhebbers uitsloeg. Maar als orthomoleculair therapeut raad ik iedereen aan om meer bleekselderij te eten want het is een hele gezonde groente. En vind je hem nog lastig om te eten? Ik geef je recepten waarbij je je vingers (of je bleekselderijstengeltjes) zal aflikken!

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij is een stengelgroente. Let erop dat als je hem koopt, dat de stengels frisgroen en lekker hard en knapperig zijn en het blad niet verwelkt. Je kunt de groente wel een week bewaren in de koelkast. Sommige mensen eten alleen de stengels van bleekselderij en gooien de rest weg. Maar dat is eeuwig zonde want de fijngehakte bladeren smaken heel lekker in soepen en sauzen. Om hem schoon te maken snij je van de bleekselderij het kontje af en was je de stengels een voor een onder de kraan. In de holte van de stengel kan zand zitten, en dat wil je niet tussen je tanden hebben.

Rauw of gekookt

Wat nou zo fijn aan deze groente is, is dat het voor de gezondheidswaarde niet uitmaakt of je hem rauw eet of gekookt. Bij de meeste groentes verlies je een hoop goede eigenschappen tijdens het koken, maar bij de selderij dus niet. Zet de rauwe stengeltjes gebruiksklaar in de koelkast en knabbel er de hele dag wat op. Maak er voor de lunch een salade mee en eet hem met een dippertje bij de borrel. Voor het avondeten roerbak of kook je hem samen met andere groentes. Het kan allemaal!

Verstop je bleekselderij in soep en saus

Elke Italiaanse saus wordt lekkerder met bleekselderij. En als je deze groente nog niet hebt leren eten, dan is dat meteen een handige manier om aan de smaak te wennen. Je verstopt hem dan min of meer. Ook je soep krijgt meer smaak met de bite van de stengels of het aroma van de blaadjes. Ik vind het heel handig om in de vriezer kant en klare blokjes te hebben die ik kan gebruiken als ik haast heb bij het koken. De bleekselderij leent zich daar uitstekend voor. Ik hak de blaadjes fijn en leg ze in een ijsblokjesbakje of cupcakevorm in de vriezer. Dan krijg je allemaal handige blokjes die klaar zijn voor gebruik. Als ze bevroren zijn, haal ik ze uit de vorm en bewaar ze met elkaar in een doosje.

Dippen

Bleekselderij kan je heerlijk combineren met verse dipjes. Je maakt ze makkelijk zelf. Wat dacht je van een roomkaasdip? Gebruik een pakje naturel roomkaas en breng deze op smaak met je favoriete kruiden. En probeer ook eens humus te maken. De basis vormt een blikje kikkererwten. Vermeng de erwten met olie en kruiden en maak er in de blender een homogene massa van. Je kan hem ook kleuren door er bijvoorbeeld een beetje rode biet aan toe te voegen. Het oog wil ook wat! Niet geschikt voor fase 1 van De EetLijn (Fases) maar zit je eenmaal in fase 2 dan kun je naar hartelust van humus genieten.

Pindakaas of paranotenkaas

Wist je dat de combinatie bleekselderij met pindakaas heel lekker is? Je smeert gewoon een beetje pindakaas op de binnenkant van de stengel en eet hem dan als een toastje. Maar nog lekkerder dan pindakaas (en gezonder) is zelfgemaakte paranotenkaas. Je hebt er een stevige blender voor nodig, dat wel. Voeg aan de paranoten wat hazelnootolie toe en een flinke scheut Culieet. Dat is een zoet, pittige smaakmaker zonder e-nummers. Het is een erg lekkere en gezonde aanvulling in je keuken. Ik gebruik het bijna elke dag. Wil je Culieet gaan gebruiken maar heb je Coeliakie? Er is ook een glutenvrije variant.

Start dag met een smoothie

Het leuke van een live-blog is dat je publiek direct kan reageren. Hartelijk dank dus voor de aanvullende tip van een gezonde bleekselderijsmoothie! Maak je smoothie nooit alleen met fruit, want dan wordt het een echte suikerbom. Maar een combi van bijvoorbeeld appel, komkommer, bleekselderij en chiazaad is een echte aanrader. Heel lekker en supergezond. Ik hoop dat je inmiddels enthousiast bent geworden over de bleekselderij. Probeer hem eens uit met de tips die ik je gegeven heb. Want hij is lekker maar vooral heel goed voor je. Hoe dat komt, vertel ik je hieronder.

Vochthuishouding

Vroeger werd bleekselderij al gebruikt als medicijn. Hij is namelijk vochtafdrijvend en daardoor bloeddrukverlagend. Maar als je wel eens bleekselderij gegeten hebt, dan weet je dat er veel vocht in zit. Hoe kan het dan dat hij vocht afdrijft? Dat zit zo. Je vochthuishouding bestaat uit vocht in je lichaamscellen en tussen je lichaamscellen. Voor je gezondheid is het van belang dat deze vochtpercentages in balans zijn. Je hebt dus (veel) vocht nodig, maar je mag het niet vasthouden. Wil je meer weten over dit onderwerp dan raad ik je aan een eerdere uitzending van mij over je vochthuishouding terug te kijken.

Alle gezonde eigenschappen van bleekselderij

Je zou wel 200 gram bleekselderij per dag mogen eten voor een goede gezondheid. Hieronder vind je alle gezonde eigenschappen van deze groente:

  • Bleekselderij zit vol vitamines (B, C en E) en mineralen. Daarnaast bevat hij foliumzuur en is het een vezelrijke groente. En omdat er weinig koolhydraten inzitten, word je er niet dik van. Sterker nog, bleekselder brengt je gewicht omlaag want het verbetert de spijsvertering.
  • De anti-oxidanten in bleekselderij zijn beschermers van je lichaamscellen. Ze zijn goed voor je huid, je ogen en je hersenen.
  • Bleekselderij heeft een positief effect op je maagslijm. Hierdoor kan het bijvoorbeeld een maagzweer helpen voorkomen of genezen.
  • Je cholesterolwaarde blijft op peil door het eten van bleekselderij.
  • Bleekselderij helpt je lever ontgiften. Het is goed tegen leververvetting. Je kunt meer over dit onderwerp te weten komen als je een eerdere uitzending over de lever terugkijkt.
  • Er zijn aanwijzingen dat het eten van bleekselderij helpt om borst- en darmkanker en leukemie te voorkomen.
Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?