Boerenkool De EetLijn

Boerenkool. 11 redenen waarom het superfood is maar níet voor iedereen!

Onlangs stond er bij ons een stuk in de krant van Puck Kerkhoven over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van boerenkool. Het blijkt één van de gezondste groente te zijn die je maar kunt eten en het valt zélfs in de categorie van superfoods. Het is zelfs de groente wereldwijd met de allerhoogste concentratie gezonde voedingsstoffen en je kunt het inzetten als medicijn. Dat past uitstekend in mijn visie: Laat voeding je medicijn zijn!!!

Boerenkool superfood in opmars

Boerenkool is begonnen aan een ongekende internationale opmars. Wist jij dat al dat boerenkool zó gezond is dat het tot de superfoods behoort? Het zit bomvol gezonde voedingsstoffen en is mega weerstand verhogend. Dat het gezónd is, weten we natúúrlijk al eeuwen, maar superfood???

Wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van boerenkool?

Houd je vast! Boerenkool bevat:

  1. Weinig calorieën, veel vezels en geen vet. De vezels ondersteunen het verterings- en uitscheidingsproces.
  2. Heel veel voedingsstoffen zoals vitamines, foliumzuur, magnesium en andere stoffen; zie verder hieronder
  3. Véél vitamine K:
    • Dat kan helpen je lichaam te beschermen tegen diverse vormen van kanker
    • Verder is K belangrijk bij een gezonde botontwikkeling
    • Het kan helpen bij de stolling van het bloed
    • Kan ondersteuning geven aan mensen met Alzheimer
  4. Een hoog ijzergehalte (zelfs méér dan rundvlees); ijzer speelt o.a. een rol bij
    • Het vervoeren van zuurstof naar de verschillende delen van het lichaam
    • De celgroei
    • Een goede leverfunctie
    • Het voorkomen van bloedarmoede
  5. Veel krachtige antioxidanten, zoals carotenoïden en flavonoïden, die bescherming kunnen bieden tegen diverse kankersoorten
  6. Ontstekingsremmende stoffen, o.a. omega-3 vetzuren; deze helpen in de strijd tegen artritis, astma en auto-immuunziekten. Door de ontstekingsremmende werking kan het bijdragen aan een gezonde cholesterol huishouding.
  7. Ondersteunende stoffen voor gezonde hart- en bloedvaten en het omlaag brengen van het cholesterol niveau
  8. Veel vitamine A:
    • Wat goed is voor het gezichtsvermogen
    • Voorkoming van kanker in longen en mondholte
    • Goed voor de huid
  9. Extreem veel vitamine C:
    • Verbetering van je immuunsysteem
    • Het kan de spijsvertering bevorderen
    • Verbetering van je vochthuishouding
  10. Veel calcium, zelfs méér dan melk; dat helpt bij:
    • De voorkoming van botontkalking (osteoporose)
    • Het onderhouden van een gezonde spijsvertering
    • Het onderhoud van kraakbeen
    • De flexibiliteit van de gewrichten
  11. Veel detoxende ingrediënten:
    • Vezels, belangrijk bij het ontgiften van het lichaam en behoud van een gezonde lever
    • Zwavel, heeft dezelfde werking als vezels
    • Chlorofyl, is een krachtige detoxer
    • Zeker in combinatie met Jouw LijfLijn programma, wat een complete reiniging op cel niveau is, wordt het één grote schoonmaak

Hippe groente, hoe eet ik jou?

Tegenwoordig is boerenkool zo’n beetje de hipste groente die je kunt eten. En zeker niet alléén op de ouderwetse bekende manier; boerenkoolstamppot. Als je het daar bij laat, bij die stamppot, doe je de groente enórm te kort want je kunt er zoveel méér mee doen.

  • Donkergroen(t)e smoothies maken (je kunt voor het gemak biologische diepvries boerenkool deelblokjes gebruiken)
  • Je kunt boerenkool chips eten (als snack bij je wijntje J)
  • Gegrilde boerenkool is een populair bijgerecht
  • Favoriet is boerenkool roerbakken met veel knoflook en bestrooid met Parmezaanse kaas
  • Je kunt het als salade eten met appel en pecannoten
  • Er wordt boerenkool gedroogd en vermalen tot poeder als toegevoeging, net zoals Spirulina of Chlorella, aan een smoothie
  • Boerenkool quiche (daar komt een recept van in één van mijn e-kookboekjes-in-de-maak
  • En o ja…natuurlijk de “gewone ouderwetse” stamppot (wil je geen aardappel eten, dan kun je die vervangen door bloemkool of knolselderij)

Nadelen van boerenkool

Als je bovenstaande moet geloven, dan zou je toch mínstens elke dag boerenkool ‘moeten’ eten? Voor veel mensen zou het idd perfect zijn om regelmatig boerenkool op het menu te zetten. Er zijn 4 uitzondering, 4 situaties waarin je het gebruik van boerenkool niet moet overdrijven.

  1. Boerenkool bevat veel vitamine K. Een perfect product maar kan wél de bloedstolling stimuleren. Dat kan de werking van bloedverdunners verminderen, dus oppassen bij het gebruik van bloedverdunners.
  2. Het bevat aardig wat zout, dus goed in de gaten houden als je nierproblemen hebt.
  3. Er zitten stofjes in die de aanmaak van het schildklierhormoon ‘dwars’ zitten. Het kan dan een trage schildklier in de hand werken en de schildklier laten vergroten.
  4. Het is vrij moeilijk verteerbaar.

Als ik jou was zou ik geen minuut meer verspillen en als een speer naar de winkel gaan om boerenkool, maar…nóg liever…haal het vers (en biologisch) van het land! Veel plezier er mee en laat me eens weten wat jíj van boerenkool gemaakt hebt? Stuur je reactie naar mij via nettie.bom@deeetlijn.nl. Ik ben héél benieuwd…

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?