Je neemt een hap van een appel en de appel kleurt rood! Oei… Bloedend tandvlees! Het lijkt onschuldig maar niets is minder waar. De conditie van je tandvlees zegt veel over je algehele gezondheid. Daarom is het belangrijk om bloedend tandvlees te voorkomen of te behandelen als je het hebt. Gelukkig kan het in veel gevallen snel en eenvoudig opgelost worden. Dat ontdek je in dit blog.
Wat betekent het als je bloedend tandvlees hebt?
Bij bloedend tandvlees is er een beschadiging van het tandvlees. Er zit als het ware een open wond onder het tandvlees. De oorzaak is een ontsteking: gingivitis. Als dit niet behandeld wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden. Het tandvlees trekt zich dan verder terug en de ontsteking gaat verder naar het kaakbot. Dit heet parodontitis. Het wondoppervlak (onder het tandvlees) kan dan wel 25 cm2 worden! Bij parodontitis ontstaat er ruimte tussen de tanden, die later zelfs los komen te staan. Dit leidt dan tot weer meer tandplak, wat de ontsteking nog meer ruimte geeft om uit te breiden.
Wat zijn de symptomen van ontstoken tandvlees?
In het begin heb je weinig last van ontstoken tandvlees. Bloedend tandvlees is wel één van de eerste alarmsignalen. Verder kun je de volgende symptomen merken:
- Rood en gezwollen tandvlees
- Glimmend tandvlees
- Metaalachtige en/of vieze smaak in de mond
- Slechte adem
Als de ontsteking verder gaat, kan het tandvlees pijnlijk zijn.
Wat zijn de oorzaken van bloedend tandvlees?
De beschadigingen van het tandvlees kunnen verschillende oorzaken hebben:
- Ongunstige balans in de mondbacteriën
- Virussen (Herpes)
- Gisten (candida)
- Slecht functionerend immuunsysteem
Welke factoren spelen een rol bij je mondgezondheid?
Als je gezond bent, is ook je mond gezond. En andersom: als je mond gezond is, is doorgaans je algehele gezondheid in orde. Ook in je mond moet er een balans zijn van micro-organismen. Het is compleet normaal om bacteriën en virussen in je mond te hebben. Ze spelen een belangrijke rol in de mondgezondheid. Er zijn een aantal factoren die deze balans kunnen beïnvloeden.
- Erfelijke factoren, waarbij het de vraag is of het echt genetisch is, of meer leefstijlbepaald
- Verkeerde voeding en dranken
- Diabetes type 2
- Roken
- Chronische stress
- Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap en overgang
- Sommige medicijnen (o.a. bepaalde bloeddrukmedicatie) hebben zwellingen aan het tandvlees als bijwerking. Andere medicijnen zorgen voor een droge mond. Als er minder speeksel is, heb je een grotere kans op tandvleesontstekingen. Ook een bepaalde groep pijnstillers (NSAID, o.a. ibuprofen) kunnen tandvleesontsteking veroorzaken.
- Allergieën
- Alcohol
Wat zijn de gevolgen van bloedend tandvlees en tandvleesontsteking?
De gevolgen van ontstekingen aan het tandvlees kunnen heel ernstig zijn. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft. Bij ontstoken tandvlees krijgen bacteriën vrij spel om naar binnen te dringen via het bloed. Dat maakt dat het zoveel ernstige gevolgen kan hebben. Tandvleesontsteking blijkt een relatie te hebben met o.a. de volgende aandoeningen:
- Hart- en vaatziekten: de bacteriën uit mond zorgen voor stolsels in de bloedbaan. Hierdoor heb je 60% meer kans op een hartinfarct.
- De bacteriën kunnen via het bloed zich in de hersenen nestelen en daar o.a. een rol spelen in de ontwikkeling van dementie (Alzheimer)
- Insulineresistentie en diabetes type 2
- Luchtweginfecties, o.a. bacteriële longontstekingen
- Mond- en darmkanker
- Meer kans op ontstekingsziekten zoals reuma, kanker en COPD.
Het is absoluut niet de bedoeling om je bang te maken. Het is eerder bedoeld als een wake-up call om goed of beter voor je tandvlees te zorgen. Want er is veel aan te doen. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Daar vertel ik hieronder meer over.
Hoe is de relatie van bloedend tandvlees en diabetes type 2?
Als het gaat over de relatie tussen tandvleesontsteking en diabetes type 2 is het de vraag van de kip en het ei. Het werkt beide kanten op.
- Diabetes zorgt voor meer ontstekingen en langzamer herstel:
– Bij diabetes is er een hogere gevoeligheid voor ontstekingen. Daardoor heb je eerder last van bloedend tandvlees.
– Bovendien is de hogere insuline aanmaak een aanleiding voor meer ontstekingen.
– Ook genezen wondjes langzamer door een slechtere doorbloeding bij diabetes. Als je dus al ontstoken tandvlees hebt, geneest het langzamer.
– Door een hogere bloedsuikerspiegel is de afweer minder. Daardoor heb je ook weer meer kans op infecties, o.a. van je tandvlees.
– Door een slechtere doorbloeding heb je ook vaak een droge mond, waardoor je tanden en tandvlees minder beschermd zijn en er meer en eerder tandplak ontstaat.
– Bij diabetes zit er meer suiker in het speeksel, waardoor er meer groei van bacteriën in de mond is. - Andersom zorgen ontstekingen in de mond voor een hogere kans op insulineresistentie.
Welke voeding en drank zijn slecht voor je tandvlees?
Voeding en dranken zijn dus niet de enige aanleiding voor ontstoken tandvlees, maar wel een belangrijke factor. Hierbij kun je denken aan alle bewerkte producten, eigenlijk een ongezond en eenzijdig voedingspatroon in het algemeen. Maar ook toegevoegde suikers, bewerkte aardappelproducten, o.a. puree uit een pakje, chips en patat kunnen een rol spelen. En uiteraard alcohol, frisdrank en vruchtensappen (ook zelf geperst). Reden daarvoor is dat het een zuuraanval in de mond is. Dit verstoort de balans in de bacteriën in de mond. Tot slot spelen granen, bijvoorbeeld in brood, pasta, crackers, pannenkoeken, pizza, cake, koekjes een rol. Dit heeft te maken met de gluten en suiker die erin zitten.
Hoe krijg je je tandvlees weer gezond?
Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om je tandvlees gezond te houden én weer gezond te krijgen. Dit kan zoveel invloed hebben dat je algehele gezondheid erop vooruitgaat. Ook kunnen bij diabetes type 2 de bloedsuikerwaarden sterk verbeteren als het beter gaat met je tandvlees. Reden genoeg dus om daar aandacht aan te besteden!
- Goede dagelijkse mondhygiëne: minimaal 2 x per dag goed poetsen (2 minuten). Eventueel kun je onder de douche poetsen, als je geen geduld hebt… Liefst wacht je ½ uur na de maaltijd. Gebruik een zachte tandenborstel (liefst een elektrische) zodat je in alle hoekjes kunt komen. Vervang elke 3 maanden je tandenborstel.
- Regelmatig bezoek van de tandarts en indien nodig de mondhygiëniste. De tandarts checkt bij de controle je tandvlees en geeft daar een cijfer aan (0 is gezond tandvlees en 4 is ernstige beschadiging van het kaakbot).
- Gebruik elke dag stokers, ragers of flosdraad. Denk vooral aan het contactpunt tussen de tanden.
- Gebruik een goed, biologisch mondspoelmiddel. Let op dat er geen schadelijke stoffen in zitten zoals SLS, parabenen, sulfaten, ftalaten en chloorhexidine. Een aantal van deze stoffen kunnen zelfs tandvleesontsteking in de hand werken doordat ze microscopisch kleine wondjes veroorzaken. Dit geldt ook voor vele niet-biologische tandpasta’s!
- Pure, onbewerkte voeding zonder toegevoegde suikers; koolhydraatbewust. Gebruik ontstekingsremmende voeding en zorg voor zoveel mogelijk kleur op je bord. Vergeet probiotische voeding niet (Griekse Yoghurt, kefir, zuurkool o.a.).
- Voorkom zoveel mogelijk chronische stress en/of leer beter ontspannen, o.a. door voldoende beweging. Dat zorgt voor betere doorbloeding en meer ontspanning.
- Stop met roken! Roken geeft een minder goede doorbloeding, ook in het tandvlees, waardoor daar klachten kunnen ontstaan.
- En gebruik liefst geen alcohol.
- Drink dagelijks 2 grote bekers groene thee. Vanwege de flavonoïden remt dit de bacteriegroei en het is ontstekingsremmend.
- Goed kauwen op je eten.
- Oil pulling kan helpen om de schadelijke bacteriën in de mond te verminderen. Hierbij ‘spoel’ je je mond gedurende ongeveer 20 minuten met een lepel kokosolie. Spuug het daarna uit en spoel je mond met water.
Welke suppletie kan helpen?
Naast voeding en leefstijl zijn er enkele supplementen die gezond tandvlees kunnen ondersteunen:
- Omega 3 is ontstekingsremmend; het werkt ook tegen parodontitis.
- Vitamine D heeft invloed op tandvlees en mondgezondheid vanwege de versterking van het immuunsysteem. Een tekort vitamine D geeft meer kans op tandvlees problemen.
- Vitamine C werkt ontstekingsremmend en zorgt voor meer aanmaak van collageen (wat ook een onderdeel tandvlees is).
- Co enzym Q10 kan de conditie van het tandvlees verbeteren, waardoor er minder ontstekingen ontstaan. Het lichaam maakt dit zelf aan, maar naarmate de leeftijd vordert wordt dit minder. Bij gebruik van statines (tegen te hoog cholesterol) kan het lichaam dit niet meer zelf aanmaken. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Dan is een supplement wel sterk aanbevelenswaardig.
- Probiotica komen de gezondheid van het tandvlees ten goede
- Zink is nodig voor gezonde mond. Het werkt ontstekingsremmend. In sommige tandpasta’s zit ook zink.
- Melatonine kan in sommige gevallen helpen om beter slapen. Een goede slaap ondersteunt het immuunsysteem. Hierdoor zal ook het tandvlees minder ontstekingsgevoelig zijn.
Je ziet dat er meer dan genoeg is wat je eenvoudig zelf kunt doen om goed voor je tandvlees te zorgen en daarmee voor je algehele gezondheid!
De EetLijn Methode combineert de hierboven genoemde tips van voeding en leefstijl. Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl. Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.
Heb je belangstelling voor het supplement omega 3 met vitamina D3 erin? Vraag ernaar bij je eigen EetLijnCoach als je die hebt. Je kunt ook mailen naar nettie.bom@deeetlijn.nl voor een verkoopadres in de buurt. Wil je gebruik maken van het gemak van thuisbezorgen, klik dan hier.
https://shop.deeetlijn.nl/product/de-eetlijn-omega-3-capsules/
Ben je geïnteresseerd in een goed Q10 supplement, klik dan hier:
https://shop.deeetlijn.nl/product/q10