Haaruitval, De EetLijn

Haaruitval: het is vervelend, maar wanhoop niet! Met 9 voedingstips!

Hevige haaruitval is vooral voor vrouwen een grote nachtmerrie. Dat hoop je nooit mee te maken. Helaas komt het vaker voor dan je denkt. Gelukkig leidt niet alle haaruitval tot kaalheid. Bovendien kun je je haardos, ook preventief, met voeding en supplementen ondersteunen. Daarover vertel ik je meer in dit blog.

Eerst een paar fabels over haaruitval ontkracht

Er doen verschillende fabels de ronde met betrekking tot haaruitval. Het zijn inderdaad fabels, want ze kloppen niet. Ik noem er 2:

  • Als je je haar maar niet teveel kamt en borstelt, verlies je ook minder haren. Dat gaat niet op want je verliest sowieso je haren. Het is zelfs beter om je hoofdhuid te stimuleren door kammen of borstelen. Zo zorg je voor een betere doorbloeding, wat meer kans op nieuwe haargroei geeft.
  • Vaker je haar laten knippen zorgt voor haargroei. Ook dit is een fabel. Hoogstens zit je haar beter en lijkt het voller maar het heeft geen enkel effect op de haarzakjes.

Hoe zijn haren opgebouwd?

Voordat ik dieper in ga op haaruitval, is het interessant om te weten hoe haren zijn opgebouwd en hoe het zit met normale haargroei. Het zichtbare gedeelte van het haar is de zgn. haarschacht. Daaraan zit een onzichtbaar deel vast: de haarwortel. Die zit vast in een soort zakje in de huid, de haarfollikel. Bij de haren horen ook nog talgklieren en spiertjes. Normaal gesproken liggen haren schuin in de huid. Ze kunnen door de spiertjes rechtop gezet worden. Dat is het bekende kippenvel. De haren worden gevoed door de omringende bloedvaten. De kwaliteit van je haar is dus mede afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de voedingsstoffen die het krijgt. Bij de geboorte heb je 85.000-140.000 haarzakjes. Uit ieder haarzakje groeien 2-4 haren. Er kunnen geen nieuwe haarzakjes ontstaan.

Hoe groeit ons haar normaal gesproken?

De groei van ons haar is een continu proces. Onderin de haarwortel worden steeds nieuwe cellen gevormd. De nieuwe cellen verplaatsen zich naar de oppervlakte van de huid. Gaandeweg dat proces veranderen ze. Uiteindelijk verhoornen ze en vormen ze de haarschacht, de haren die we zien. Normaal gesproken verlies je 60-100 haren per dag, maar je maakt ook weer nieuwe haren aan. Dit proces verloopt in verschillende fases:

  1. De groeifase. Deze duurt 3-5 jaar. Je krijgt een volle bos haar. Hoeveel precies is erfelijk bepaald.
  2. De overgangsfase. Gedurende 2-3 weken raken de haren los van de haarwortel en ziet het haar er doffer uit.
  3. De rustfase. In deze periode van 3-5 maanden ontstaat er haarverlies. Dit is nodig om plaats te maken voor nieuwe haren. Je kunt dit vergelijken met de rui bij dieren. Daarna komt er weer een nieuwe groeifase. Deze hele cyclus vindt steeds weer plaats gedurende het leven.

Haarverlies is een normaal proces

Omdat het een normaal proces is dat je in sommige periodes relatief veel haar verliest, hoef je niet meteen in paniek te schieten. Kijk het eerst even aan. Wanneer het langer duurt dan 3-5 maanden kan er sprake zijn van verstoring van het normale haargroeiproces. Dan spreken we echt van haaruitval. Als er structureel meer verlies dan aanmaak van nieuwe haren is, spreken we van blijvend haarverlies.

Welke soorten haaruitval zijn er?

Niet elke vorm van haaruitval is hetzelfde. Ik noem de meest voorkomende vormen.

  1. Telogeen haarverlies. Hierbij is het haar over de hele hoofdhuid dunner. Dit kan zowel acuut optreden als een chronische vorm aannemen.
  2. Alopecia ariata is een auto-immuunziekte, waarbij kale plekken op het hoofd verschijnen.
  3. Alopecia androgenetica is de ‘normale’ mannelijke kaalheid. De haarwortelzakjes verschrompelen hierbij. Dit is meestal erfelijk.
  4. Alopecia totalis betekent dat je alle haar verliest. Soms komt het toch nog terug.
  5. Lichen planopilaris is een aandoening van de haarzakjes op de hoofdhuid. Mogelijk is dit ook een auto-immuunziekte. Het leidt tot blijvende haaruitval en ook littekenvorming op het hoofd. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen op middelbare leeftijd, maar kan ook op andere leeftijden optreden.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Er zijn diverse factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. Ik noem de belangrijkste:

  • Veranderingen in hormoonhuishouding, o.a. door de overgang of onder invloed van anticonceptiepillen.
  • Strenge diëten
  • Stress: veel cortisol en adrenaline kunnen de eiwitten van de haren aantasten. Daardoor komt er melkzuur in haarzakjes, wat leidt tot zwakkere haren en uitval.
  • Medicatie, o.a. sommige antibiotica, medicijnen tegen prostaatkanker en borstkanker, chemotherapie en bloedverdunners
  • Vaak het haar verven
  • Het haar vastbinden met gewone elastiekjes en slapen met opgebonden haar
  • Schildklieraandoeningen
  • Bloedarmoede
  • Verzuring van het lichaam

Wat kan de impact zijn van haaruitval?

Zeker vrouwen vinden het vaak verschrikkelijk als ze te maken krijgen met haaruitval. Het kan soms leiden tot emotionele problemen. Want voor velen staat een mooie bos haar voor je waardigheid als vrouw, als mens. Dan kan totale haaruitval zorgen voor een enorme onzekerheid. Om daar wat aan te doen  zijn er heel veel middeltjes ontwikkeld om haaruitval tegen te gaan. Al dan niet met succes. Als je op internet gaat zoeken, kom je allerlei vermeende remedies tegen. Voor wat ze waard zijn. Gelukkig is er leven mogelijk met alopecia! Acceptatie is dan sleutelwoord.

Wat zijn de oplossingen?

Er zijn wel een aantal mogelijkheden bij haaruitval. Het hangt af van de oorzaken wat er te doen is.

  • Je kunt je (huis)arts raadplegen voor reguliere middelen. Soms krijg je dan het middel finasteride. Dit heeft echter vervelende bijwerkingen.
  • Haartransplantatie
  • Pruik
  • Sommige plantenextracten uit het ‘alternatieve’ circuit
  • Een behandeling waarbij de hoofdhuid ‘kapot’ gemaakt wordt. Dit zou de haargroei stimuleren. Het heeft slechts in 20% van de gevallen succes én het is erg pijnlijk.

Wat kun je met voeding doen om je haar gezond te houden?

Als haarzakjes kapot zijn, zijn ze kapot. Daarom is het van groot belang om je haar(zakjes) gezond te houden. Daar speelt voeding een belangrijke rol in. Denk dan aan de volgende voedingsstoffen:

  1. Eet voldoende eiwitten want haren bestaan uit eiwitten. Kies dan wel voor overwegend plantaardige eiwitten omdat dierlijke eiwitten verzuring in de hand werken. Dus eet noten, (zoals amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten), hennepzaad, pijnboompitten, quinoa, zonnebloempitten, haver, pompoenpitten, afgewisseld met af en toe een stukje bio vlees, vis of ei. Ook het EetLijn Aminozuren Complex is een mooie bron van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.
  2. Voeding met zwavelhoudende aminozuren (methionine en cysteïne) zoals uien, knoflook, broccoli en andere koolsoorten.
  3. Voeding met zink zoals pompoenpitten, oesters, hennepzaad, lijnzaad, cacao, pijnboompitten, rundvlees, cashewnoten, sesamzaad, zonnebloempitten, pecannoten, chiazaad en havervlokken.
  4. Vitamine E kan volgens sommige onderzoeken helpen om de haargroei te stimuleren. Denk aan zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten, amandelen, paranoten, pistachenoten, pecannoten, eieren, spinazie, avocado, walnoten en sesamzaad.
  5. Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van talg waardoor de huid en follikels gezond blijven. Maar pas op: ook een teveel aan vitamine A kan zorgen voor haaruitval. Goede plantaardige bronnen zijn carotenen zoals wortelen, paksoi, spinazie, waterkers, boerenkool, andijvie, snijbiet, veldsla en raapstelen.
  6. Vitamine C is een sterke antioxidant die belangrijk is voor de aanmaak van collageen. Dit is belangrijk voor gezonde bloedvaten, zodat de doorbloeding van de hoofdhuid verbetert.
  7. B-vitamines (vooral biotine (B8) en B6 in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat) zorgen voor omzetting van het aminozuur L-cysteïne in keratine. Dit is het hoofdbestanddeel van haar. B-vitamines zitten in: o.a. ansjovis, avocado, champignons, ei, haring, kaas, koolvis, kip, kwark, paranoten, quinoa, soja, walnoten, zalm en zonnebloempitten.
  8. Vitamine D zorgt mede voor regulatie van ons immuunsysteem, celgroei en calciumhuishouding. Aangezien de haarfollikels erg gevoelig zijn voor hormoonverstoring kan vitamine D het haargroeiproces ondersteunen. Wat betreft voeding kun je denken aan sardientjes, ansjovis, zalm, tong, makreel, haring, ei, yoghurt, kip, koolvis, kwark, boter en kaas.
  9. Voeding met ijzer zoals cacao, sesamzaad, pompoenpitten, chiazaad, paranoten, pistachenoten, quinoa, haver en zonnebloempitten, spinazie en (rund)vlees.

Welke supplementen kunnen helpen bij haaruitval?

Veel van de genoemde stoffen kun je ook in supplement vorm gebruiken als extra ondersteuning:

  • Zink (in sticks)
  • B-vitamines (B-complex)
  • Vitamine C, D en E (of een goede Multi-vitamine)
  • Zaagpalmcomplex als supplement verdient een aparte vermelding. Dit kan een goed alternatief zijn voor het eerder genoemde medicijn finasteride (uiteraard in overleg met de arts). Zaagpalm blokkeert de stof dihydrotestosteron (DHT), de stof die de oorzaak is van het krimpen van de haarfollikels.

Haaruitval is bepaald geen pretje maar het is heel goed mogelijk ermee te leven. Gelukkig kun je ook zelf veel doen met je voeding en eventueel supplementen om de gezondheid van je haardos te ondersteunen. Een gezond voedingspatroon zoals De EetLijn Methode is de basis voor een gezonde en volle bos met haar.

Heb je belangstelling voor zaagpalm? https://shop.deeetlijn.nl/product/prostavit-met-zegepalm-zaagpalm-en-pompoenpitextract/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?