Hoe slacht je een pompoen?

Een pompoen kun je niet makkelijk schillen. Nee, bij pompoenen denk je aan HAKKEN, ZAGEN of SLACHTEN! Het kost kracht, is gevaarlijk (want zo’n mes zal maar eens uitschieten) en uiteindelijk hou je een hoop zooi op je aanrecht en maar bar weinig vruchtvlees over. Dat is precies de reden dat veel mensen geen pompoen eten. Ze zien er tegenop om hem te prepareren. Jammer, want een pompoen is knettergezond! In deze blog leer ik je daarom hoe je een pompoen probleemloos kunt slachten, ik vertel je hoe gezond de pompoen is en ik geef je lekkere tips.

Als een warm mes door de boter

Ik begin maar meteen met mijn gouden tip voor het prepareren van een pompoen. Je kunt hem even voorgaren in de oven. Dat doe je in ongeveer 30 minuten met de oven op 150 °C. Ook een poosje koken in pan met een bodem water kan wonderen doen. Na het voorgaren in de oven of het even voorkoken in de pan kun je hem heel gemakkelijk snijden. Alsof je met een warm mes door de boter gaat. Geen gevaarlijke taferelen meer en ook geen afvalberg op je aanrecht. Sterker nog, je kunt nu ook de schil mee-eten en daarin zitten de meeste voedingsstoffen. Alleen het steeltje gooi je weg nadat je hem heel eenvoudig van de pompoen hebt afgetrokken. Als je de schil mee wilt eten, is het wel belangrijk dat de pompoen biologisch is.

Vruchtgroente

De pompoen is een vruchtgroente. Hij heeft de hoge glycemische index van een vrucht en daarom kun je er beter niet teveel van eten zolang je heel gevoelig bent voor een schommelende bloedsuikerspiegel. Hoe hoger de glycemische index van een voedingsmiddel, hoe meer hij de bloedsuikerspiegel laat schommelen. De pompoen is op zich géén dikmaker maar het gaat erom hoe het lichaam reageert op de hoge G.I. Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel kan namelijk de veroorzaker zijn van vetopslag. Ik adviseer max. twee keer per week 200 gram pompoen te eten. Dan blijft er tevens voldoende ruimte over voor andere groenten en dat is goed voor de variatie. Dus eigenlijk kun je dit advies voor elke groente toepassen. Hoe meer variatie op je bord, hoe gezonder het wordt!

Soorten pompoenen

Pompoen wordt overal in Nederland op de volle grond gekweekt. Er zijn allerlei variaties maar de meest bekende is de ronde oranje. De flessenpompoen is wat lichter van kleur en er bestaat ook een donkergroene variant waarvan men zegt dat die het lekkerst is. De pompoen is familie van de komkommer en de kalebas. Kalebassen zijn alleen voor de sier en dus niet eetbaar. Een pompoen kun je ook heel goed voor de sier wegleggen, bijvoorbeeld op de stoep bij de voordeur of op het bankje bij je huis. Je hoeft hem niet in de koelkast te bewaren, en omdat hij zo’n harde schil heeft, kan hij goed tegen een stootje.

Biologisch

De meeste pompoenen zijn biologisch geteeld. Dat is belangrijk om te weten omdat je de schil mee op eet. Let dus bij aanschaf of ze een stempeltje ‘biologisch’ hebben. Een voordeel van pompoenen is dat ze helemaal niet duur zijn. Op de zorgboerderij waar mijn dochter werkt (Dirk de Botsdijk in Lage Zwaluwe) koop je ze bij het winkeltje aan huis voor plm. € 1,-. En met een pompoen kun je vaak meerdere maaltijden doen. Een ideale groente dus!

Geluk zit in een pompoen

Echt waar, een pompoen maakt je gelukkig. En niet alleen vanwege z’n mooie kleur waardoor het een feest is om naar hem te kijken, of vanwege de lage prijs. Hij is namelijk ook nog eens knettergezond! Hieronder vind je maar liefst 10 redenen:

  1. Er zit tryptofaan in pompoen. Dat wordt omgezet in serotine (het gelukshormoon) en melatonine (het slaaphormoon). Pompoen maakt je dus gelukkig. Punt.
  2. Hij zit hartstikke vol met vezels; dat is goed voor je darmen.
  3. Er zitten veel vitamines in een pompoen, met name vitamine A. Goed voor je ogen.
  4. Hij bevat zetmelen; je kunt hem daardoor als vervanger voor aardappels gebruiken.
  5. De antioxidanten in pompoen beschermen je celwand tegen vrije radicalen. Dit zijn ziekmakers die je lichaam van buitenaf aanvallen en waartegen je je niet genoeg kunt beschermen.
  6. Het hoge ijzergehalte in pompoen is heel gezond. Je kunt hem als vleesvervanger gebruiken als je eens een dagje vleesloos wilt eten.
  7. Met een pompoen gaat je weerstand omhoog.
  8. De pompoen is bloeddrukverlagend.
  9. Je krijgt een vol gevoel van pompoen en daardoor geeft hij een lange verzadiging. Dat is goed voor de lijn omdat je niet snel weer iets wilt eten.
  10. Het is goed voor je huid.

Meer dan soep

Veel mensen maken vooral pompoensoep. Heerlijk! Ik maak zelf ook graag soep met kerry, curcuma en komijn en ik voeg vaak wat wortel of mangosliertjes toe voor een lekkere smaak en mooie kleur. Maar je doet de pompoen tekort als je er alleen maar soep van kookt. Je kunt er namelijk zoveel meer mee doen. Snij hem in blokjes en doe hem in handige zakjes in de vriezer. Dan is hij klaar voor gebruik en hoef je hem alleen maar even te roosteren of te bakken in kokosolie. Zo is het een perfecte vervanger voor aardappels. De flessenpompoen heeft een handige vorm om reepjes van te snijden. Je kunt ze in de airfryer bakken tot friet.

Recepten van De EetLijn

Maak een puree die je vervolgens gebruikt om pompoenmuffins of brood van te maken. Het is ook een ideale basis voor humus, waarbij je de kikkererwten vervangt door pompoen. Kikkererwten passen niet in de eerste fase van De EetLijn, het gezondheidsprogramma waar je alles over kunt lezen op mijn website. Wil je graag meer recepten? Neem dan eens een kijkje in de webwinkel van De EetLijn.

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?