Kappertjes: het zijn de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant. Het zijn fantastische smaakbommetjes en ze hebben super goede eigenschappen voor je gezondheid. Daarbij zijn ze ook nog eens héél veelzijdig in de keuken. Daarom is het de hoogste tijd om kappertjes in het zonnetje te zetten.
Wat zijn kappertjes?
Kappertjes, de groene bolletjes, zijn de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant. Je komt ook wel de namen kapperbesjes en appelkappers tegen. Er zijn verschillende soorten. Dit heeft te maken met variaties van de plantensoort. De meest verfijnde kappertjes schijnen de nonpareilles te zijn. De oogst is van mei tot augustus. Daarna worden ze ingelegd in zeezout, in azijn of olijfolie. Daardoor krijgen de ze kenmerkende smaak en structuur. Ze zijn in elke supermarkt verkrijgbaar.
Wat is het verschil tussen kappertjes en kapperappeltjes?
Kappertjes zijn dus de ongeopende bloemknopjes. Als ze bevrucht worden en door kunnen groeien, ontstaan er kapperappeltjes. Daar zit nog een steeltje aan, wat extra leuk is als garnering op een gerecht. Ook hebben ze een heerlijke bite. Kapperappeltjes hebben nog nét wat meer smaak. Ze zijn wel lastiger verkrijgbaar, al zijn ze in sommige supermarkten wel te koop.
Waar komen ze vandaan?
Kappertjes zijn afkomstig uit mediterrane landen en groeien op muren en tussen rotsen. In Europa vind je ze met name in Frankrijk, Spanje en Italië. Vanuit de Arabische cultuur zijn de kappertjes in Europa terecht gekomen. In oude tijden werden ze in Griekenland al gebruikt voor medicinale doeleinden. Ze zouden helpen tegen windjes en bloeddrukverlagend en vochtafdrijvend zijn. Ook werden ze gebruikt om reumatische aandoeningen te behandelen. Tevens stonden ze bekend als afrodisiacum.
Hoe smaken die mooie kleine groene bolletjes?
De smaak is nogal speciaal en moeilijk te vergelijken met andere producten. Ze zijn pittig zuur, maar je kunt er ook een vleugje citrus en zout in ontdekken. Vaag hebben ze iets weg van augurken. De textuur van kappertjes is stevig en knapperig. Je kunt ze ook rauw eten maar dan missen ze die specifieke smaak en structuur.
Waar let je op als je ze koopt en hoe kun je ze het beste bewaren?
Kappertjes zijn zowel op zuur als op olijfolie te koop. Die in azijn hebben wat meer smaak. Bovendien is de olijfolie die toegevoegd wordt vaak van slechte kwaliteit. Ik geef dus de voorkeur aan kappertjes op zuur. Een glazen potje is de beste vorm om ze te kopen. Een ongeopend potje is lang houdbaar in een koele, donkere kast. Als je een potje eenmaal geopend hebt, kun je dat het beste bewaren in de koelkast. Ook dan zijn ze vrij lang houdbaar.
Wat kun je ermee doen in de keuken?
In allerlei gerechten kun je ze verwerken. Ze worden heel veel gebruikt in de Mediterrane keuken. Je hebt er weinig van nodig om een extra smaak toe te voegen. Als je er teveel van gebruikt, wordt de smaak snel overheersend. Ik noem een aantal mogelijkheden:
- In salades met sla, o.a. een Caesarsalade
- In sauzen en vleesgerechten
- Ook in een eiersalade smaken ze heerlijk.
- Kappertjes zijn een vast ingrediënt in het gerecht vitello tonnato (kalfsvlees met tonijnsaus). Het is een perfecte combinatie met tonijn.
- De beroemde EetLijn tonijnquiche bevat ook kappertjes.
- Op pizza’s, in combinatie met ansjovis.
- Kapperappeltjes zijn ook lekker bij de borrel.
- In olijven tapenade van olijven, knoflook, olijfolie en kappertjes.
- Ze combineren ook goed met Parmezaanse kaas.
- En ze smaken ook lekker in een pastagerecht.
- Tartaarsaus met kappertjes
- Bij geroosterde groente
- Als topping op carpaccio
- In visgerechten, bijvoorbeeld gebakken kabeljauw, zalm of zwaardvis voor een frisse zoute smaak.
Wat is de voedingswaarde van kappertjes?
Er zitten relatief veel voedingsstoffen in. Ik noem het relatief, want je gebruikt per keer maar een kleine hoeveelheid. De belangrijkste voedingsstoffen zijn:
- Vezels, vooral in kapperappeltjes
- Vitamine B2, B3, B11, C, E
- Mineralen koper, ijzer, magnesium en selenium
- Fyto nutriënten rutine, kaempferol, quercetine, flavonoïden en glucosinolaten
Wat is de gezondheidswaarde van kappertjes?
Gezien alle voedingsstoffen zijn kappertjes zeker gezond. Echter, zoals ik al noemde, je eet maar een kleine hoeveelheid per keer. We moeten het gezondheidseffect dan ook niet overdrijven. In een gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl kunnen de genoemde voedingsstoffen veel betekenen, zeker ter ondersteuning.
- Tegen windjes
- Natuurlijke vochtafdrijver
- Bloeddrukverlagend
- De vele antioxidanten (vitamine C, E en de genoemde fytonutriënten) kunnen een rol spelen bij
– reumatische aandoeningen door de ontstekingsremmende werking
– verschillende vormen van kanker
– laaggradige ontstekingen
– herpes simplex virus - Ze kunnen werken tegen allergieën. Het lijkt erop bij proefdieronderzoek dat ze de histamine-aanmaak verminderen.
- Sommige onderzoeken wijzen erop dat een extract van kappertjes bij mensen met diabetes het lipidenniveau doet dalen.
- IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Kortom: kappertjes zijn absoluut gezonde smaakmakertjes. In de EetLijn recepten gebruiken we ze ook af en toe. Hier vind je een paar heerlijke recepten met kappertjes:
Bietensalade: https://www.deeetlijn.nl/wp-content/uploads/2020/06/Rode-bieten-salade.pdf?
Quiche van tonijn: https://www.deeetlijn.nl/wp-content/uploads/2025/04/Quiche-van-tonijn.pdf
Witlofsalade met kappertjessaus: https://www.deeetlijn.nl/wp-content/uploads/2025/04/Witlofsalade-met-kappertjessaus.pdf
Geniet ervan!