Kersen, De EetLijn

Kersen, 7 redenen om er lekker van te genieten

Kersen zijn echt zomerfruit, vooral in de maanden juni en juli zijn ze verkrijgbaar. Buiten het seizoen komen ze uit Griekenland. Er is veel verschil tussen kersen. De lekkerste zijn toch wel de Nederlandse kersen van het platteland.

Kersen

Kersen zijn al heel lang bekend. Zo rond 600 voor Christus waren ze in China al erg geliefd bij de rijken. Later namen de Romeinen deze vrucht mee naar Europa. Vandaaruit werden ze weer door de kolonisten meegenomen naar Noord-Amerika. De kers is een steenvrucht: ze hebben een kleine, harde pit.

Welke soorten zijn er?

De ene kers is de andere niet. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 24 verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan zure en zoete kersen. Daar kom ik hieronder nog op terug. Ze zijn er in allerlei kleuren: van wit tot geel, lichtroze, donkerroze, middelroze, lichtrood, donkerrood en zwart (Cordia’s).

Zoete kersen versus zure kersen

Zoals gezegd is er een verschil tussen zoete en zure kersen. Helaas zijn de zure niet zo makkelijk verkrijgbaar. Helaas, want die bevatten veel meer gezondheidsbevorderende stoffen. De zoete kersen bevatten die ook, maar in veel kleinere hoeveelheden. Qua calorieën maakt het niet veel uit of je zure of zoete hebt. Daarentegen zit er in zure kersen 20x zoveel alfacaroteen en bijna 12 x zoveel betacaroteen. Dit zijn beide zeer belangrijke antioxidanten. Zo zijn er nog veel meer gezonde stoffen die beide soorten bevatten, maar de zure in grotere hoeveelheden dan de zoete.

Waar let je op als je ze koopt?

Het is belangrijk dat ze mooi stevig zijn, niet slap en niet beschimmeld. Ze moeten mooi glanzen. Het is belangrijk dat ze mooi droog zijn als je ze koopt. Je kunt dat testen door even met het bakje te schudden. Als ze vochtig zijn, kleven ze wat meer aan elkaar. Dit is belangrijk voor de houdbaarheid. Goed kijken, ruiken en proeven is belangrijk om te bepalen of ze vers en goed van kwaliteit zijn. Omdat je kersen met ‘schil’ en al eet, is het niet onbelangrijk dat ze biologisch zijn. Ze staan namelijk op de 7e plaats van de ‘dirty dozen’, dat zijn de voedingsmiddelen die redelijk zwaar verontreinigd zijn met bestrijdingsmiddelen. Als je niet aan biologische kunt komen, was ze dan goed voor consumptie.

Hoe bewaar je kersen?

Je kunt ze het beste bewaren in de koelkast. Laat het steeltje eraan zitten. Dan blijven ze wel 3 tot 7 dagen goed. Leg ze niet op de fruitschaal, want dan zijn ze met een paar dagen weg overrijp. Je kunt ze prima invriezen. Dan moet je de steeltjes eraf halen, de kersen wassen en ontpitten. Daar zijn speciale kersenontpitters voor. In de diepvries zijn ze 8 tot 12 maanden houdbaar.

Wat kun je ermee doen?

Lang geleden werden ze vooral gegeten als dessert, maar in de 15e en 16e eeuw gebruikten mensen ze ook als geneesmiddel. Gezien de gezondheidsbevorderende stoffen is dat ook niet zo vreemd. Daar kom ik hieronder op terug.
Uit het vuistje zijn ze heerlijk. Verder kun je ermee bakken, door de yoghurt eten, of er jam van maken met chiazaad. Ook kun je er sap van maken. Pas dan wel op, want als je sap maakt, zit er in één glas sap ontzettend veel suiker. Je kunt er dan wat chiazaad doorheen mengen, zodat je er wat op moet kauwen. Zo begint de vertering door de enzymen in het speeksel, al in je mond en blijft de piek in je bloedsuikerspiegel beperkt.

Waarom zijn ze zo gezond?

Kersen zijn zeer gezond. Zoals gezegd geldt dat vooral voor de zure kersen, maar ook voor de zoete. Natuurlijk is het niet zo dat je met een paar kersen eten jezelf kunt beschermen tegen allerlei aandoeningen, maar alle kleine beetjes helpen. En uiteraard is het ook niet zo dat je jezelf zou moeten verwijten dat je niet gezond genoeg gegeten hebt als onderstaande aandoeningen je treffen. Ik noem een paar mooie eigenschappen van kersen.

  1. Ze bevatten retinol, een vorm van vitamine A. Deze stof maakt de huid gladder, strakker en gezonder en is goed voor de opbouw van het collageen in de huid.
  2. Kersen werken ontstekingsremmend, vooral de zure. Ze verminderen de hoeveelheid urinezuur, de stof die klachten geeft bij bijvoorbeeld jicht en reuma.
  3. Ze bevatten veel verschillende antioxidanten, die elkaar versterken. Enkele van deze antioxidanten zijn alfacaroteen en betacaroteen. Dit kan meehelpen in de bescherming tegen o.a. Alzheimer
  4. Polyfenolen. Dit zijn sterke antioxidanten die kunnen helpen tegen ontstekingen en daarmee beschermend zijn tegen vele aandoeningen. In de kers zitten de polyfenolen galluszuur, hydroxykaneelzuur, kaempferol en quercetine (de rood-blauwe kleurstof). Dit kan helpen tegen leververvetting die o.a. door alcohol en fructose veroorzaakt wordt. Quercetine zorgt er ook voor dat het LDL-cholesterol wordt verlaagd
  5. Ook bevatten kersen anthocyanen, een rode kleurstof die kan helpen in de strijd tegen kanker en diabetes. Bovendien helpen anthocyanen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  6. In kersen zit melatonine, het slaaphormoon. Als je in de middag kersen eet, kan dat helpen om beter te slapen.
  7. Kersen kunnen helpen om sportprestaties te verbeteren omdat ze helpen de verzuring van de spieren en spierafbraak te voorkomen. Ook helpen ze mee tegen spierpijn.

Welke vitamines en mineralen zitten erin?

Kersen bevatten, naast bovengenoemde stoffen, ook heel veel vitamines en mineralen. In kersen zit vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 nicotinezuur, C, E, K. Wat mineralen betreft: er zit kalium in, wat bloeddruk-regulerend werkt, de vochtbalans reguleert en werkt tegen hartritmestoornissen. Verder zit er koper, mangaan, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en zink in. Dit zijn allemaal mineralen die betrokken zijn bij veel belangrijke stofwisselingsprocessen.

Welke nadelen zitten eraan?

Hoewel kersen absoluut gezond zijn, is het wel van belang om ze met mate te eten. Ze bevatten veel suiker (koolhydraten). De zoete kersen hebben ook een hoge Glycemische Index, bij de zure is die een stuk lager. Vanwege die hoge Glycemische Index is het belangrijk dat je ze samen met vetten, vezels en eiwitten eet om de schommeling van je bloedsuikerspiegel te beperken. Gelukkig zitten er in de kersen anthocyanen, die ook hieraan bijdragen. Een kleine hoeveelheid kersen zal je bloedsuikerspiegel echt niet verstoren. De pitten kun je beter niet eten: die kunnen blauwzuur (cyanide) bevatten. Dit is een giftige stof. Maar ja, wie gaat er nu kersenpitten eten? Die kun je beter drogen en gebruiken in een kersenpittenkussen! En als je per ongeluk een kersenpit inslikt, zal er ook niets gebeuren.

Kersen: superlekkere gezondheidsBOMmetjes!

Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat kersen vol gezonde stoffen zitten. Last but not least: ze zijn súper lekker! Wat wil je nog meer? Ze zijn maar kort te koop, dus geniet ervan. Koop wat extra om in te vriezen. Zo kun je er het hele jaar door van genieten.

Wil je meer weten over De EetLijn-methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl

Wil je meer lezen?
Over reuma: https://www.deeetlijn.nl/reuma-en-9-voedingstips-om-het-leven-draaglijk-te-maken/
Over verzuring: https://www.deeetlijn.nl/verzuring-van-het-lichaam-en-7-tips-wat-je-zelf-kunt-doen/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?