Gezond eten rond Kerst, De EetLijn

Gezond eten rond Kerst: Een uitdaging of juist een mogelijkheid?

Gezond eten met de Kerst is voor veel mensen een hele uitdaging. Misschien voor jou ook wel. Daarover heb ik eerder geschreven, en heel veel tips gedeeld. Je kunt dat hier lezen:
https://www.deeetlijn.nl/hoe-je-onbezorgd-en-zonder-schuldgevoel-van-de-kerst-kunt-genieten/. Maar de aanloop naar de Kerstdagen en tussen Kerst en Oud en Nieuw kunnen minstens nét zo’n grote uitdaging zijn. Het kan lijken alsof de decembermaand dé maand is van ongezond eten en leven. Maar het kan anders! Daarvoor wil ik je tips geven. Zodat je zonder extra ‘eetstress’ de weken doorkomt en het nieuwe jaar in kunt gaan.

Hoe kun je je voorbereiden?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Of nog meer dan het halve werk! Dat geldt voor een eetplanning voor de feestdagen, maar ook voor de dagen eromheen. Als je weet wat je gaat eten, is de kans op ‘ontsporing’ veel kleiner. Daarbij kun je denken aan de volgende aspecten:

  • Schrijf op wat je gaat eten volgende week, en de week erna doe je hetzelfde.
  • Maak op basis daarvan je boodschappenlijstje.
  • Houd je aan dat boodschappenlijstje.
  • Ga op een rustig moment boodschappen doen met een volle maag. Dat werkt écht en zo kom je minder snel in de verleiding om toch nog iets extra’s te kopen.
  • Zorg dat je basisvoorraad op peil is (bv eieren, kaas, noten, wat langer houdbare groenten, Konjac Spaghetti/rijst). Zo kun je op onverwachte en drukke momenten toch snel een gezonde, volwaardige maaltijd op tafel zetten.

Is het de hele decembermaand feest?

Het lijkt wel eens alsof het de hele decembermaand feest is. Het begint al met Sinterklaas, vervolgens Kerstavond, de twee Kerstdagen, en Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag er ook nog achteraan. Dat zijn uiteindelijk tóch ‘maar’ 5 dagen. Dus geen 31. Je hebt de ‘spreuk’ vast eerder van mij gehoord: ‘Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst.’ Ofwel: als je het hele jaar gezond eet, zal je in die 5 dagen niet dik worden. Dat is goed om tussen de feestdagen te beseffen. De feestdagen zijn feestdagen, en dan kun je wat extra uitpakken met eten – al hoeft dat niet natuurlijk! Maar daartussen eet je gezond(er).

Gezond eten rond kerst, hoe ga jij dat doen?

Als we wat inzoomen op wát je dan kunt eten rond de feestdagen, kun je het op verschillende manieren aanpakken. Of natuurlijk een combinatie.

  1. De restjes van de voorbereidingen voor het Kerstdiner. Als je gewend bent om wat uitgebreider en luxer te koken met de feestdagen, blijven er vaak wel restjes over. Die kun je prima gebruiken om een eenvoudige maaltijd samen te stellen.
  2. Ook de restjes van een feestmaaltijd kun je makkelijk verwerken in een nieuw gerecht. Vooral salades zijn daarvoor heel geschikt.
  3. Vergeet je darmen niet te verzorgen met vezels en probiotica (kefir, zuurkool bijvoorbeeld).
  4. Zorg voor snelle, voedzame maaltijden.

Hoe kun je gezond eten rond Kerst simpel houden?

Zeker als je weinig tijd hebt om te koken, is het goed om je maaltijden eenvoudig te houden. Dat is echt niet moeilijk. Het kan dan handig zijn om gerechten te maken die je al vaak hebt gekookt, waarbij je geen receptuur meer nodig hebt. Een maaltijd samenstellen hoeft niet ingewikkeld te zijn. De recepten van de EetLijn laten dat keer op keer weer zien. In de basis heb je een gezonde maaltijd als je kiest voor een combinatie van:

  • Een eiwitbron (ei, kaas, vlees, vis, tempeh/tofu, noten)
  • Een vetbron (olijfolie, kokosolie, roomboter)
  • Groenten
  • Langzame koolhydraten bijv. in de vorm van bv quinoa, havervlokken, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad e.d.

Een paar voorbeelden van gezond eten rond Kerst

Misschien krijg je zelf al allerlei ideeën, maar het kan ook zijn dat je wel wat inspiratie kunt gebruiken. Dat kan! Wat denk je van de volgende voorbeelden?

  1. Gekookte broccoli met een mootje zalm, in olijfolie gebakken; wat Konjac rijst of bloemkoolrijst erbij, geroerbakt met wat kerrie/zout/peper.
  2. Zuurkoolstamppot met bloemkoolpuree of pompoenpuree en kalkoenspekjes. Zorg dat je wat in de diepvries hebt!
  3. Courgettespaghetti met geroerbakte champignons en kip blokjes in groene pesto.
  4. Een groene salade met feta, noten, een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout.
  5. Gekookte groente met gebakken ei en noten.

Wat is het belang van structuur?

Regelmaat en structuur in je eetpatroon zijn altijd goed, zeker in de decembermaand. Sla geen maaltijden over, om te voorkomen dat je ineens ‘lekkere trek’ krijgt. Het kan echt helpen om vast te houden aan je dag- en eetritme. Je lichaam en geest zijn al druk genoeg. Als je vasthoudt aan je ritme, breng je daarmee een stuk rust in de dagen.

Hoe kun je nog meer rust brengen in je dagen?

Ben jij iemand die veel stress ervaart rond en met de feestdagen? Dan kan het extra belangrijk zijn om goed voor jezelf te zorgen. Vraag je af wat je nodig hebt om minder stress te ervaren. Is dat een koffiemomentje met een vriendin? Of juist tijd alleen? Misschien is het helpend om extra aandacht te besteden aan ademhalingsoefeningen, sport of meditatiemomenten. Dat kan voor iedereen weer anders zijn.

Welke andere aspecten zijn van belang?

Er is nog veel meer wat een andere kijk kan geven op alle stress rond het eten in de decembermaand. Ik noem een paar belangrijke noties:

  • Hanteer gerust de 80-20 regel, maar zorg dat het geen 60-40 wordt of 50-50!
  • Bedenk dat eten niet het belangrijkste is, al lijkt soms alles te draaien om eten.
  • Investeer in relaties, ook rond de feestdagen. Juist met het Kerstdiner kunnen er allerlei spanningen zijn in families. Maar er zijn altijd wel mensen met wie je wél een goede band hebt. Besteed daar aandacht aan.
  • Rond de feestdagen is het goed om vooruit te kijken naar wat je verwacht en je daarop te verheugen. En natuurlijk ook om terug te kijken op hoe het was en daarvan na te genieten.
  • Sta bewust stil bij alles waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen heel kleine dingen zijn, of grotere. Het feit dat we in vrede en vrijheid Kerst kunnen vieren is al een groot goed. Dat we eten en drinken en een warm huis hebben, zelfs als het geen ‘vetpot’ is. Mensen die om ons heen staan… als je begint met bedenken waar je dankbaar voor kunt zijn, is de lijst haast eindeloos.
  • Kijk om naar mensen die jouw liefdevolle aandacht kunnen gebruiken. Dichtbij en verder weg. Geven – of het nu materieel is of in aandacht – maakt blij en dankbaar. Het relativeert alle stress die er kan zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan al deze tips en overwegingen, zodat de laatste weken van deze decembermaand gezond en zonder al teveel stress kunnen verlopen. Als je de EetLijn volgt, weet je dat gezond eten en leven niet ingewikkeld hoeft te zijn. En als je dat nog niet weet, is er alle reden om De EetLijn Methode te gaan volgen!

Wil je receptenideeën die voor het grootste deel niet ingewikkeld zijn?
https://shop.deeetlijn.nl/product-categorie/boeken/recepten-e-books/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?