Knolselderij, De EetLijn

Knappe knolselderij, we moeten jou méér gaan waarderen

Echt aantrekkelijk ziet hij er niet uit, de knolselderij. Maar als je hem wat beter leert kennen, dan weet je waarom je hem juist nú wat vaker in je keuken moet uitnodigen. Want de knolselderij is heel lekker, erg gezond en bovendien supergoedkoop. En omdat hij boordevol vezels zit en vitamine C is het echt voedsel om je weerstand een boost te geven, niet verkeerd in deze quarantainetijd! Lees deze blog en ontdek het zelf.

Wat is een knolselderij?

De knolselderij (of knolselder, zoals ze in Vlaanderen zeggen) is verwant aan selderij en bleekselderij. Die ken je waarschijnlijk goed. De knapperige stengels van bleekselderij zijn onder andere heerlijk in soepen en salades. Maar knolselderij is heel anders. Deze vormt, net als een rode biet, een knol die half onder de grond groeit, terwijl selderij en bleekselderij boven de grond groeien. De knol is behoorlijk dik, hij heeft een ronde, knoestige vorm en is bruingeel van kleur. Knolselderij is een wintergroente en verkrijgbaar van augustus tot april. Als je hem koopt, moet de knol stevig en droog zijn. Vaak is het blad er dan al af, maar bij de biologische variant meestal niet. En dat is fijn, want je kunt het blad – frisgroen van kleur – ook prima eten.

Ondergewaardeerde groente

In Oost-Europese landen is knolselderij bekend en bemind maar in Nederland wordt hij nogal ondergewaardeerd. We kennen hem hier van de snert maar veel verder komen de meeste thuiskoks meestal niet. Daar wil ik graag verandering in brengen. Straks geef ik je tips om te koken maar eerst vertel ik je over de gezondheidsaspecten van de knolselderij. En zo begrijp je waarom het toch echt een knapperd is.

Gezondheidsaspecten van de knolselderij:

  1. Vitamine C:

Je zou het niet een, twee, drie vermoeden maar de knolselderij zit boordevol vitamine C. En we kunnen daar, zeker in deze uitdagende tijd qua gezondheid, niet genoeg van krijgen. Hoe meer we er van binnen krijgen, hoe beter het is. Met vitamine C bouw je je weerstand op en het helpt je je energieniveau op peil te houden.

  1. Kalium:

Er zit veel kalium in knolselderij en dat zorgt voor een gezonde bloeddruk.

  1. Eiwit:

Omdat er relatief veel eiwit in knolselderij zit kun je hem gebruiken als (gedeeltelijke) vleesvervanger.

  1. Vitamine K:

Dit is een heel gezonde voedingswaarde van knolselderij. Het bevordert bloedstolling en is het goed voor je botten. Dit is goed nieuws voor mensen met osteoporose. Bovendien is vitamine K goed voor je hersenen.

  1. Vezels:

Knolselderij bestaat uit een en al vezels. Supergezond dus. Vezels helpen je darmen gezond te blijven en je stoelgang te verbeteren. Het is daardoor onder andere een goede hulp om diabetes te verminderen. Het helpt ook hart- en vaatziekten te voorkomen. Bovendien krijg je er een vol gevoel van. Nu we in sociale quarantaine zitten merk ik dat we meer gaan snoepen en snaaien. De knolselderij helpt dat te voorkomen. Sterker nog, van knolselderij kunnen we lekkere koekjes maken want het is een aromatische groente en smaakt iets zoet. Zo kun je knolselderij zelfs verwerken tot troostvoedsel!

  1. Poly-acetylenen:

Dit zijn antioxidanten die kunnen helpen om de kans op kanker te verminderen. Met name darmkanker en leukemie zou hiertegen minder bestand zijn.

  1. Afvalstoffen afvoeren:

Vezelrijke groentes helpen je lichaam afvalstoffen af te voeren.

Bereiding van knolselderij

Je kunt knolselderij koken, bakken, stoven en roerbakken. Maar je kunt knolselderij ook eens als aardappelvervanger gebruiken in een puree of stamppot. Knolselderij bevat namelijk minder calorieën en zetmeel dan aardappels en past dus beter bij een gezonde leefstijl. Het blad is ook lekker. Deze doe je door de soep of de stamppot. Het blad is zeker zo gezond als de knol. Vanwege de iets zoetige smaak kunt je van knolselderij ook muffins maken. Lekker bij de koffie of thee, of als ontbijt of dessert.

Guacamole van knolselderij

Normaal gesproken maak je guacamole van avocado’s. Die hebben echter zeer veel water nodig om te groeien en zijn daarom niet erg milieuvriendelijk. Bovendien zijn ze erg duur en heb je er veel van nodig om een lekkere portie guacamole van te maken. Zie mijn vorige blog over avocado’s. Gebruik in plaats van deze exotische vrucht eens de oer-Hollandse knolselderij voor een lekkere guacamole spread. Daarvoor maak je de knolselderij goed vrij van zand, snijd hem in plakjes en daarna in stukken. Je kookt hem met aanhangend water en een snuf zout gaar en stampt hem fijn. Gebruik voor je spread 400 gram puree van knolselderij. Doe hier een halve rode peper bij (verwijder de pitjes als je niet van pittig houdt) in kleine stukjes gesneden. Voeg ook 1 tomaat in stukjes, een paar takjes koriander, een teen knoflook fijngehakt, 150 g bosui in reepjes en 2 el mayonaise toe en meng alles door elkaar. Heerlijk om te dippen met boekweitnacho’s!

Niet meer alleen met ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’.

Met mijn laagdrempelige online inspiratie jaarprogramma ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’ kom ik elke dag bij je op bezoek. Ik krijg veel reacties van de huidige deelnemers dat ze juist nu in deze tijd daar zó blij mee zijn. Elke dag wakker worden met een tip van Nettie. Je krijgt dagelijks een mail met voedingsweetjes, recepten, kookvideo’s of handige tips. Het helpt je gezond te blijven. Je kunt het programma in één keer aanschaffen voor € 127,00 via deze link. Je kunt ook een maandabonnement nemen. Omdat we allemaal in een heftige tijd zitten, wil ik je iets cadeau geven. Als je nu lid wordt en het maandabonnement neemt, krijg je de eerste maand gratis. Daarna is dit programma maandelijks opzegbaar. Profiteer van deze mooie aanbieding en klik op deze link. Gebruik bij het afrekenen de kortingscode GEZONDHEID.

 

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?