Koffie is zo’n beetje het meest gedronken drankje ter wereld. En er zijn heel wat mensen die er de dag mee beginnen omdat ze anders, volgens eigen zeggen, niet wakker worden. Maar is koffie nou gezond of niet? En zijn er ook alternatieven? In deze blog vertel ik je er alles over en ik geef je het recept voor mijn eigen verslavende boterkoffie.
Koffie, wat is eigenlijk?
Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Er zitten twee boontjes tegen elkaar aan in elk vruchtje van de koffiestruik. Vandaar dat het bekende boontje aan een kant zo’n afgeplatte vorm heeft. Voordat je er koffie van kunt maken, heeft de koffieboon al heel wat bewerkingen ondergaan. Hij wordt met de hand geplukt, gedroogd en gebrand en vervolgens gemalen.
Energieboost
In koffie zit cafeïne. Dit is het stofje wat ervoor zorgt dat mensen ’s ochtends eerst een kopje koffie willen drinken om wakker te worden. Cafeïne is een opwekkende stof. Het geeft je een energieboost en dat is erg prettig. Maar probeer er niet afhankelijk van te worden. Want voor alles geldt dat je het beter met mate kunt nemen en dat je er nooit verslaafd aan moet raken. Logisch toch!
Wat is cafeïne?
Maar wat is cafeïne eigenlijk? De koffieplant maakt dit stofje aan om ervoor te zorgen dat natuurlijke vijanden op afstand blijven. Zo zorgt de plant dat vraatbeestjes en ziektemakers weg blijven. Voor de mens is dit uiteraard ook van invloed. Zowel positief als negatief.
De positieve eigenschappen van cafeïne:
- Het is opwekkend en prestatieverhogend. Wanneer je iets belangrijks moet doen, is het fijn om even een kopje koffie van tevoren te nemen.
- Het geeft een onmiddellijke verhoging van je energieniveau.
- Het verhoogt je alertheid door de aanmaak van dopamine. Dit is wel maar kortstondig en daardoor kun je ook snel weer ‘inkakken’.
- Cafeïne is een antioxidant. Het beschermt je lichaam tegen vrije radicalen die aanvallen doen op je lichaam en zo ziektes kunnen veroorzaken.
- Cafeïne bevat polyfenolen. Deze kunnen mogelijk een rol spelen bij de afname van hart- en vaatziekten. Dit komt omdat polyfenolen een vaatverwijdend effect hebben. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan.
- Koffie remt de aanmaak van vetcellen.
Maar zijn er ook negatieve eigenschappen:
- Wie wil er nou niet graag beloond worden? Het is heel erg leuk om een schouderklopje te krijgen. In cafeïne zit zo’n innerlijk schouderklopje; dopamine. Door dopamine voel je je kortstondig heel goed, dit noemde ik net al bij de positieve eigenschappen. Het negatieve aspect van dopamine is echter dat je eraan verslaafd kan raken. En dat is natuurlijk een slechte bijkomstigheid van veel koffiedrinken.
- Men beweert dat je van cafeïne ook afvalt. Sommige mensen zullen beweren dat dit geen negatieve eigenschap is, maar juist iets positiefs. Ik denk dat koffiedrinken niet de manier is om af te vallen.
- Van veel cafeïne krijg je een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Dat gebeurt als je de grens van 400 milligram per dag overschrijdt. Dat zijn 4 kopjes per dag. Bij De EetLijn Methode adviseren we minder koffie. Mijn voedingsprogramma geeft aan dat je beter niet meer dan 2 kopjes koffie per dag drinkt.
- Koffie kan slaapproblemen veroorzaken. De een heeft hier meer last van dan de ander. Veel mensen drinken ’s avonds geen koffie meer omdat ze dan minder goed kunnen slapen.
- Koffie kan ook zuurbranden veroorzaken.
- Je kunt zelfs een geïrriteerde blaas van koffie krijgen.
- Koffie verhindert de opname van mineralen. En dat is wel erg jammer. Mineralen zijn onmisbare stoffen voor een gezond lichaam. Bij De EetLijn krijg je bij de start een vitamine- en mineralencomplex. Wanneer je dit neemt en tegelijkertijd veel koffie drinkt, is het eigenlijk dweilen met de kraan open, de goede stoffen worden niet goed opgenomen in je lichaam en gaan verloren.
100 % Arabica
Kun je ook genieten van koffie zonder last te krijgen van die nadelige effecten? Ja, want er bestaan uiteraard alternatieven. Allereerst is er de Arabica koffie. Deze koffie groeit op grotere hoogte dan andere soorten. Omdat het hoger in de bergen ook kouder is, komen hier minder insecten en ziekmakers voor. Hierdoor maakt de koffiestruik van nature minder cafeïne aan en is Arabica koffie dus lager in cafeïne gehalte.
Decafé
Veel mensen drinken aan het eind van de dag cafeïnevrije koffie. Dit doen ze zodat ze geen last van slapeloosheid krijgen. Een goed alternatief zou je denken. Maar het schijnt dat het proces van het cafeïnevrij maken van koffie kankerverwekkend kan zijn. Hiervoor worden chemicaliën gebruikt die niet heel gezond zijn. Ook voor décafe geldt: drink het met mate.
Koffie of cichorei
Dan bestaat er nog ‘nepkoffie’, ook wel peekoffie of armeluiskoffie genoemd. Die wordt gemaakt van de cichoreiwortel. Dit is familie van de andijvie en witlof en daardoor ook zo bitter. Deze koffie bevat geen cafeïne en werkt toch ontspannend. Het is een goed drankje om je insuline op peil te houden, maar bevat wel veel meer acrylamide. En dit is kankerverwekkend. De reden dat De EetLijn geen cichoreikoffie aanbeveelt is dat er veel koolhydraten in cichorei zitten. Je zou wel kunnen overwegen om een mix te drinken van gewone koffie en cichorei. Voor zwangere vrouwen is cichorei een no-go want het kan baarmoederkrampen veroorzaken.
Nettie verslaafd?
Ik moet bekennen, ik ben momenteel ook verslaafd! Niet aan gewone koffie maar aan de EetLijnProof Boterkoffie. Ik drink elke ochtend als ontbijt dit heerlijke drankje en voel me er goed bij. Het laat mijn bloedsuikerspiegel met rust. Ik heb een verzadigd gevoel en genoeg energie om de hele ochtend op te presteren. De goede vetten dwingen mijn lichaam om direct over te gaan op vetverbranding. Allemaal supergezonde aspecten maar bovenal is het dus ook nog eens heel erg lekker! Daarom drink ik het graag op rustig momentje, want dan kan ik er nog meer van genieten.
Tanden poetsen
Wil je nou minder koffie drinken dan je eigenlijk gewend bent? Maar kun je het maar niet laten? Dan heb ik een nuttige tip. Poets je tanden! Menthol en koffie zijn absoluut géén vriendjes van elkaar en als je je tanden gepoetst hebt en je neemt een slok koffie, dan weet je niet hoe snel je het weer uit moet spugen. Zo kun je jezelf op een natuurlijke manier, als je dat wilt tenminste, beschermen tegen teveel koffie drinken.
Recept voor boterkoffie
Doe voor 1 glas boterkoffie het volgende in een mengbeker:
- opgewarmde sojamelk
- stevia naar smaak
- een koffielepel MCT olie (nog gezonder dan kokosolie)
- een koffielepel ghee ( dit is geklaarde boter)
Overgiet het mengsel met versgezette koffie en meng het in de blender. Het resultaat is een heerlijke beker romige boterkoffie.
Gezond kerstpakket met heel veel korting
Geef je vriendin, je moeder, je dochter of jezelf eens een heerlijk kerstpakket cadeau. In de webwinkel van De EetLijn, www.shop.deeetlijn.nl, vind je nu een superaanbieding voor het ZELFMAAKPAKKET BOTERKOFFIE. Hierin zitten alle bovenstaande ingrediënten met een pak koffie en bovendien een exclusief De EetLijn koffieglas (zolang de voorraad strekt). Speciaal voor jou als lezer van dit blog kost dit pakket geen €36,90 maar slechts €33,20. De deelnemers van het programma ‘365 dagen gezond van A tot Z’ krijgen bovendien een extra korting van nog eens 10%. Stuur daarvoor even een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl en je krijgt van mij de extra kortingscode.