Vandaag een blog over één van mijn favorieten, kokos. Eigenlijk weet ik niet eens waar ik moet beginnen want er is zóveel over te vertellen. Je kunt kokos op heel veel manieren eten en drinken, je kunt erin bakken en je kunt er zelfs je huid mee insmeren. Maar laat ik me beperken tot informatie m.b.t. de inwendige mens.
Kokos, je vindt het lekker of je moet er niets van hebben
Kokos is een apart product en ik ken aardig wat mensen die er níets van moeten hebben. Totdat…. ze in aanraking komen met mijn baksels (glim glim). Van de week weer iemand, die kwam bij ons een avondje bridgen en die had helemaal NIETS met kokos, zei hij… Ik wilde hem bijna overslaan met de traktatie bij de koffie toen hij nog nét met zijn hand in de schaal kon graaien. Hij realiseerde zich dat het er toch wel heel erg lekker uit zag. Ik had groene thee muffins met kokos gebakken. Ik zal je zeggen: Hij was metéén om en moest zijn mening over kokos à la minute bijstellen! Eigenlijk snap ik het wel waarom hij ze zo lekker vond. Hij proefde natuurlijk de ‘liefde’, een onmisbaar ingrediënt wat geheid in al mijn baksels, kooksels en prutsels terecht komt. Met liefde en aandacht in de keuken staan, dat is het allerbelangrijkste ingrediënt, en dát…… proef je! (lol)
Kokos, mooie herinneringen
Als kind was ik er al dol op, op kokos. Ik at/dronk toen nog niet de kokosproducten die ik nu gebruik, dat is echt pas gekomen na mijn grote ‘verandering’, maar vroeger hadden we in het weekend wél heel vaak kokosbrood in huis. Die roze en witte zoete plakjes voor op je brood. En soms gemarmerd met chocolade- of bananensmaak. Man man, wat was ik daar dol op. We hadden ook wel eens een verse hele kokosnoot in huis. Dan tikten we met een dikke spijker twee van de drie ogen open waardoor we de kokosmelk konden drinken. Daarna werd met een fijne zaag 1/4 van de bruine harde buitenkant weg gezaagd waardoor er een soort van wiegje over bleef. Het kokosvlees staken we er met een beitel uit en aten we op en de harde bruine schil was voor mij. Ik legde er ini mini lakentjes en dekentjes in en een piepklein popje gemaakt van een dennenappel. Uren kon ik ermee zoet zijn. Tegenwoordig worden de basten van kokosnoten ook wel gebruikt om te vullen met voer voor de vogeltjes.
Wat is de kokosnoot?
Aan de naam te zien lijkt het alsof kokos een noot is maar dat is helemaal niet waar. Een kokosnoot (klapper) is een steenvrucht van de kokospalm. Het vruchtvlees is niet vlezig maar vezelig. Kokos is momenteel één van de populairste producten in de keuken in welke vorm dan ook. Er is kokoswater, kokosmelk, kokosrasp, kokosolie, kokosmeel, kokosboter, santen, en misschien nog wel méér. Kokosnoten groeien aan de kokospalm en worden door professionele kokosplukkers geplukt. De plukkers klimmen m.b.v. een soort touw rond hun voeten heel snel als lenige aapjes in no time tot bovenin de boom om daar de noten los te halen. Dat gebeurt soms met een kapmes, soms met de blote handen. Anton en ik zijn ooit in India geweest toen onze dochter daar een half jaar stage liep. Je zag zo voor je neus de kokosplukkers als aapjes in de bomen omhoog schieten en ze konden mij niet blijer maken dan de kokosnoot ter plekke op te maken en met een rietje aan te bieden om uit te drinken. Fantastisch vond ik dat!
Verschillende vormen van kokos
De meest bekende en voorkomende ‘vormen’ van kokos laat ik je hieronder zien. Ik vertel wat het is en hoe je het kunt gebruiken. Er is namelijk best veel onduidelijkheid over kokos. Wat is kokosroom, wat is kokosmelk, drink, santen, olie, noem maar op. Er is zoveel dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien. Daarom vandaag een overzicht op volgorde van alfabet!
Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker heeft een gezond imago omdat het bruin is en ja…het heeft wel íets gezonds omdat er méér mineralen in zitten dan in ‘gewone’ suiker, maar… suiker is suiker. Ook al zou de impact op de bloedsuikerspiegel misschien íetsjes lager zijn dan van gewone suiker, het is en blijft voor mij gewoon suiker.
Kokosbrood
Ken je het nog? Het mierzoete kokosbrood waar je vast en zeker als kind ook al dol op was, net zoals ik? Het was voor mij als kind mijn guilty pleasure, ook al had ik toen van dat woord nog nooit gehoord. Ik kon ervan smullen, niet wetende dat ik er karrenvrachten suiker mee naar binnen werkte. Daarnaast natuurlijk kleurstoffen, geurstoffen enz. enz. Terwijl het hoofdingrediënt eigenlijk super gezond was. Als verrassinge heb ik voor jou het recept van super lekker en gezond kokosbrood, zonder suiker, zonder kleurstoffen, helemaal puur.
Kokosmeel
Ik vind het heerlijk om te bakken met kokosmeel. Het is glutenvrij, laag in de koolhydraten en bevat weinig vet. En het laat zich fijn verwerken. Je hebt er maar weinig van nodig omdat het heel veel vocht opneemt. Het is vrij goedkoop en het voordeel is dat het niet snel oxideert zoals bijv. amandelmeel. Normaal maal ik al mijn melen zelf. Boekweitmeel van boekweitvlokken, amandelmeel van amandelen enz. enz. Bij kokos gaat dat niet op. Kokosmeel is níet hetzelfde als fijngemalen kokosrasp. Dus die zal je echt kant en klaar moeten kopen. Het beste merk is van Aman Prana.
Kokosmelk en kokosroom
Zelf werk ik heel graag met blikjes kokosmelk. Ik let er altijd op dat het percentage kokosextract heel hoog is, minimaal 60% of hoger. Ik heb zelfs een merk gevonden met 80% kokosextract. Dat is echt extreem hoog en héél erg lekker. Er ligt een hele dikke laag room op; die scheidt zich af van het vocht als je hem in de koelkast legt. Het vocht is de kokosmelk en kun je drinken of je voegt het toe aan de soep. De room die je eraf kunt scheppen, kun je kloppen tot kokosslagroom en gebruiken voor je baksels. De totale inhoud van het hele blikje kieper ik vaak bij een groentecurry. Echt super super lekker.
Kokosrasp en kokosvlokken
Kokosrasp en -vlokken zijn gemaakt van gedroogd kokosvlees. Het wordt geraspt of geschaafd en zo krijg je heerlijke toppings om je baksels mee te garneren of als basis voor je baksels. Ik heb een hele goede en vrij grove kokosrasp gevonden en in de webwinkel van De EetLijn gezet. Je kunt het ook zelf maken maar dat vind ik zelf teveel werk gezien de vrij grote hoeveelheden die je soms nodig hebt.
Santen
Santen wordt ook wel genoemd kokosboter, kokoscrème of kokosconcentraat. Het meest bekend is kokoscrème en als je de naam ‘santen’ tegenkomt, dan weet je nu dat dat hetzelfde is. Het is een zeer geconcentreerde kokospasta wat je ook zelf kunt maken door kokosrasp of kokosvlokken langdurig te malen in de blender. Het is net zo goed als kokosmelk/room heerlijk in groentecurry. Amaizin is een prima merk.
Kokoswater
Kokoswater drinken is de ultieme belevenis als je op vakantie bent in een land waar de kokospalmen tot aan de hemel groeien en je het geluk hebt dat de plukkers vóór je ogen in de bomen klimmen en de kokosnoten voor je naar beneden halen. Ter plekke openmaken en met een rietje drinken. Het water wat ín de klapper zit, is kokoswater. Vaak wordt in dergelijke warme landen afgeraden om verse sapjes aan de kant van de weg te kopen maar een klapper die ze vóór je ogen openmaken, is altijd goed. Kokoswater is in Nederland in de supers verkrijgbaar maar dat zit vaak weer vol met ongewenste suikers
Kokosyoghurt
Kokosyoghurt is totaal iets anders dan yoghurt met een kokossmaakje. Dat zal in 9 van de 10 gevallen geknutseld uit de supermarkt. Er is wel goede kokosyoghurt te koop, maar wees dan heel kritisch op de ingrediënten. Je kunt zelf kokosyoghurt maken en ik vind het héérlijk!!! Dit is gewoon altijd beter omdat er in kant- en klare kokosyoghurt toch heel vaak nog wel wat suiker zit, ook al zal die voor een groot deel weg gefermenteerd zijn. En zelf maken is super leuk om te doen. Daarom hier het recept hoe je zelf thuis eenvoudig de allerlekkerste en allergezondste kokosyoghurt kunt maken.
Kokosolie
Als je goed opgelet hebt, mis je in dit rijtje de kokosolie. Maar dat is een hoofdstuk apart omdat daar heel veel discussie over is. Hier kom ik overmorgen uitgebreid op terug. Morgen eerst een recept van heerlijk EetLijnProof kokosbrood, een echte lekkernij voor op een boekweitwafel of op een plak EetLijnbrood! Ben je er ook weer bij? Tot dan.
Kokos, 7 redenen waarom het een anti aging product is
- Kokos bevat veel vetten, o.a. de korte keten vetzuren laurinezuur en caprylzuur, die meteen omgezet worden in energie en niet opgeslagen worden als vet. Dankzij de vetten, én de vezels, houdt het de bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je langer verzadigd bent en diabetes kunt helpen voorkomen.
- Het bevordert de stofwisseling en draagt daardoor bij aan reiniging op celniveau en celvernieuwing.
- Kokos kun je zowel inwendig gebruiken als uitwendig; het is goed voor huid en haar.
- Het is ontstekingsremmend waardoor het cholesterol gezonde waardes kan aannemen wat ook weer goed is voor hart- en bloedvaten.
- Kokos bevordert de spijsvertering en de vetverbranding waardoor het kan helpen afvallen en de aanmaak van spiermassa
- Omdat kokos ontstekingsremmend is, kan het ook bijdragen aan het voorkomen van degeneratieve ziektes op hersenniveau, die vaak mede veroorzaakt worden door laaggradige ontstekingen. Er zijn voorzichtige bewijzen dat het zelf mee kan helpen o.a. Alzheimer en Parkinson te voorkomen.
- Kokos bevat cytokininen; dat zijn stoffen die een rol spelen in de communicatie tussen cellen. Het zijn boodschappers tussen cellen die een centrale rol spelen in o.a. ontsteking. Ze zijn belangrijk in het regelen van celfunctie en celgroei.
Interessant?
Zou je méér van dit soort informatie willen ontvangen? Meld je dan aan voor mijn online inspiratie jaarprogramma ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’. Het is mogelijk om een maandabonnement te nemen voor een jaar. Klik hier en gebruik vlak voor het afrekenen de kortingscode GEZONDHEID en je ontvangt de eerste maand voor € 0,01. Goedkoper kan ik het niet maken. GEZOND(er) wél!