Ken je lavas? Misschien denk je even: waar heb je het nu dan over?! Als ik ‘maggiplant’ zeg, herken je het wellicht meteen. Ondanks die naam heeft het helemaal niks te maken met de producten van het merk met die naam. Daar zit niet eens lavas in! Lavas heeft wel hetzelfde kruidige aroma als maggi. Ik ga je in dit blog vertellen wat lavas is, waar je het voor kunt gebruiken en… wat het kan doen voor je gezondheid!
Wat is lavas?
Lavas is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie. Het is familie van de engelwortel, pastinaak, selderie, peterselie en venkel. De plant heeft grote bladeren en gelige, schermvormige bloemen. Het is een kruid dat afkomstig is uit Zuid-Europa. Waarschijnlijk is het door de Romeinen meegenomen door Europa heen. Oorspronkelijk komt het uit Zuid-Oost Azië en Iran. Nu is het een wijdverspreide plant. Hij kan wel meer dan twee meter hoog worden. Je kunt hem prima in de tuin kweken. Als je de blaadjes ziet, moet je meteen aan (platte) selderij denken. Maar ook qua smaak is hij zeker vergelijkbaar met selderij. De smaak is hartig, inderdaad: het doet denken aan maggi uit het (bekende) flesje in de supermarkt. Het is een perfect kruid voor mensen die zoutarm moeten eten. De toepassing van in de keuken is veelzijdig, waarover ik verderop in dit blog zal vertellen.
Waar let je op als je lavas koopt?
Lavas is over het algemeen niet heel gemakkelijk te verkrijgen in de supermarkten. Je zult er echt voor naar de groenteboer moeten of naar een natuurwinkel. Veel handiger is om hem zelf in de tuin te zetten, maar let op: in no time heb je een knoeperd van een plant. Hij groeit snel. Maar mocht je daar de ruimte niet voor hebben, dan ben je aangewezen op de gedroogde versie die in heel veel winkels te koop is en anders wel via internet. Als je verse lavas koopt, let er dan op dat de blaadjes fris groen zijn.
Hoe bewaar je het?
Verse lavas kun je in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast een paar dagen bewaren. Het is ook prima geschikt om in te vriezen. Het is dan handig om een voorraadje aan te leggen. Ook kun je het zelf drogen. Knip dan enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Hang ze dan in een bosje te drogen op een warme plek. Na een week of twee kun je de blaadjes van de stelen afhalen en verpulveren tot hele kleine stukjes. Als je een droogoven hebt, kun je die natuurlijk ook gebruiken. Bewaar de gedroogde lavas in een afgesloten potje.
Voorraadje maken
Zelf vries ik graag lavas in. Ik ben er dol op en vind het heerlijk om het te pas en te onpas toe te voegen aan mijn soepjes, groentegerechten, vleesgerechten en sauzen. Ik krijg elk jaar van onze buurman een hele grote bos biologische lavas. Die snijd ik in één keer helemaal fijn en blender hem in de keukenmachine. Je hebt dan een soort van dikke bijna vloeibare lavaspuree. Die schenk ik in cup-cake vormpjes of mini muffinvormpjes en die gaan de vriezer in. Als ze goed bevroren zijn, haal ik ze uit de vormpjes en doe ze bij elkaar in doosjes terug in de vriezer waar ik zó uit kan pakken. Zo heb ik altijd kleine porties lavas achter de hand om mijn eten heerlijk op smaak te krijgen.
Wat is er zo speciaal aan dit kruid?
Lavas is een bijzonder kruid dat mooie eigenschappen heeft. Ik noem er een paar.
- Door de hartige smaak is het een fijn product voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen. Zoals je weet, ben ik niet voor een zoutarm dieet, maar bij sommige ziekten is dit wel noodzakelijk. Dan geeft lavas geweldige mogelijkheden om je eten toch goed op smaak te brengen.
- Lavas werkt als smaakversterker. Dat kun je beter gebruiken dan de smaakversterker e-621 die helaas in het maggiflesje zit.
- Het werkt eetlustopwekkend. Vandaar dat koks graag lavas gebruiken in hun gerechten. De mogelijkheden daarvoor zijn groot.
Hoe gebruik je lavas?
Je kunt op vele manieren lavas gebruiken in de keuken. Niet alleen de blaadjes, maar ook de zaden zijn eetbaar. Ik zet wat toepassingen op een rij.
- Lavasblaadjes kun je toevoegen aan de soep. Dit is misschien wel de meest bekende toepassing.
- Snijd eens wat blaadjes heel fijn en doe ze door de salade.
- Voeg wat lavas toe aan een stoofpot.
- Ook geeft dit kruid een heerlijke smaak aan sauzen.
- Lavas is heerlijk om als basis voor een bouillon te gebruiken.
- Wat fijngesneden blad door gekookte quinoa geeft een heerlijk aroma.
- Wrijf vlees in met gekneusd lavasblad voordat je het braadt. Dit geeft een lekkere, hartige smaak.
- Het is ook lekker door een tomatensaus, samen met rozemarijn en tijm.
- Het zaad kun je gebruiken om brood smaak te geven.
- Van de bladeren en stengels kun je ook thee maken.
- Je kunt het zelfs toevoegen aan je eigen gebakken brood. Ondanks bakken op hoge temperaturen, zal de smaak niet verloren gaan. Door het beslag van EetLijn kaasbrood kun je wat fijngesneden lavas toevoegen. Zo krijg je weer een heel andere smaakbeleving.
Wat doet lavas voor je gezondheid?
Lavas is niet alleen ongelofelijk lekker, maar heeft ook vele medicinale eigenschappen. Het is echt een heel indrukwekkende lijst.
- Een kopje lavasthee stimuleert de spijsvertering. Dit geldt ook voor lavas door je gerechten.
- Het werkt reinigend voor de urinewegen en kan blaasontstekingen helpen genezen doordat het ontstekingsremmend werkt.
- Het verlicht keelpijn en hoest. Het schijnt te kunnen helpen als je wat amandelmelk verwarmt en dit door de holle stengels van lavas opdrinkt. Zo komen er geneeskrachtige stoffen vrij. De moeite waard om te proberen!
- Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen.
- Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen.
- Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee.
- Lavas kan helpen tegen winderigheid.
- Al eeuwen lang is het gebruik van lavas bekend om wonden mee schoon te maken.
- Lavas bevat heel veel fyto-nutriënten. Dit zijn plantenstoffen die belangrijke functies in ons lichaam vervullen. Zo zitten er o.a. stoffen in die inzetbaar zijn in therapie tegen MS, prostaatkanker en menstruatiestoornissen.
Zitten er ook nadelen aan het gebruik van lavas?
Ondanks alle goeds dat lavas ons kan geven, moet ik nog een paar kleine waarschuwingen geven. Lavasthee tijdens de zwangerschap is niet zo’n goed idee, omdat het de samentrekking van de baarmoeder kan stimuleren. Ook bij nierziekten kun je beter niet teveel lavas gebruiken omdat het vochtafdrijvend werkt. Als deze situaties niet op jou van toepassing zijn, doe dan je voordeel met alles wat lavas je biedt qua smaak en gezondheidsvoordelen. Natuurlijk zal je geen spectaculaire dingen kunnen verwachten als je er af en toe een klein beetje van gebruikt. Maar al die mooie eigenschappen laten wel zien dat de natuur ons onnoemlijk veel geneeskrachtige stoffen geeft. Bij regelmatig gebruik kun je zeker wel effect merken. Natuurlijk is dat dan een onderdeel van een gezond eet- en leefpatroon, zoals De EetLijn Methode.
Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl en ik zoek een coach bij jou in de buurt.
Wil je weten hoe ik aankijk tegen het gebruik van zout? https://www.deeetlijn.nl/zout-zout-echt-slecht-zijn-voor-onze-gezondheid/
Wil je meer lezen over het gezond houden van je nieren? https://www.deeetlijn.nl/de-nieren-en-9-tips-om-ze-gezond-te-houden/
Heb je belangstelling voor bouillonpoeder waar ook lavas in zit? https://shop.deeetlijn.nl/product/bouillonpoeder-vrij-van-gist-en-suiker-kan-sporen-van-gluten-bevatten/
Heb je belangstelling voor de Eetlijn Bakmixen? https://shop.deeetlijn.nl/product-categorie/eetlijn-bakmixen/