MCT-olie, De EetLijn

MCT-olie, ontdek de geheimen van dit prachtige product

MCT-olie lijkt vele geheimen te bevatten. Toch is het nog steeds bij veel mensen niet echt bekend. En soms wordt het zelfs afgeraden. Hoe zit dat? Voor mij is het een top product, waar ik graag aandacht aan besteed in dit blog.

Wat is MCT-olie?

MCT is de afkorting van Medium Chain Trigliceride, ofwel middellangeketenvetzuren. Het is een olie die afkomstig is uit kokos. MCT-olie is vloeibaar en helder (doorzichtig). Het is een nog vrij onbekende vetsoort en kan vele voordelen opleveren voor onze gezondheid, met name voor het brein. Dit komt doordat het supersnel energie geeft. De naam ‘middellange keten’ geeft aan uit hoeveel koolstofatomen de ketens bestaan als je de samenstelling bekijkt. Om dit duidelijk te maken eerst een mini les scheikunde.

Hoe zitten vetten in elkaar?

Globaal gesproken zijn er verschillende manieren om vetten in te delen. Zo kunnen we spreken over verzadigde en onverzadigde vetten. Een andere manier is om te kijken naar het aantal koolstofatomen in de vetzuurketens. Daarin is er de onderverdeling in langeketenvetzuren (meer dan 12 koolstofatomen), middellangeketenvetzuren (6-12 koolstofatomen) en korteketenvetzuren (5 koolstofatomen). Hoe korter de keten, hoe kleiner de moleculen. Hoe kleiner de moleculen zijn, hoe sneller de energie die het vet levert gebruikt kan worden. Korte en middellangeketenvetzuren zijn dus snellere energiegevers dan langeketenvetzuren.

Wat zijn langeketenvetzuren?

Met meer dan 12 koolstofatomen zijn langeketenvetzuren langzame energiegevers: pas 6-8 uur nadat je ze gegeten hebt komen ze aan bij de mitochondriën (de energiefabriekjes in de lichaamscellen). Bijna alle vetten zijn langeketenvetzuren. Je vindt ze in vlees, vis, noten, zaden, pitten, avocado’s, olijven. Ze vormen in deze producten een prima energiebron, maar het duurt dus relatief lang voordat je lichaam de vetten kan benutten.

Wat zijn korteketenvetzuren?

Korteketenvetzuren, met 5 koolstofatomen, zijn belangrijke brandstoffen voor de cellen in het darmepitheel. De belangrijkste zijn butyraat, propionaat en acetaat. Ze kunnen door gezonde darmen worden gemaakt door de fermentatie van onverteerbare vezels. Korteketenvetzuren hebben veel gezonde eigenschappen, zoals het beïnvloeden van het lichaamsgewicht, de insulinegevoeligheid van de cellen en het verminderen van laaggradige ontstekingen. In heel kleine hoeveelheden komen ze in voeding voor: in roomboter, kazen, yoghurt, melk (vooral schapen en geitenmelk) en in bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen als tempé en zuurkool. Voor voldoende boterzuur hebben we de productie in onze darmen nodig. Weer een reden om te zorgen voor gezonde darmen!

Wat zijn middellangeketenvetzuren?

Zoals ik al noemde hebben middellangeketenvetzuren 6-12 koolstofatomen. Het zijn snelle energiegevers. MCT is een verzadigd vet. Er is lang gedacht dat onverzadigde vetten gezond zijn en verzadigde vetten ongezond. Dit blijkt veel genuanceerder te liggen. We hebben beide nodig. Daar valt overigens nog veel meer over te zeggen, maar in dit blog houden we het even bij MCT. De vertering van deze vetten gaat heel snel doordat het kleine moleculen zijn. MCT wordt meteen gebruikt en niet opgeslagen als vet (mits je er niet teveel van gebruikt). Dit proces kost geen energie van lever, gal en alvleesklier. Ze hebben helemaal niets te maken met de cholesterolstofwisseling. Kokosolie bevat veel MCT (ongeveer 65%), maar niet alle ketens zijn even lang.

Welke middellangeketenvetzuren zijn er?

De ketens van de middellangeketenvetzuren zijn verschillend van lengte. De aanduiding gebeurt met de C van het Engelse koolstof met daarachter het aantal koolstofatomen. Zo zijn er de volgende soorten:

  • Capronzuur (C6)
  • Caprylzuur (C8)
  • Caprinezuur (C10)
  • Laurinezuur (C12)

Elke soort heeft weer wat specifieke eigenschappen. Zo lijkt C10 ook positief te werken op het immuunsysteem.

Wat is het verschil tussen MCT-olie en kokosolie?

MCT-olie wordt geproduceerd uit kokos. Toch is er wel een groot verschil met kokosolie. Zoals ik al noemde zijn er verschillende middellangeketenvetzuren. Kokosolie bestaat vooral uit laurinezuur (C12). Dit heeft dus de meeste koolstofatomen van de middellangeketenvetzuren. Nieuwer onderzoek heeft aangetoond dat het zich in het lichaam gedraagt als een langeketenvetzuur. Een langzame energiegever dus. Hiermee heeft het niet de voordelen van de andere middellangeketenvetzuren. Daarom zit er in een fles MCT-olie ook geen laurinezuur, maar meestal C8 (evt. samen met C10).

Waar let je op als je MCT-olie koopt?

Omdat MCT-olie steeds bekender wordt, lijkt er ook een wildgroei aan producenten te komen. Niet alle merken zijn even betrouwbaar. Als je het koopt, kies dan voor goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je MCT-olie koopt die gemaakt is uit alleen koudgeperste kokosolie. Kies een glazen fles (geen plastic!). Er zijn ook blends te koop van C8 en C10. Op zich is dit prima, omdat beide hun specifieke eigenschappen hebben. Als je vooral effect wilt in de vorm van snelle energie voor je brein, is alleen C8 beter.

Hoe kun je MCT-olie gebruiken?

De MCT-olie is veelzijdig in het gebruik. Let er wel op dat je het beter ’s morgens dan ’s avonds kunt gebruiken, omdat het energie geeft aan je brein. Ik noem een paar toepassingen:

Wat kan MCT-olie betekenen voor onze gezondheid?

De voordelen van MCT-olie kunnen groot zijn. Uiteraard geldt ook nu weer: als onderdeel van een gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl. De een merkt er ook meer van dan de ander, maar het is sowieso een gezond onderdeel van de voeding.

  1. MCT-olie geeft een verzadigd gevoel en kan zo helpen bij het afvallen. Het kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
  2. Het kan de insulinegevoeligheid van de cellen helpen verbeteren.
  3. MCT-olie kan de groei van gunstige darmflora bevorderen.
  4. In de lever wordt MCT-olie omgezet in ketonen. Die leveren direct bruikbare brandstof voor de hersenen.
    – Dit kan helpen om scherp en helder te blijven met een betere concentratie.
    – Ook lijkt MCT-olie hierdoor te kunnen helpen om Alzheimer en Parkinson te vertragen.
    – MCT-olie heeft in het algemeen een positieve invloed op de hersenen.
    – Het lijkt een gunstige invloed te hebben op het verminderen van epileptische aanvallen.
    – Samen met een koolhydraatbewuste leefstijl (De Eetlijn Methode) kan het helpen om de symptomen van autisme bij kinderen te verminderen.
  5. Voor sporters kan MCT-olie ook een directe bron van energie zijn. Tevens kan het helpen om verzuring van de spieren tegen te gaan.
  6. MCT-olie heeft een antimicrobiële werking.
    – Zo kan het o.a. helpen tegen candida-overgroei in de darmen.
    – Het kan een plaats hebben in de bestrijding van een bacteriële infectie met Clostridium difficile.
  7. In combinatie met andere vetten kan MCT-olie helpen om hart- en vaatziekten te bestrijden.
  8. Omdat MCT-olie omgezet wordt in ketonen kan het helpen om in ketose (vetverbranding) te komen. Uiteraard is het wel aan te bevelen om dit dan te doen in combinatie met een koolhydraatbewuste leefstijl zoals De Eetlijn Methode. Dan heb je er echt profijt van.

Waar moet je op letten bij het gebruik van MCT-olie?

Als je MCT-olie wilt gaan gebruiken is het belangrijk om op een paar punten te letten:

  • Laat je lichaam er langzaam aan wennen. Gebruik dus niet in één keer heel veel.
  • Hoe gezond MCT-olie ook is, het is en blijft vet en levert veel calorieën. Teveel is nooit goed. Een overmaat wordt wél opgeslagen als vet.
  • Blijf altijd variëren met andere gezonde vetten zoals olijfolie en roomboter.
  • Niet iedereen merkt evenveel van de energie gevende eigenschappen van MCT-olie.
  • Sommige mensen krijgen juist honger van MCT-olie doordat het bij hen ook de productie van ghreline stimuleert. Als je dat merkt, kun je het wellicht beter niet gebruiken. Maar voor de meeste mensen geldt dit niet.

MCT-olie kan dus zeker een gezonde en lekkere toevoeging zijn aan je eetpatroon. Ken je het nog niet? Probeer het dan eens uit en geniet van de voordelen!
Heb je belangstelling voor MCT-olie? https://shop.deeetlijn.nl/product/https-shop-deeetlijn-nl-product-m-c-t-olie/
Of wil je liever een pakket met alle ingrediënten voor boterkoffie? https://shop.deeetlijn.nl/product/eetlijn-box-boterkoffie/

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl en er wordt contact met je opgenomen.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?