Mealpreppen: gezond, handig en voordelig! Met 16 praktische tips om het nog makkelijker te maken!

Meal preppen heeft vele voordelen. Door de enorme tijdsbesparing zorgt het voor een gezonde maaltijd op tafel, elke dag, ondanks een overvolle agenda. Maar ook het milieu en jouw portemonnee worden er blij van. In dit blog vertel ik je over alle ins en outs van meal preppen.

Wat is meal preppen en waar komt het woord vandaan?

Ik kan helaas geen goed Nederlands woord bedenken voor meal preppen. Het is eigenlijk een vernederlandsing vanuit de Engelse woorden meal (maaltijd) en prepare (voorbereiden). Kort gezegd houdt het in dat je maaltijden voorbereidt, zodat je niet elke dag opnieuw alles apart hoeft te koken. Je kunt dit op veel verschillende manieren toepassen. Daarover vertel ik verderop meer. Meal preppen betekent dus veel meer dan alleen restjes in de vriezer of koelkast bewaren voor een andere dag, al is dat ook een eenvoudige vorm van meal preppen.

Waarom zou je aan meal preppen doen?

Het is de laatste jaren hip en trendy om aan meal preppen te doen. Er zijn verschillende redenen en aanleidingen waarom het een uitkomst kan zijn om vooruit te denken met betrekking tot de maaltijden. Ik noem een aantal aspecten.

  1. Uit voorzorg: meal preppen kan handig zijn en meehelpen om te overleven in barre tijden. De laatste jaren worden we regelmatig geconfronteerd met lege schappen in de winkels, o.a. door:
    – corona
    – stakingen van distributeurs of bezetting van distributiecentra
    – een schip dat in het Suez kanaal vast kwam te zitten en daar heel lang gelegen heeft
    – het hacken van distributie centra waardoor de bevoorrading stagneert
    – hoge energieprijzen die ervoor zorgen dat sommige leveranciers op omvallen staan
  2. Praktische aspecten spelen ook zeker een rol:
    – Drukke banen, waardoor je laat thuis bent en geen tijd en zin meer hebt om te gaan koken
    – Sommige mensen hebben moeite met koken. Het kan dan handig zijn als je een voorraadje maaltijden in de vriezer hebt, geheel naar eigen smaak.
  3. Als je gaat meal preppen, wees dan praktisch, maar overdrijf niet. Doemdenken en daardoor overdreven preppen is niet nodig. Als je een basisvoorraad hebt voor een paar weken, kom je al heel ver. Die basisvoorraad kan bestaan uit zowel houdbare als verse producten. De verse producten kun je deels voorbereiden en invriezen, en deels goed bewaren in de koelkast. Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden om bederf te voorkomen.

Welke producten kunnen er in je basisvoorraad zitten?

Bij het aanleggen van een basisvoorraad kun je denken aan de volgende verse producten:

  • Bloemkool- en/of knolselderijpuree
  • Pompoenblokjes en/of -puree
  • Gesneden verse groente (bijvoorbeeld broccoliroosjes, wortel, bleekselderij, kool)
  • Edamameboontjes (diepvries)
  • Fruit (diepvries)
  • Bereid vlees, zoals kleine gehaktballetjes en kipblokjes
  • Kalkoenspekjes (beperkt houdbaar!)
  • Een pittige kaas om zelf te raspen (bv manchego of pecorino romano)

Denk in ieder geval ook aan deze houdbare producten, die bijna allemaal in de EetLijn Webshop te vinden zijn:

  • Amandelen en andere noten
  • Diverse meelsoorten zoals kokosmeel en lupinemeel
  • Erythritol
  • Tomaatproducten zoals tomatenblokjes, tomatensaus, zongedroogde tomaten (op olijfolie) en tomatenpuree
  • Pesto
  • Olijfolie en kokosolie
  • Konjacrijst en -pasta
  • Quinoa en amaranthvlokken
  • Vezels als chiazaad, psyllium en lijnzaad
  • Blikjes of potjes MSC tonijn, sardientjes, ansjovis
  • Kokosmelk

Wat zijn de voordelen van meal preppen?

De voordelen van meal preppen zijn vele:

  1. Het zorgt voor minder stress.
    – Je hebt altijd iets op voorraad wat je zó op kunt warmen of waarmee je snel een maaltijd in elkaar kunt zetten. De vraag ‘Wat zal ik nú weer eten?’ is verleden tijd.
    – Als je onverwacht een keer laat thuis komt, hoef je geen stress te hebben over je maaltijd. Het is snel klaar.
  2. Mealpreppen bespaart je heel veel tijd.
    – Je hoeft minder vaak boodschappen te doen.
    – Op één dag in de week kun je tijd inplannen om te koken voor 6 dagen, bijvoorbeeld 3 verschillende maaltijden. De rest van de week houd je dan tijd over.
    – Puree, pastasaus, soep, pompoenblokjes zijn heel geschikt om in grotere hoeveelheden te bereiden en in te vriezen voor later gebruik.
    – Voor taart, sommige broodsoorten en cake kun je de droge ingrediënten voor meerdere keren afwegen en bewaren in een afgesloten pot. Zet er dan wel op waarvoor het is!
    – Er zijn veel producten die je op verschillende manieren kunt inzetten. Zo kun je steeds variëren met dezelfde basis. Zuurvlees kun je bijvoorbeeld eten bij (konjac) rijst,  over boontjes, op je EetLijn Boterham of om tartelettes mee te vullen. Ook EetLijn gehaktballetjes en kipblokjes zijn heel fijn om op voorraad te hebben. Zo is één keer bereiden goed voor vele keren eten.
  3. Mealpreppen bespaart je veel geld.
    – Zelf klaargemaakt eten kost minder dan eten afhalen.
    – Door minder tripjes naar de supermarkt heb je ook minder verleidingen.
    – Je haalt minder in huis en gooit minder weg doordat je een paar dagen met dezelfde producten kookt.
    – Als er iets in de aanbieding is, kun je wat meer kopen en dit verwerken voor later gebruik. Zo kun je bloemkool verwerken tot puree en dit in de vriezer bewaren.
    – Er zijn vaak aanbiedingen van producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zijn. Soms zijn die wel verpakt, maar dan kun je van twee kwaden het minst erge kiezen: voorkomen dat het weggegooid wordt.
    – Doordat je grotere hoeveelheden tegelijk bereidt, heb je minder energiekosten.
  4. Het is beter voor het milieu.
    – Je hebt minder restjes die uiteindelijk in de vuilnisbak belanden.
    – Ook een lagere energie rekening is beter voor het milieu.
  5. Mealpreppen zorgt doorgaans voor gezondere maaltijden, wat prima past in de EetLijn Methode.
    – Omdat je kookt met verse ingrediënten maakt dit je maaltijden gezonder.
    – Je kunt veel variatie aanbrengen in je uiteindelijke maaltijden door verschillende combinaties te kiezen. Zorg daarbij wel voor evenwicht tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je bijvoorbeeld een currysaus invriest, kun je die bij verschillende groenten eten.

Wat zijn de nadelen ervan?

Nadelen? Zijn die er ook dan bij meal preppen? Ik zou het niet zozeer nadelen willen noemen, maar factoren waar je rekening mee kunt houden.

  • Je hebt wel opslagruimte nodig in de koelkast en vriezer. Sommige mensen schaffen voor dit doel een tweede vriezer aan. Uiteindelijk loont dat zeker de moeite.
  • Als je voor 2 dagen kookt, eet je 2 dagen achter elkaar hetzelfde. Dat hoeft geen probleem te zijn. Als je het vervelend vindt, kun je er een dag tussen laten. Er is variatie genoeg mogelijk.
  • Niet alles is geschikt om in te vriezen. Sommige bereidingen worden nattig of slap. Dit is vaak een kwestie van uitproberen en er gevoel voor krijgen. Gepaneerd voedsel (ook met EetLijnProof paneermeel) krijgt in ieder geval niet de knapperigheid terug die het had.
  • Als je niet eerder aan meal preppen hebt gedaan, kan het overweldigend zijn. Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Kijk dan eens bij de onderstaande tips.

Hoe kun je het toepassen in de praktijk?

Het kan best lastig zijn als je wilt beginnen met meal preppen. Begin klein, door bijvoorbeeld voor 2 of 3 keren tegelijk te koken en een voorraadje bloemkool- en/of pompoenpuree klaar te maken. Kijk dan eens welke andere mogelijkheden je ziet. Ik heb nog meer tips voor je.

  1. Maak een planning van welke maaltijden je wilt eten de komende dagen of week en wat je van tevoren kunt bereiden. Bereid zoveel mogelijk maaltijden voor op een vastgezet dagdeel.
  2. Maak goed gebruik van je tijd door zoveel mogelijk maaltijden tegelijk te bereiden. Als voorbeeld: als er een ovenschotel in de oven staat, kun je ondertussen een maaltijd voor een andere dag voorbereiden.
  3. Als je groentes hebt gekocht, snijd ze dan meteen en doe ze in bakjes in vriezer of bewaar ze goed in de koelkast. Zo blijven ze zo lang mogelijk vers. Haal bijvoorbeeld het loof van een bosje radijsjes eraf en bewaar dit apart in nat keukenpapier. Voor een traybake of salade is het handig om rauwe groentes bij de hand te hebben.
  4. Gebruik goed afsluitbare bakjes van BPA-vrij materiaal en plak er etiketjes op met wat en hoeveel erin zit.
  5. Als je iets gekookt hebt en in de vriezer wilt bewaren, laat het dan eerst afkoelen op het aanrecht. In de winter kan dit ook heel goed buiten. Zo koelt het sneller terug.
  6. Kies bakjes die goed in de vriezer passen, liefst vierkante of langwerpige bakjes, die precies passen en waardoor je geen verlies van ruimte hebt.
  7. Wil je iets uit de vriezer eten? Haal het dan een avond of ochtend van tevoren eruit en laat het in de koelkast ontdooien.
  8. Houd als vuistregel voor bewaartijd aan: 3 dagen in de koelkast; 3 maanden in vriezer.
  9. Met restjes groente die nog net te gebruiken zijn kun je heel goed een ‘last minute groentesoep’ maken.
  10. Ook fruit (evt. verwerkt tot compote of jam) kun je prima in porties in de vriezer bewaren. Klaar voor gebruik op een taart bijvoorbeeld.
  11. Denk ook aan het maken van pasta- en currysaus in grote hoeveelheid om in delen in te vriezen. Je kunt die op veel manieren gebruiken, zoals over konjac-rijst, over groente of door een salade.
  12. Een mooie manier van meal preppen is om een avond van tevoren een maaltijd te bereiden voor de volgende dag. Je kunt dit ook deels doen, bijvoorbeeld een schotel ovenklaar maken.
  13. Je kunt verschillende gerechten maken met de voorraad in je vriezer door te variëren met kruiden of andere toevoegingen. Zo kun je een pasta maken met tomatensaus en de volgende dag met pesto.
  14. Een voorraadje pompoenblokjes en pompoenpuree is uitermate geschikt om vele gerechten te maken, zowel zoete als hartige. Zie voor inspiratie het recepten e-book ‘GEZONDE(re) Variaties met Pompoen’.
  15. Ook tussendoortjes kun je heel goed in grotere hoeveelheid maken en invriezen. Zo heb je altijd iets gezonds en lekkers bij de hand.
  16. Maak kruidenblokjes van verse kruiden door ze te blenderen met een heel klein beetje water en dit in te vriezen in ijsblokjesvormen. Ook citroenrasp is zo prima te bewaren.

Redenen genoeg dus om te gaan meal preppen, als je het nog niet doet. Als je er al wel bekend mee bent, heb je misschien nog meer ideeën gekregen. De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren!

Wil je nog eens nalezen hoe het ook al weer zit met de codes op plastic, om de juiste bakjes te kunnen kiezen? https://www.deeetlijn.nl/plastic-codes-hoe-herken-je-ze-en-7-tips-om-plasticgebruik-te-verminderen/

Heb je belangstelling voor tomatenproducten? https://shop.deeetlijn.nl/product-categorie/diversen/tomaat/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?