Medicijnen: er wordt vaak heel wat af geslikt. In bepaalde gevallen zijn medicijnen ook echt onmisbaar. Maar het is zó jammer dat medicijnen ook vaak worden ingezet in gevallen dat het ook op te lossen is met natuurlijke voeding. Nog afgezien van de bijwerkingen van veel medicijnen. Die zijn vaak niet mis en dan kan het middel erger zijn dan de kwaal.
Niet op de stoel van de dokter
Het is absoluut niet de bedoeling om op de stoel van de dokter te gaan zitten. Bepaalde medicijnen zullen nodig blijven. Maar er is heel veel te doen met voeding en leefstijl door middel van orthomoleculaire adviezen. In de orthomoleculaire geneeskunde gaat het erom het lichaam op een natuurlijke manier weer in balans te brengen zonder bijwerkingen. Als je van medicijnen af wilt omdat je op een andere manier wilt proberen van je klachten af te komen of vanwege bijwerkingen, overleg dan altijd met de arts die de medicijnen voorgeschreven heeft!
Medicijnen, de voor- en nadelen
Soms kunnen medicijnen echt gezondheidsklachten verminderen en het leven aangenamer maken. Voor veel mensen is het makkelijker om een paar pillen te slikken dan met voeding en leefstijl aan de gang gaan. Leefstijlaanpassing vraagt innerlijke motivatie en inspanning. Dat is soms een strijd die mensen met zichzelf voeren. Toch blijkt het steeds weer de moeite waard! Velen die de EetLijnMethode volgen, hebben die ervaring. Diabetes type 2 is een voorbeeld van een aandoening die heel goed met aanpassing van voeding en leefstijl te behandelen is. Dat vraagt wel inzet, zeker in het begin, maar wat is het fijn als je dan minder of geen tabletten en/of insuline meer nodig hebt!
Medicijnen zijn vaak symptoombestrijders
Het nadeel van medicijnen is dat ze de symptomen wegnemen, maar de oorzaak niet. Helaas geven medicijnen ook vaak bijwerkingen waarvoor je dan ook weer medicijnen moet nemen. Bovendien: hoe meer medicijnen je neemt, hoe moeilijker het wordt om ze op een goede manier te gebruiken vanwege de wisselwerking tussen de medicijnen en soms ook tussen medicijnen en voeding. Het wordt dan een hele puzzel om alles op de juiste tijd en manier in te nemen. Medicijnen worden door de lever en nieren verwerkt en uitgescheiden. Dat is een hele belasting voor die organen. Soms zijn de ze steeds minder in staat om de reststoffen af te voeren, waardoor stapeling van (stoffen uit) medicijnen ontstaat: eigenlijk een soort vergiftiging op kleine schaal.
Voorbeelden van negatieve gevolgen door bijwerkingen
Er zijn verschillende medicijnen die heel vaak voorgeschreven worden. Een paar voorbeelden van medicijnen die alleen de symptomen minder maken, en soms zelfs erger door bijwerkingen:
- Omeprazol: dit is een maagzuurremmer om het maagslijmvlies te ontzien en maagzweren te herstellen door het maagzuur remmen. Echter, maagzuur heeft een beschermende werking tegen bacteriën en schimmels. Dus door het maagzuur te remmen zullen er meer (schadelijke) bacteriën en schimmels in leven blijven, waardoor er een overgroei ontstaat. Dit heeft weer meer zuurbranden tot gevolg. Zo komt er van het ene probleem het andere en wordt de klacht in stand gehouden. Het kan ook anders: met voeding volgens de Eetlijnmethode ontstaat er weer balans en gaan de maagzuurproblemen weg. De praktijk wijst het uit!
- Selokeen: een middel dat voorgeschreven wordt bij hoge bloeddruk. Het verlaagt echter ook de hartslag. Hierdoor word je moe, waardoor je minder energie en zin hebt om te bewegen. Maar juist bewegen is essentieel in de strijd tegen hoge bloeddruk. Daarbij is dit middel een hoge belasting voor lever en nieren. Uiteindelijk is dus een slechtere conditie de prijs die je betaalt voor een lagere bloeddruk. Ook hier weer: voeding en leefstijlaanpassing i.c.m. beweging kunnen grote veranderingen ten goede geven bij hoge bloeddruk.
Ziekte en gezondheid
We leven in ziektemaatschappij. Ziekte en gezondheid zijn een verdienmodel geworden. Er gaan miljoenen om in de farmaceutische industrie. Het is een ingewikkeld samenspel geworden van mensen die ziek zijn, artsen, medicijnen en ziekenhuizen. Er wordt vaak niet gevraagd door patiënten wat je zelf kunt doen met voeding en leefstijl en artsen zijn er vaak nog niet van op de hoogte. Het is ontzettend fijn als artsen meedenken hierin. Gelukkig komt daar ook steeds meer aandacht voor. In China is de maatschappij anders ingericht: artsen krijgen geld als hun patiënten gezond blijven. Er is daar dus de drijfveer om mensen gezond te houden, terwijl het in Europa lijkt alsof het beter is als er meer medicijnen gebruikt worden.
Niet alles is met een stukje fruit te genezen!
Behalve medicijnen kun je zo ontzettend veel zelf doen. Natuurlijk is niet alles makkelijk te voorkomen of te genezen. We moeten voorzichtig zijn met hele stellige uitspraken maar het is wel zeker dat je in het algemeen je lichaam kunt wapenen tegen ziekte. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D om infectie met COVID-19 te voorkomen of om er minder ziek te worden c.q. sneller te herstellen. Nogmaals: soms zijn medicijnen echt nodig, maar veel klachten zijn op een natuurlijke manier te voorkomen of te verhelpen door je weerstand een boost te geven. Dit werkt dus op een heel andere manier dan de griepprik, het gebruik van statines tegen verhoogd cholesterol en medicatie om de bloeddruk te verlagen.
Ouderen: een kwetsbare groep
Naarmate we ouder worden, worden we gevoeliger voor medicijnen. De dosering van de medicijnen moet dan vaak worden bijgesteld. Helaas gebeurt dat niet altijd. Bovendien zijn medicijnen soms jaren geleden voorgeschreven met de vermelding ‘voor chronisch gebruik’ en er wordt verder niet meer naar gekeken of het nog steeds nodig is. Je zit er als het ware je leven lang aan vast. Ook het gebruik van alcohol bij medicatie is een aandachtspunt. Dat zorgt vaak voor duizeligheid en slaperigheid, met alle risico’s van dien. Maar veel ouderen zijn gewend aan hun borreltje. Daar kun je van alles van vinden, maar… moet dan dat borreltje afgepakt worden vanwege medicijnen? Zeker bij ouderen kunnen organen als lever en nieren uitgeput raken door medicijngebruik en daardoor niet meer goed functioneren. Soms overlijden mensen eerder aan bijwerkingen van medicijnen dan aan de kwaal zelf.
Medicijnen die onmisbaar zijn
Soms zijn medicijnen absoluut noodzakelijk en levensreddend. Dit geldt vooral in acute gevallen. Een voorbeeld daarvan is antibiotica tegen ernstige infecties. Het haalt de infectie, die niet door het lichaam bestreden kan worden, weg. Ook daarbij treden soms hevige bijwerkingen op, maar het medicijn kan dan wel levensreddend zijn. Zoals gezegd: medicijnen lossen het probleem niet op, maar onderdrukken symptomen. Dat is het model van de medische wetenschap: er is een probleem, je krijgt een pilletje, en het probleem is weg. De oorzaak is daarmee niet aangepakt. In ongeveer 20% van de gevallen zijn medicijnen echt nodig; de andere 80% is meestal op te lossen met voeding, leefstijlaanpassing en voedingssupplementen. Veel voorkomende aandoeningen waarbij dit prima werkt zijn hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en diabetes type 2.
De inzet van natuurlijke middelen
- Curcumine: dit komt uit geelwortel (kurkuma). Het is een ontstekingsremmer op celniveau. Uit studies is gebleken dat dit nog beter werkt dan bijv. diclofenac, een medicijn dat vaak wordt ingezet bij ontstekingen. Curcumine heeft echter geen bijwerkingen. Behalve als ontstekingsremmer werkt curcumine ook tegen depressies. Onderzoeken wijzen uit dat het zelfs beter werkt dan Prozac. Er zijn zoveel mensen die dit antidepressivum slikken met vele nare bijwerkingen. Het is de moeite waard om in overleg te gaan met je huisarts. Ook is curcumine een sterke anti-oxidant en kan zodanig ondersteunend werken in het voorkomen van Alzheimer en soms kanker. Bij de inzet van curcumine voor dit soort doeleinden is het van belang om een supplement in hoge dosering te gebruiken. Uit voeding alleen kun je niet genoeg halen. Wees voorzichtig met het gebruik van curcumine als je bloedverdunners gebruikt. Als je curcumine als supplement wilt gaan gebruiken, kies dan voor curcumine met zwarte peper vanwege een grotere opname in het lichaam. Wil je meer lezen over curcumine? Lees dan https://www.deeetlijn.nl/kurkuma-en-de-7-redenen-om-het-regelmatig-te-eten/
- Bij een verhoogd cholesterol is het van het grootste belang om voeding en leefstijl aan te passen en te bewegen. Zo kunnen met de EetLijn Methode problemen met cholesterol en hoge bloeddruk opgelost worden, waardoor hart – en vaatziekten vaak voorkomen kunnen worden. Eventueel kan rode rijstgist (een natuurlijke statine) worden ingezet bij een verhoogd cholesterol. Helaas heeft ook dit op lange duur bijwerkingen, al zijn die milder dan bij de gebruikelijke statines. Je moet er dus wel voorzichtig mee zijn. Bovendien is het nodig om het samen met Q10 te gebruiken. Q10 is een lichaamseigen stof dat je normaal zelf voldoende aan kunt maken en dat een rol speelt bij de energie in de cellen. Omdat je lichaam deze belangrijke stof zelf niet meer kan aanmaken als je statines of rode rijstgist gebruikt, is het absoluut noodzakelijk om bij gebruik van Statines, en ook bij rode rijstgist, extra Q10 in te zetten in de vorm van een supplement.
- Een knoflooksupplement werkt tegen hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Het werkt zelfs vaak beter dan atenolol, een vaak voorgeschreven medicijn. Het supplement doet meer dan verse knoflook omdat de dosering vele malen hoger is. Soms zit er munt in het supplement om de knoflookgeur tegen te gaan.
Leefstijlverandering is en blijft altijd de basis
Hoe goed supplementen ook kunnen werken, laat nooit supplementen de basis zijn. Je kunt niet, met alle respect, maar raak blijven eten en de kwalen met supplementen oplossen. Er zal echt de bereidheid moeten zijn om je leefstijl grondig onder de loep te nemen als je los wilt komen van medicatie. De goede volgorde is:
- Eerst leefstijlaanpassing (evt. i.c.m. supplementen)
- Dán (extra) suppletie
- Dán medicatie
Het is voor iedereen de moeite waard om te onderzoeken en ervaren wat leefstijlverandering met je gezondheid doet, of je nou medicijnen gebruikt of niet. En als je wilt stoppen met medicatie, nogmaals, doe dat altijd in overleg met je (huis)arts.
Tot slot
Hippocrates zei het zo’n 400 jaar voor Christus al: ‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’ Steve Jobs zei het op een eigentijdse manier, niet minder veelzeggend: ‘Wie niet dagelijks zijn voeding als medicijn wil eten, zal op een dag zijn medicijn als voeding moeten eten.’
Genoemde producten zijn vaak eenvoudig te verkrijgen. Volg je De EetLijn Methode, dan kun je eigen coach vragen de supplementen voor je te bestellen. Wil je gebruik maken van het gemak van online shoppen? De producten genoemd in dit artikel zijn in De EetLijn Shop te bestellen en heb je normaal gesproken binnen 1 werkdag in huis.
https://shop.deeetlijn.nl/product/curcuma-met-zwarte-peperextract/
https://shop.deeetlijn.nl/product/q10/
https://shop.deeetlijn.nl/product/rode-rijst-gist/
Nog meer lezen over de inzet van natuurlijke middelen tegen infecties?
https://www.deeetlijn.nl/antibiotica-uit-je-keukenkastjes/
Of ben je nieuwsgierig geworden naar de Eetlijnmethode? Kijk dan op www.deeetlijn.nl of stuur een mailtje naar nettie@jouwlijflijn.nl