Onaangename lichaamsgeurtjes? Ach… een goede poetsbeurt onder de douche of een frisse deo lost toch alle problemen op, zodat je in no time weer limoentjes fris bent? Helaas werkt het niet zo simpel. Er zijn in ieder geval 9 geuren die je zelfs beter niet kunt wegpoetsen, omdat ze iets willen zeggen over je gezondheid. Het zijn signalen dat er iets niet helemaal pluis is. In dit blog ga je ontdekken waar lichaamsgeuren vandaan komen, welke geuren belangrijke signalen zijn en wat je eraan kunt doen.
Wat verstaan we onder lichaamsgeurtjes?
Als het gaat om lichaamsgeuren hebben we het over alle geuren die door het lichaam worden afgescheiden door zweetklieren en via lichaamsopeningen. Dan gaat het dus om o.a. zweet, adem, urine, ontlasting en vaginale afscheiding.
Welke geuren nemen we waar?
Het bijzondere is dat we als mensen wel zo’n 300 verschillende stoffen bij ons dragen. Dat kunnen prettige geuren zijn maar ook mínder prettige. Voor het grootste deel kunnen we deze geuren niet bewust waarnemen. Alleen heel indringende geuren nemen we bewust waar. Denk daarbij aan zweet, knoflook en een slechte adem. Dieren nemen veel meer geuren waar. Ook kunnen vrouwen vaak meer geuren (bewust) waarnemen dan mannen.
Hoe ontstaan lichaamsgeurtjes?
Ook zonder dat we het bewust waarnemen heeft iedereen een eigen geur. Door al die verschillende stoffen die bij ons dragen hebben we een chemische of olfactorische vingerafdruk. Het woord ‘olfactorisch’ betekent niets anders dan ‘de geur betreffend’. Deze persoonlijke geur is deels genetisch bepaald. Voor een ander deel heeft het te maken met hygiëne, voeding en levensstijl. Waarneembare lichaamsgeuren ontstaan wanneer bacteriën de geurloze stoffen gaan omzetten.
Wat is de functie van lichaamsgeuren?
We hebben die lichaamsgeurtjes allemaal niet voor niets. Zowel de bewust waarneembare als de niet waarneembare geuren hebben hun functie. Ik noem de belangrijkste.
- Lichaamsgeuren geven informatie over emoties, zoals angst (‘Je ruikt het angstzweet’ is niet voor niets een uitdrukking) en seksuele opwinding.
- Geur speelt een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Voor een groot deel zijn dit onbewuste processen. Het omvat o.a. de volgende aspecten:
– Vrouwen vallen eerder op mannen als het zweet veel androsteron (een testosteronachtige stof) bevat.
– De oestrogenen van vrouwen ruiken naar ui en het mannelijke testosteron naar kaas.
– Tijdens de seksuele opwinding komen er ook stoffen vrij die aantrekkingskracht hebben. Dit zou ervoor kunnen pleiten om niet te douchen voordat je seks hebt. Behalve als je een hele dag hebt lopen ploeteren op de bouw, bij wijze van spreken…
– Tijdens de vruchtbare dagen scheiden vrouwen een geur af die mannen aantrekkelijk vinden. - Als je een vervelende geur bij je draagt, is er meestal iets mis met de gezondheid. Geur is dan een gezondheidswaarschuwing.
Welke invloed kunnen specifieke voedingsproducten hebben op lichaamsgeuren?
Voeding kan zorgen voor veranderde lichaamsgeuren door het eten van bepaalde producten. Dit is onschuldig en meestal van tijdelijke aard. Ik noem een paar voorbeelden.
- Asperge: na het eten van asperges hebben sommige mensen een heel kenmerkende geur aan de urine. Dat niet iedereen dit heeft, is genetisch bepaald en heeft te maken met bepaalde enzymen.
- Vis, en met name tonijn, kan ook zorgen voor een specifieke geur aan de urine.
- Koolsoorten (o.a. broccoli, spruitjes, bloemkool) kunnen een sterke zwavelgeur geven aan het zweet.
- Ook knoflook kan zorgen voor vervelende geuren, niet alleen aan de adem, maar ook aan ons zweet.
- Het eten van tomaten geeft soms ook een veranderde zweetlucht.
- Fenegriekzaad en -kiemen geven een specifieke geur aan ons zweet. Als je een paar dagen achter elkaar fenegriekkiemen eet, gaat deze geur weer weg.
Welke onaangename lichaamsgeurtjes kun je beter niet negeren?
Er zijn veel geuren die een signaal zijn dat er iets aan de hand kan zijn met je gezondheid. Daarbij zijn veel verschillende lichaamsdelen betrokken. Hieronder noem ik de 9 onaangename geuren die je beter niet kunt negeren maar beter serieus kunt nemen.
1. Voeten die ruiken naar kaas
Dit kan duiden op voetschimmel, in de volksmond zwemmerseczeem genoemd. Dit betreft wel 10% bevolking en zelfs 20% van de mannen heeft er last van. Het begint tussen de tenen, waar het nat en warm is. Vaak zie je een witte waas zitten. Het kan over de hele voet uitbreiden met schilferende rode plekken, blaasjes en/of puistjes. Uiteindelijk kan het zorgen voor dikke eeltplekken en kloven. Dit gaat niet vanzelf weg, je moet het behandelen.
2. Adem die ruikt naar aceton.
- Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan erop wijzen dat de bloedsuiker heel erg hoog is. Het kan dan een teken van diabetes zijn. Want als er geen suiker (glucose) naar de cellen gaat, krijgt het lichaam geen energie en gaat het lichaam vet als brandstof gebruiken. De afvalstoffen daarvan geven deze acetonlucht. Overigens zullen er dan ook andere signalen van diabetes zijn, zoals dorst en veel plassen, hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid, droge tong en huid, buikpijn en spierpijn, misselijkheid en braken, uitdroging en wazig zicht.
- Ook bij ziekte door (virus) infecties kan er acetonadem zijn.
- Bij een koolhydraatarm dieet is een acetonadem een teken dat het lichaam in ketose (vetverbranding) is.
3. Stinkende ontlasting.
Poep stinkt in principe niet. Het zal altijd enige geur hebben, maar hoeft niet te stinken. Wanneer dat wel zo is, kan dat verschillende oorzaken hebben.
- Het kan wijzen op slechte spijsvertering. Bij een rotte eieren lucht is de eiwitstofwisseling in de war. Dat kan een onschuldige oorzaak hebben, bijvoorbeeld als je een dag heel veel eiwitten gegeten hebt. Maar het kan ook wijzen op een verteringsprobleem. Bij een zure geur aan de ontlasting is er sprake van een probleem met de koolhydraatstofwisseling. Dit komt nogal eens voor bij PDS.
- Medicijnen kunnen de oorzaak zijn van een penetrante ontlastingsgeur. O.a. antibiotica kunnen dit veroorzaken.
- Lactose intolerantie kan zorgen voor stinkende ontlasting (en een nare zweetgeur).
4. Adem die ruikt naar rotte eieren
Dit kan veroorzaakt worden door een slechte mondverzorging. Ook kan een extreem droge mond, vooral in de ochtend, zorgen voor een slechte adem. Ook bij diabetes, longontsteking, lever- en nierproblemen kan een slechte adem voorkomen. Ditzelfde geldt voor mensen die slaapapneu hebben. Een slechte adem kan dan (naast langdurige vermoeid zijn en snurken in de slaap) een signaal zijn.
5. Stinkende urine.
Urine is meestal geurloos. Wanneer het wel een opvallende geur heeft, kan er iets aan de hand zijn, zoals:
- Urineweginfectie of blaasontsteking. De urine is dan meestal ook troebel en/of rood. Pijn bij het plassen is natuurlijk ook een veel voorkomend symptoom, maar hoeft niet altijd aanwezig te zijn.
- Zoetig ruikende urine kan wijzen op diabetes.
- Visgeur kan wijzen op een soa door onbeschermde seks of delen van handdoeken en washandjes. Daarbij komt dan ook vaak jeuk en schuimende groengele urine voor.
6. Onaangename geurtjes uit de navel.
We staan er meestal niet bij stil, maar er leven veel bacteriën in de navel, vaak wel meer dan 2000. Het is belangrijk om de navel goed schoon te houden door af en toe wassen met water en zeep, waarbij je eventueel ook een wattenstaafje gebruikt. Als er nare geurtjes zijn kan dit wijzen op een ontsteking. Er kan dan ook pus uit komen. Mensen met diabetes of een navelpiercing hebben meer kans op ontstekingen in de navel.
7. Stinkend oorsmeer.
Oren zijn zelfreinigend. In normale omstandigheden hoef je dan ook niet te gaan prutsen in je oor. Mensen die hoortoestellen dragen hebben vaak wel meer last van aangekoekt oorsmeer, omdat de oorstukjes de oren afsluiten, waardoor de zelfreinigende werking belemmerd wordt. Toch hoort oorsmeer altijd geurloos te zijn. Als je iets ruikt kan er sprake zijn van een (oor)ontsteking.
8. Vieze geur aan de penis
Dit kan wijzen op ontsteking door slechte hygiëne, schimmelinfectie of blaasontsteking. Dit is altijd belangrijk om serieus te nemen.
9. Vaginale afscheiding met een nare geur (rotte vis)
Dit kan wijzen op bacteriële ontsteking. Daarbij komen dan ook vaak jeuk en een branderig gevoel voor. Ook de schimmel Candida albicans kan de boosdoener zijn.
Wat kun je aan vervelende lichaamsgeurtjes doen?
Het kan heel vervelend zijn als je last hebt van vervelende lichaamsgeurtjes. De meest voorkomende strategie is het gebruik van geparfumeerde verzorgingsproducten. Dit heeft echter veel nadelen:
- Je camoufleert de geuren slechts, maar de oorzaak blijft bestaan.
- Meestal zitten er schadelijke, hormoonverstorende synthetische stoffen in verzorgingsproducten.
- Omdat de oorzaak niet opgelost is, moet je steeds weer deze producten gebruiken.
Daarom is het veel efficiënter om op zoek te gaan naar de oorzaak. Luister in ieder geval naar de boodschap van nare, indringende en opvallende lichaamsgeuren! Natuurlijk is goede hygiëne – zonder het gebruik van allerlei hormoonverstorende stoffen – de basis. Maar kijk verder dan de oorzaak zelf. Ik bedoel hiermee dat je kunt achterhalen wat de oorzaak is van bijvoorbeeld een ontsteking. Vaak spelen laaggradige ontstekingen, een zuur lichaam en/of ongezonde voeding een rol. Daarbij kan de EetLijn Methode veel bieden, omdat die gebaseerd is op het bevorderen van een goede darmgezond (de basis van een gezond lichaam!) en het verminderen van laaggradige ontstekingen. Zo werk je aan een algeheel betere gezondheid en zullen ook vervelende lichaamsgeuren veelal verdwijnen.
Heb je te vaak last van onaangename lichaamsgeurtjes en wil je m.b.v. De EetLijn Methode daar verandering in brengen? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl. Ik breng je dan in contact met een coach bij jou in de buurt.