Oud en Nieuw, De EetLijn

Oud en nieuw: feest met hapjes en toch GEZOND(er) worden? Hoe doe je dat?

Oud en nieuw, vanaf dát moment staat het nieuwe jaar voor de deur. Voor veel mensen is het de tijd voor goede voornemens om na oud en nieuw toe te gaan passen. Over de zin en onzin van goede voornemens na oud en nieuw heb ik eerder geschreven, o.a. https://www.deeetlijn.nl/goede-voornemens-12-tips-om-het-niet-bij-voornemens-te-laten/ en https://www.deeetlijn.nl/goede-voornemens-geven-hoop/. Vandaag wil ik vooral inzoomen op allerlei aspecten van gezondheid én natuurlijk hoe je daarmee bezig kunt zijn in het nieuwe jaar.

Wat is gezondheid?

Het lijkt misschien het intrappen van een open deur, maar dat is het zeker niet. Want wat verstaan we eigenlijk onder gezondheid? Is dat de afwezigheid van ziekte? De Wereldgezondheidsorganisatie stelde in 1948:  ‘Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn, en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.’ Als je daarvan uitgaat, wie is er dan gezond? Ik denk dat niemand zich hieraan kan meten. De oud-huisarts Machteld Huber heeft een veel bredere definitie bedacht, waarin het met name gaat om ‘met het leven om te kunnen gaan’. En dat omvat dan alle levensterreinen, zowel de lichamelijke als mentale gezondheid.

Wat is er nodig om GEZOND(er) te worden?

Omdat gezondheid alle levensterreinen omvat, kan het een hele klus zijn om je gezond te voelen en gezond te zijn. Of gezonder te worden. En wie wil niet gezond oud worden? Het wordt steeds duidelijker dat we zelf (deels) verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Tegelijk wil ik dit ook relativeren. Want we hebben niet alles onder controle, het leven is niet maakbaar. Er zijn mensen die jarenlang gezond geleefd hebben en tóch kanker krijgen. En er zijn mensen die jarenlang worstelen met mentale uitdagingen en er alles aan doen om zich beter te voelen. Het is dan keihard en onterecht om te zeggen dat iemand ‘niet de juiste mindset’ heeft. Maar in het algemeen hebben we wel degelijk invloed op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Dat is dan ook waar De Eetlijn en de Eetlijnmethode over gaat: zorgen voor jezelf met voeding en leefstijl, en zo GEZOND(er) worden.

Is zorgen voor jezelf niet egoïstisch?

Het kan heel egoïstisch overkomen als het gaat over zorgen voor jezelf. Toch is het dat niet. Je kent wel de instructie van de stewardessen in het vliegtuig: Bij calamiteiten zet je eerst je eigen zuurstofmasker op, en vervolgens kun je anderen helpen. Zo is het ook met zorgen voor jezelf en je gezondheid: als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan voor anderen, binnen en buiten je gezin, zorgen? Dat kun je een tijdje volhouden, maar het gaat ten koste van jezelf. Bovendien zul je meer oog voor de gezondheid van anderen hebben, als je let op je eigen gezondheid en de invloed die je daarop hebt.

Zorgen voor jezelf gaat over keuzes maken

Bij dat zorgen voor jezelf staat keuzes maken voorop. Ken je die zin: ‘Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt’? Dat geldt ook voor voeding en leefstijl. Als je blijft eten wat je altijd gedaan hebt – en voor velen is dat kant en klaar voedsel, suikerrijke snacks, altijd maar ‘grazen’ – zul je blijven kampen met vermoeidheid, overgewicht en nu al of op termijn chronische ziekten. Als je ervoor kiest om te zorgen voor jezelf, kan er wat veranderen. Keuzes maken kan pijn doen. Maar het zal ook veel opleveren!

Welke aspecten heeft gezondheid?

Ik noemde al dat gezondheid over alle levensterreinen gaat. Daar zijn wel een aantal speerpunten in te onderscheiden. Direct of indirect zijn ze verweven in de Eetlijn Methode. Je zult ze vast herkennen als je De Eetlijn al een tijdje volgt. Het gaat dan om slaap, beweging, zingeving, relaties, ontspanning en voeding. Het mooie is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op deze aspecten. Zodoende kan de levenskwaliteit beter worden en je gezondheid wordt beter. Ook als alles niet perfect wordt. Alles is van belang, en het ene aspect heeft weer invloed op het andere aspect. Als je zorgen hebt en je kunt je niet ontspannen, zal je waarschijnlijk minder goed slapen. Dat kan weer invloed hebben op je lichamelijke gezondheid. Dan heb je minder zin in bewegen en gezond eten, je relaties kunnen eronder lijden en misschien is het moeilijker om zin in het leven te zien. Zo kunnen er allerlei verbanden zijn. Andersom is het ook waar: als je één van de aspecten kunt verbeteren, heeft dat weer positief effect op andere aspecten. Deze aspecten wil ik kort toelichten.

Voeding

De Eetlijn Methode gaat allereerst in op voeding. Want met voeding kun je zo ontzettend veel beïnvloeden met betrekking tot je gezondheid. Ten goede of ten kwade. We krijgen zo ontzettend veel rommel binnen als je niet oppast. Bedenk dat meer dan de helft van de supermarktproducten meer schade doet dan goed… Als je een stapje in de goede richting wilt doen, is puur en onbewerkt eten het meest basale wat je kunt doen. Dat houdt dus in: pure producten eten en bewerkte voeding mijden. Een tweede stap, tegelijkertijd met de eerste, is toegevoegde suiker laten staan. Zo zijn er nog meer belangrijke speerpunten. De Eetlijn Methode neemt je aan de hand, stapje voor stapje.

Slaap

Als je goed slaapt, krijgt je lichaam rust. Allerlei reparatieprocessen vinden ’s nachts plaats. Een slechte slaap heeft invloed op je algehele gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Andersom is het ook waar: met voeding en leefstijl kun je je gezondheid positief beïnvloeden.

Beweging

Over het nut van beweging horen we tegenwoordig steeds meer. Zitten is funest voor je gezondheid. Regelmatig even bewegen kan zó veel doen. Daarbij kun je heel praktisch denken: bijvoorbeeld even opstaan en de benen strekken tijdens een tv programma of een computerklus. Het is niet perse nodig om intensief te sporten. Te fanatiek sporten kan zelfs negatief uitpakken. Dan kun je veel beter elke dag 1 a 2 keer een half uurtje stevig doorwandelen. Eetlijn Cliënten weten er alles van…

Ontspanning

Meer dan ooit is ontspanning van belang voor onze gezondheid. Want stress zorgt voor lichamelijke en mentale ontregeling, met alle gevolgen van dien. Het is dan belangrijk dat je een vorm van ontspanning zoekt die bij jou past. Voor de één kan dat iets actiefs zijn, voor de ander is een spelletje spelen of een hobby ontspannend. Probeer het elke dag in je dag in te bouwen.

Zingeving

Zin vinden en zin hebben in je dagelijkse activiteiten ondersteunt je gezondheid. Hoe zingeving er voor jou uitziet, kan verschillen van zingevende activiteiten voor de ander. In ieder geval gaat het erom dat je gaat ontdekken wat je ‘missie’ is. Wat doe je graag? Wat maakt dat je ’s avonds voldaan naar bed gaat? Zo kun je jouw waarden op het spoor komen, en activiteiten zoeken die daarbij passen. Waarschijnlijk doe je dit (deels) al, maar bewust erbij stil staan maakt het effect groter.

Relaties

Niemand kan op zichzelf bestaan. Relaties zijn voor ieder mens belangrijk. Onderzoeken hebben uitgewezen dat betekenisvolle, warme relaties zelfs invloed hebben op je lichamelijke gezondheid. Ook dit kan er voor de één heel anders uitzien dan voor de ander. Sommige mensen zijn echte ‘familiemensen’: ze vinden het fijn om altijd omringd te worden door hun familie. Anderen zijn meer introvert en graag op zichzelf. Maar iedereen heeft behoefte aan verbinding en betekenisvolle relaties. In relaties kan helaas van alles mis gaan en vertrouwen kan geschonden worden. Dan kan het een hele weg zijn om weer vertrouwen te krijgen en een vertrouwelijke relatie op te bouwen. Juist dan kun je beseffen hoe belangrijk relaties zijn. Dit werkt beide kanten op: relaties bestaan tussen mensen. Het is een geven en nemen. Vaak meer geven dan nemen. En soms is het een tijdje uit balans. Dat is niet erg, als je dan ook relaties hebt waarin jij tot je recht komt.

Oud en nieuw en GEZOND(er) het nieuwe jaar in: Hoe doe je dat?

Als je dit allemaal leest, heb je vast al onderwerpen ontdekt waar jij aan kunt werken komend jaar. Je kunt ervoor kiezen om alles tegelijk aan te pakken, of stap voor stap te werk te gaan. Als je alles tegelijk aanpakt, loop je de kans dat je overweldigd wordt, dat je nergens echt mee bezig gaat en uiteindelijk teleurgesteld afhaakt. Dat zou jammer zijn. Daarom kan het zinvoller zijn om eerst te bedenken waar voor jou de focus ligt. En maak daarop een plan. Doe dat concreet. In de blogs die ik aan het begin noemde kun je daarvoor tips vinden.

Wat kan de EetLijn Methode voor jouw betekenen, niet alleen na oud en nieuw maar het hele komende jaar?

Het zou goed kunnen zijn dat je een stappenplan en steun wilt in het werken aan je gezondheid. Dan kan de Eetlijn Methode een goed idee voor jou zijn. Dat is een alomvattend programma waarin je vanaf dag 1 werkt aan o.a. een betere darmgezondheid, de basis van je algehele lichamelijke én mentale gezondheid. Je gaat leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen, wat je kunt doen met voeding. En dat allemaal met persoonlijke begeleiding. Je hoeft het niet alleen te doen! Heel veel cliënten ervaren ook al heel snel een toename in energie, zitten beter in hun vel en ze vallen af. Zet jij jezelf in 2025 op nummer 1? Gun jij het jezelf om GEZOND(er) te worden? Dan is het vandaag tijd om actie te ondernemen. Je krijgt er geen spijt van!

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?