Palmkool, De EetLijn

Palmkool: onbekend en onbemind? Met 7 receptideeën om ervan te gaan houden en 11 gezondheidsvoordelen!

Palmkool, het is een nog redelijk onbekende groente die niet op de hoek van elke straat te koop is. Dat is best jammer, want het is een super gezonde groente. Wist je dat palmkool kan bijdragen aan het sterk houden van je botten en je kan helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten? In dit blog word je een stuk wijzer over palmkool.

Wat is palmkool?

Zoals de naam al zegt, behoort palmkool tot de koolfamilie (Brassica). Palmkool is een tweejarige, winterharde plant. Het is een koolsoort met heel donkergroene bladeren, tegen zwart aan. Daarom kom je ook wel de naam Cavolo nero tegen, wat letterlijk zwarte kool betekent. Palmkool is afkomstig uit Toscane. De naam verwijst naar de groeivorm: het lijkt op een palm, zeker als de onderste bladeren eraf zijn. De plant kan wel tot 3 meter hoog worden. Het is een echte wintergroente. Qua smaak en textuur lijkt het wat op boerenkool maar het heeft iets hardere nerven. Ook is de koolsmaak van palmkool wat sterker dan van boerenkool. Boerenkool is al super gezond maar palmkool heeft nóg meer prachtige eigenschappen voor je gezondheid. Daar kom ik hieronder op terug.

Waar let je op als je het koopt?

Als je palmkool koopt, let er dan op dat de bladeren er mooi fris van kleur en stevig uit zien. Kies voor de gaafste en donkerste bladeren met zo min mogelijk geel. Als de bladeren gelig worden, zijn ze oud. Als het kan, zoek dan bladeren zonder gaten. Op zich zijn gaten geen probleem maar het wijst erop dat rupsen en slakken zich eraan te goed hebben gedaan. Er kunnen nog rupsen en slakken in zijn blijven zitten. Koop palmkool biologisch, als je eraan kunt komen. Palmkool is echter niet overal verkrijgbaar, dus dan ben je al blij áls je het kunt kopen. Soms kun je het bestellen bij een boerderijwinkel. Ook reformwinkels hebben het wel in het assortiment.

Hoe bewaar je palmkool?

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van palmkool is het verstandig om de bladeren eerst goed te wassen om het zand eraf te spoelen. Daarna kun je ze het beste droogdeppen: vocht zorgt ervoor dat de bladeren snel te zacht worden. Bewaar dan de gewassen bladeren in een open bakje met op de bodem een laagje keukenpapier in de groentelade van de koelkast. Je kunt ze ook in een theedoek wikkelen. Liever niet in plastic bewaren omdat er dan teveel vocht in de zak gaat zitten en de bladeren te zacht worden. Als je het goed doet, kun je palmkool wel 3 tot 4 dagen goed houden. Een andere mogelijkheid is om het even te blancheren en daarna in te vriezen.

Hoe maak je het klaar?

Je kunt in de keuken alle kanten op met palmkool. Als je ermee aan de slag gaat, zorg dan dat de bladeren goed gewassen zijn. Daarna kun je de zachte bladeren van de harde nerven af ritsen. Die nerven kun je wel in stukjes snijden en alsnog gebruiken in het kader van ‘no waste’. Doe ze iets eerder in de pan zodat ze alvast wat zachter worden en voeg er daarna de in stukjes gesneden bladeren aan toe. Of gebruik ze in een soep. Hoewel je palmkool zowel rauw als gekookt kunt eten, zijn de nerven rauw niet zo lekker. Ook de stronken zelf zijn te hard en te taai om te eten, net zoals bij boerenkool.

Welke recepten kun je maken met palmkool?

Ik geef je een aantal ideeën om palmkool te eten.

  1. Rauw als salade. Dit is het meest gezond, al geldt ook hier: niet teveel rauwe kool eten vanwege de goitrogenen die de schildklier kunnen vertragen. Af en toe rauwe palmkool is geen enkel probleem. Voor een salade kun je eventueel ook de bladeren heel kort blancheren.
  2. In Italië kom je palmkool vaak tegen in minestrone soep maar je kunt het aan heel veel andere soepen ook toevoegen.
  3. Palmkool is prima om te koken, stoven en roerbakken. Het smaakt heerlijk met een uitje en knoflook erbij. Zo kun je er een lekkere stamppot van maken met puree van knolselderij en bloemkool. Dat maak je compleet met een augurkje erbij.
  4. Een mengsel van gember, kurkuma en peper is een andere lekkere combinatie met palmkool.
  5. Je kunt heerlijke pesto maken van palmkool. Snijd dan de bladeren heel fijn, en maak de pesto in de blender met zonnebloempitten, zout, knoflook, olijfolie, een klein beetje citroensap en evt. pittige geraspte kaas.
  6. Verwerk eens palmkool in een ‘risotto’ van bloemkoolrijst met champignons erbij.
  7. Palmkool smaakt ook prima in een tomatensaus.

Kun je palmkool alleen in de keuken gebruiken?

Het leuke van palmkool is dat het niet alleen een groente is, maar tegelijk een sierkool. Het is dan ook echt een prachtige plant om te zien. Dus niet alleen voor de moestuin! Eigenlijk is het een eetbare sierkool. Het is een tweejarige plant. In de herfst en winter van het eerste jaar kun je de bladeren oogsten. Na de winter schiet de plant snel in bloei. Er komen mooie gele bloempjes in. Dat is vroeg voedsel voor bijen en vlinders. De jonge bloemknoppen zijn trouwens ook eetbaar, net als de bloempjes. De bloemstengels kun je ook nog afknippen en op een vaas zetten.

Welke voedingsstoffen bevat palmkool?

Palmkool is een groente die zeer veel voedingsstoffen bevat. Ik noem de belangrijkste.

  • Vitamine A (bèta caroteen), vitamine B1, B2, B3, B11 (foliumzuur) en B6, een grote hoeveelheid vitamine C en vitamine K
  • Mineralen calcium, magnesium, zink, koper, manganese, kalium, natrium en ijzer
  • Veel antioxidanten, o.a quercetine, sulforafaan en indole-3-carbinol, luteïne en zeaxanthine
  • Veel vezels

Waarom is het zo gezond?

Al deze voedingsstoffen kunnen onze gezondheid ondersteunen. Denk daarbij aan de volgende aspecten:

  1. Palmkool is sterk basisch. Zo helpt het tegen verzuring van het lichaam, waarmee we allemaal te maken kunnen krijgen naarmate de leeftijd vordert.
  2. En zijn wetenschappelijk onderzoeken die aantonen dat palmkool een beschermende werking kan hebben tegen bepaalde vormen van kanker, met name in de darmen. Dit is te danken aan de vele vezels en antioxidanten (vooral sulforafaan en indole-3-carbinol). Die vangen vrije radicalen af. Ook zorgen ze dat sommige gifstoffen worden afgevoerd in plaats van opgenomen in het lichaam. Dit werkt het sterkste als je palmkool rauw eet.
  3. Het kan de oestrogeen stofwisseling bij de vrouw versnellen. Zodoende helpt het beschermen tegen hormoon gerelateerde vormen van kanker, zoals borstkanker en baarmoeder(hals)kanker.
  4. Palmkool kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen, mede doordat het de cholesterol huishouding reguleert. Ook de vele vezels en magnesium helpen de bloeddruk te reguleren en diabetes type 2 te voorkomen.
  5. Door de grote hoeveelheid calcium helpt het de botdichtheid te versterken en een gezond gebit te ondersteunen. Het gebit is belangrijk om goed te kunnen kauwen, wat weer belangrijk is voor veel aspecten van de gezondheid, o.a. het voorkomen van ontstekingen elders in het lichaam.
  6. Ook vitamine K helpt de botten stevig te houden en is belangrijk voor de bloedstolling.
  7. Er zitten veel B-vitamines in palmkool; het is daarmee goed voor je brein.
  8. Foliumzuur (ook een B-vitamine) is o.a. belangrijk voor de vruchtbaarheid en de foetus, de werking van de zenuwen en de aanmaak van rode bloedcellen. Het lichaam kan vitamine B11 niet zelf aanmaken. We moeten het dus uit voeding (of evt. supplement) binnen krijgen.
  9. De pro-vitamine A, luteïne en zeaxanthine zijn goed voor je ogen.
  10. Vitamine A en C zijn o.a. goed voor huid en haar vanwege collageen aanmaak. Vitamine C heeft bovendien nog veel en veel meer functies, zoals ondersteuning van het immuunsysteem.
  11. Palmkool kan helpen in de strijd tegen overgewicht: het bevat veel voedingsstoffen en weinig calorieën maar wel veel vezels en water. Mede dankzij de vezels maar ook dankzij de hoge voedingswaarde is het een zeer goed verzadigende groente.

Heb je er ook al zin in gekregen om palmkool op je menu te zetten? Laat het niet onbekend en onbemind blijven! Deze super gezonde groente past prima in de EetLijn Methode. Het heeft zoveel gezonde eigenschappen dat het haast een ‘must’ is om het regelmatig te eten in de winter!

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl

Heb je belangstelling voor een goede olijfolie om een lekkere pesto met palmkool mee te maken? https://shop.deeetlijn.nl/product/olijfolie/. Deze olijfolie heeft een extreem laag oliezuur wat ontstekingsremmend is. De olijven worden stuk voor stuk met de hand geplukt waardoor ze minder last hebben van beschadiging en oxidatie.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?