Plastic, De EetLijn

Plastic codes, hoe herken je ze en 7 tips om plasticgebruik te verminderen

Plastic, we kunnen bijna niet meer zonder maar hoe moeten we er verantwoord mee omgaan? Het is een vraag die mij heel erg bezighoudt. Ik probeer er zo weinig mogelijk van toe te laten in mijn huishouden. En als ik er een keer niet omheen kan, dan let ik op de code die vermeld staat op elke verpakking. In deze blog vertel ik je over die plastic-codes en wat ze betekenen.

Plastic en het eeuwige leven

Met plastic is iets raars aan de hand. Het is gemaakt om eeuwig mee te gaan maar tegenwoordig wordt het ontworpen om weg te gooien. Overal om je heen zie je plastic en we gebruiken het voor van alles. We verbruiken wereldwijd zoveel plastic dat het de oceanen vervuilt in de vorm van plastic soep. En in elke berm zie je het liggen; plastic wat nooit meer vergaat. Sinds wij een vuilcontainer speciaal voor plastic hebben, merk ik nog beter hoeveel we ervan gebruiken. En dat geeft me extra motivatie om mijn plasticverbruik terug te dringen. Voor het milieu en ook voor mijn gezondheid.

Plastic heeft veilige en onveilige codes

Er zit veel verschil in plastics. Je kunt niet zeggen dat er gezond plastic bestaat, maar de ene soort is wel schadelijker dan de andere. Er zijn inmiddels plastics die afbreekbaar zijn en andere plasticsoorten kun je recyclen. Maar sommige soorten plastic zijn erg schadelijk voor de leefomgeving en bovendien voor ons eigen lichaam. Hoe weet je dan welke soorten plastic veilig zijn om te kopen? Daarvoor moet je vaak onderop de verpakking kijken. Daar vind je een logo in de vorm van een driehoek, met een cijfer erin van 1 tot 7. Deze cijfers vertellen je met welke soort plastic je te maken hebt. Onthoud alvast dat cijfer 2, 4 en 5 veilige codes zijn.

Code 1; ‘Veilig’ tussen aanhalingstekentjes

Code 1 wordt gebruikt voor PET-flessen. Dit is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. Vooral water- en frisdrankflessen worden van dit materiaal gemaakt. Ook saladebakken, koekverpakkingen, olieflessen en allerlei andere verpakkingsmaterialen worden hiervan gemaakt. Voor eenmalig gebruik is deze code relatief veilig maar gebruik deze plastics niet voor een tweede keer. Ik zie vaak dat mensen een flesje opnieuw vullen met kraanwater. Dit kan slecht zijn voor je gezondheid. Ze worden zo niet alleen een bron van bacteriën maar op den duur gaan deze flesjes giftige stoffen lekken. Het zijn stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Zelfs nieuwe flessen kunnen onder invloed van warmte al giftige stoffen lekken. Bijvoorbeeld wanneer je de boodschappen in een warme auto zet.

Code 2; Veilig

Code 2 betekent poly-ethylaan high density (PEHD). Dit is een vrij stevig, ondoorzichtige plasticsoort. Plastic melkkannen (2 liter), boterkuipjes, shampooflessen en de ondoorzichtige sapflessen worden hiervan gemaakt. Dit plastic is recyclebaar en veilig voor je gezondheid.

Code 3; Niet veilig

Deze plasticsoort kun je maar beter vermijden. We kennen het goed onder de naam PVC. Dit betekent polyvinylchloride en het bevat de beruchte weekmakers. Van PVC worden zwembandjes, strandballen, laarzen en nog veel meer artikelen gemaakt. Maar het zit ook in kleren en meubels en dat kun je gelukkig vaak goed ruiken. Denk maar eens aan de specifieke geur van een regenjas. Het lastige is dat we vaak geen alternatief hebben voor deze artikelen, alhoewel iemand tijdens de Facebook live uitzending over dit thema opperde dat vroeger de zwembandjes van kurk waren. De weekmakers in pvc zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding.

Code 4; veilig

Deze plasticcode staat voor Lage Dichtheid Polyetheen (LDPE). Het is een zachte plasticsoort die we vooral kennen van de plastic winkeltasjes. Er wordt ook verpakkingsfolie van gemaakt en folie die aan de binnenkant van drinkpakken zit. LDPE is veilig in gebruik.

Code 5; veilig

Dit is een van de veiligste soorten plastic. Code 5 betekent dat je met polypropeen (PP) te maken hebt, een wat harder soort plastic. Veel plastic bestek, bakjes en magnetronschalen zijn hiervan gemaakt. PP is een veilig plastic wat je vaak kunt hergebruiken.

Code 6; niet veilig

Deze code staat voor polystyreen (PS). Het is een hard soort plastic waar bijvoorbeeld frietbakjes en wegwerpbekertjes van gemaakt worden. Het is bekend dat deze bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken. Die kunnen kankerverwekkend zijn en zelfs neurologisch gevaarlijk zijn. Probeer thee en koffie uit plastic bekertjes zoveel mogelijk te vermijden. Ook soep uit een plastic wegwerpkom is slecht voor je gezondheid. Bovendien is het heel erg milieuonvriendelijk. Meer dan 70% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van deze soort.

Code 7; niet veilig, behalve de biologische plastics

Dit is de restgroep. Hieronder vallen alle plasticsoorten die niet omschreven zijn. Je weet niet of ze veilig zijn of niet. Daarom is het beter om ze te vermijden. Helaas zag ik dat de biologisch afbreekbare zakken die ik in mijn afvalemmer gebruik ook code 7 hebben. Biologisch plastic is natuurlijk een goede keuze. Dit is dus een uitzondering op de regel.

Plastic vermijden is een duurzame stap

Je hoeft geen plasticexpert te zijn om verstandige keuzes te maken. Het is ook niet nodig om helemaal plasticvrij te leven. Daarmee maak je het jezelf wel heel erg moeilijk. Als je 80% van je plasticverbruik kunt verminderen, dan doe je het al hartstikke goed. Door de verpakkingen die je koopt te controleren op code 2, 4 en 5 zet je een belangrijke duurzame stap. Ik heb ook nog wat tips die je kunt toepassen om er minder van te gebruiken.

  1. Koop geen frisdrank (sowieso te veel suiker, dus erg ongezond) of water in plastic flessen. Drink water uit de kraan of neem een goed waterfilter.
  2. Neem een bidon of dopper mee als je onderweg bent.
  3. Gebruik je eigen boodschappentas en schaf netjes aan voor losse groente. Deze zijn in de meeste supermarkten te koop.
  4. Drink geen thee of koffie uit plastic bekertjes.
  5. Om koekjes zit altijd zoveel verpakkingsmateriaal, soms wel drie verschillende soorten. Maak je koekjes lekker zelf. Gebruik pure materialen, zonder toevoegingen. Dat is beter voor je gezondheid en voor het milieu.
  6. Kijk bij je supermarkt goed of je producten kunt kopen zonder plastic verpakkingen en probeer het mee te nemen in papieren zaken.
  7. Als die er niet zijn, ga dan minder naar die supermarkt maar meer naar de bioboer en de markt.

Samen maken we de wereld beter

Als we met z’n allen een beetje kritischer worden, dan komt het vanzelf goed. Dan moet de verpakkingsindustrie op den duur wel met ons mee. Zo maken we met z’n allen de wereld een beetje beter.

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?