Heb jij er vaak last van dat je de hele dag door moet niezen, niezen en nog eens niezen? Met daarbij jeukende, tranende ogen terwijl je je helemaal niet lekker voelt? De eerste gedachte is misschien dat het een verkoudheid is. Maar misschien kan het ook een pollenallergie oftewel hooikoorts zijn. In dit blog vertel ik je meer over een pollenallergie: wat het is en wat de oorzaken en gevolgen zijn. Natuurlijk geef ik je ook tips om er zelf wat aan te doen met voeding, leefstijl en supplementen. En dat is best veel!
Wat is hooikoorts alias een pollenallergie?
De naam ‘hooikoorts’ zet je wel op het verkeerde been. Het gaat bij hooikoorts namelijk niet om een allergie voor hooi, al kan hooi wel een rol spelen. Pollenallergie is een andere naam voor hooikoorts en die dekt beter de lading, alhoewel pollen niet altijd de boosdoeners zijn. In dit blog gebruik ik beide namen door elkaar. Soms kom je de officiële naam allergische rhinitis. Het verwijst naar een overactief immuunsysteem. Hierdoor worden onschuldige prikkels als vijand gezien en dat geeft een allergische reactie. Je kunt de volgende symptomen hebben:
- Jeuk
- Tranende ogen
- De hele dag door niezen, niezen en nog eens niezen
- Algehele malaise
- Vermoeidheid
- Benauwdheid
- Verstopte neus of een loopneus
- Vol gevoel in het hoofd
- Koortsig gevoel
Wat zijn de verschillen met verkoudheid?
De hierboven genoemde symptomen lijken nogal op de verschijnselen die je hebt bij verkoudheid. Toch is het echt iets heel anders. Ik zet de verschillen even op een rijtje.
- De oorzaak van een verkoudheid is een virus. Bij een pollenallergie gaat het om een allergische reactie.
- Bij een verkoudheid kun je een loopneus hebben met witte of gele afscheiding. Dat is afkomstig van de ontsteking. De afscheiding van de loopneus bij een pollenallergie is ‘helder’.
- Bij verkoudheid bij griep heb je koorts en pijn in je hele lijf. Hooikoorts kan wel een koortsig gevoel geven, maar je zult geen hoge koorts ervan hebben. Ook spierpijn hoort er niet bij.
- Een pollenallergie krijg je meteen na blootstelling aan de stoffen die het veroorzaken. Als de allergenen weg zijn (en/of als je de tips uit dit blog opvolgt), gaat het ook weer snel over. Verkoudheid ontstaat na besmetting met een verkoudheidsvirus. Daar kun je een halve tot een hele week (of soms nog langer) continu last van houden.
Van welke stoffen kun je last van hebben bij een pollenallergie?
Er zijn verschillende prikkels die kunnen leiden tot een allergische reactie. Sommige zijn er het hele jaar door, andere zijn seizoensgebonden.
- Pollen (stuifmeel) van bomen. Het verschilt per soort wanneer de bloeitijd is en wanneer dus de periode is dat je er last van kunt hebben. Sommige soorten bloeien al vroeg in het voorjaar, zoals de toverhazelaar. In januari of februari kun je dus al een pollenallergie krijgen!
- Graspollen
- Sporen van zwammen en schimmels.
- Het hele jaar door kun je last hebben van huisstofmijt, schilfers van droge huid en haren van katten, honden en vogels.
Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een pollenallergie?
Er is niet één specifieke oorzaak van een pollenallergie. Verschillende aspecten spelen een rol.
- In sommige families komt vaker hooikoorts voor.
- Leeftijd: Meestal ontstaat hooikoorts voor het 25e levensjaar. Als je het na je 40e niet hebt, komt het meestal niet meer.
- We zijn steeds hygiënischer gaan leven. We ontsmetten van alles en wassen onze handen vele malen per dag, soms met antibacteriële zeep. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem al bij heel kleine prikkels als het ware op tilt slaat.
- De luchtkwaliteit wordt alsmaar slechter en slechter. Pollen kunnen zich hechten aan vervuilde lucht. Als je die lucht inademt, komen de pollen dieper de longen in en zal de reactie heviger zijn.
- Niet goed functionerende darmen. Als je darmslijmvliezen niet goed in conditie zijn, heeft dit direct gevolgen voor je immuunsysteem. Wel zo’n 80% van je immuunsysteem wordt bepaald in je darmen! Als de darmslijmvliezen en darmflora niet in goede conditie zijn, zal er een hyperpermeabele darm (zgn. leaky gut) ontstaan. Dat heeft weer heel veel ontstekingsreacties tot gevolg. Hooikoorts kan één van de gevolgen zijn van darmen die niet goed functioneren. De oorzaken daarvan kunnen heel divers zijn:
– We hebben steeds meer stress. Dit heeft effect op je darmflora.
– Slechte voeding. Denk aan gluten, lactose, suiker en industrieel bewerkte voeding.
– Veelvuldig antibiotica gebruik (waarbij je geen probiotica neemt)
– Kinderen die via een keizersnee ter wereld gekomen zijn hebben een minder goed ontwikkelde darmflora en daarmee een grotere kans op hooikoorts.
– Als een kind geen borstvoeding krijgt, heeft dit ook gevolgen voor de darmflora.
– Vaccinaties kunnen gevolgen hebben voor je darmen. Hierdoor ben je ook gevoeliger voor het ontstaan van een pollenallergie.
Hoe kun je zeker weten dat je een pollenallergie of hooikoorts hebt?
Als je het vermoedt dat je hooikoorts of een pollenallergie hebt, kun je bij de huisarts terecht. Hij of zij zal dan doorvragen op je klachten en symptomen en familiegeschiedenis. Verder kun je dan een huidpriktest laten doen om erachter te komen op welke stoffen je lichaam reageert. Een bloedtest kan ook uitsluitsel geven. Wat ook belangrijk is om uit te laten zoeken, is of er ook kruisreacties zijn. Bij een kruisreactie reageert het lichaam op een stof waarvoor het in principe niet allergisch is. De eiwitten waar het om gaat, lijken wel zo sterk op elkaar dat het lichaam geen onderscheid weet te maken. Zo reageren mensen met een berkenpollenallergie vaak ook op bepaalde fruitsoorten, en bij een graspollenallergie krijg je soms ook klachten bij het eten van ananas, appel, banaan en paprika.
Wat zijn de gevolgen?
De verschijnselen die ik hierboven noemde, zijn allerminst prettig. Maar als je echt een flinke pollenallergie of stevige hooikoorts hebt, kan dit je leven totaal ontregelen. De klachten zorgen vaak voor een slechte nachtrust, met alle gevolgen van dien. Als je ook astma hebt, wordt dit vaak nog erger door hooikoorts. Ook kun je bij hooikoorts (midden)oorontsteking krijgen. Kortom: hoewel hooikoorts geen ernstige aandoening is, kunnen de gevolgen groot zijn.
Welke leefstijladviezen kun je toepassen om de pollenallergie de baas te worden?
Om zo min mogelijk in contact te komen met de pollen, kun je zelf een aantal maatregelen treffen. Ik noem er enkele.
- Ga alleen naar buiten als het regent. Blijf binnen op droge, winderige dagen wanneer er veel pollen in de lucht zitten.
- Houd ramen en deuren dicht tijdens het seizoen van de pollen waar je allergisch voor bent.
- Bedenk dat ’s morgens de hoeveelheid pollen in lucht het grootst is. Ga dus liever later op de dag naar buiten.
- Vermijd grasmaaien of harken omdat dit zorgt voor verspreiding van pollen.
- Draag een stofmasker.
- Laat het wasgoed niet buiten drogen, om pollen te vermijden.
- Als je de keuze hebt voor een vakantiebestemming, kun je er rekening mee houden dat er aan zee en hoog in de bergen minder stuifmeel in de lucht zit dan in het binnenland.
- Houd via internet op een pollenkalender in de gaten wanneer er veel stuifmeel in de lucht zit.
Wat kan de dokter doen?
Als de (huis)arts constateert dat je hooikoorts hebt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Eigenlijk zijn het geen behandelingen maar symptoombestrijding.
- Neusspray met anti-histaminica, die ervoor zorgen dat de allergische reactie vermindert.
- Neusspray met corticosteroiden, om de ontstekingsreactie te verminderen.
- Het is mogelijk om een vaccinatie te krijgen tegen hooikoorts. Dit wordt immunotherapie genoemd. Er wordt dan een dosis ingespoten van de stof waar je allergisch voor bent, met als doel om het immuunsysteem eraan te laten wennen.
Helaas hebben al deze medicijnen vaak vervelende bijwerkingen én genezen ze de hooikoorts niet.
Wat kun je met voeding doen?
Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen aan hooikoorts met voeding:
- Zorg voor gezonde darmen. Een prachtig hulpmiddel daarbij is kefir. Kefir is gefermenteerde voeding. Dit kan hooikoortsklachten juist ook wat versterken. Daarom is het beter om lang voor het hooikoorts seizoen al te beginnen met darmherstel. De EetLijn Methode is o.a. gericht op darmherstel.
- Pas op met gefermenteerde voeding, omdat hier veel histamine in zit. Dit kan extra klachten geven bij hooikoorts. Wees dus voorzichtig met met tempeh, alcohol, oude kaas, en zuurkool.
- Eet geen industrieel bewerkte voeding. Dit is funest voor je darmflora vanwege smaakstoffen, conserveringsmiddelen, suikers, slechte E-nummers. Ook daarin is de EetLijn Methode ideaal: we gebruiken geen industrieel bewerkte voeding.
- Gebruik Bèta glucanen. Dat zit o.a. in edelgist en haver.
- Mensen met hooikoorts blijken vaak een tekort aan vitamine D te hebben. Dit is ook een factor die een rol speelt in een overactief immuunsysteem. Gebruik dus voeding die rijk is aan vitamine D (vooral vette vis en paddenstoelen).
- Gebruik voeding die rijk is aan zink, o.a. pompoenpitten en oesters.
- Gember remt de afgifte van histamine en kan zo de allergische reactie verminderen.
Welke supplementen kunnen zinvol zijn?
Na en naast voeding en leefstijl zijn er enkele supplementen die kunnen ondersteunen bij hooikoorts. Doe dit echter alleen als je ook je voeding aanpast. Anders heeft het weinig zin.
- Vitamine D3
- Zink(sticks)
- Probiotica als supplement
- Glutathion (een zeer sterke antioxidant)
- Curcuma (met zwarte peper voor betere opnamek)
Zoals je ziet: je kunt meer tegen een pollenallergie alias hooikoorts doen dan je denkt! Zoals bij heel veel kwalen en aandoeningen is ook hier een goede darmgezondheid cruciaal. Ik hoop dat je je voordeel kunt doen met alle informatie en tips. Als je het helemaal goed wilt doen voor je darmen én je algehele gezondheid, kun je bij De EetLijn terecht. Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl
Heb je belangstelling voor zink als supplement? https://shop.deeetlijn.nl/product/zink-sticks/