Radijsjes zijn super gezond, dat ga je ontdekken in dit blog. Jammer dat veel mensen ze niet lusten vanwege de pittige smaak. Maar weet je dat daar 4 oplossingen voor zijn? Maar eerst: Wat is radijs?
Wat is radijs?
Radijsjes zijn eigenlijk de ondergrondse, bolvormige stengels van de plant met een klein worteltje eraan. Boven de grond groeit alleen het loof. Meestal koop je een bosje radijsjes met loof er nog aan. Er zijn rode, roze en witte radijsjes. Een bijzondere soort, die je niet zo vaak ziet, is watermeloenradijs. Die radijs is veel groter, zo’n 5 cm doorsnee, en komt uit China. De buitenkant ziet eruit als meiraap, de binnenkant ziet eruit als watermeloen. Vandaar de naam. De smaak is echter hetzelfde als de gewone radijs. Radijs is een pittige groente. De smaak is te omschrijven als een mosterdachtige smaak. Het heeft wat weg van wasabi. Hoe jonger ze zijn, hoe pittiger ze smaken. Ook radijs behoort tot de familie van de kruisbloemigen, net zoals kolen. Dat zijn meestal wintergroenten. Het seizoen voor radijs is van lente tot zomer, maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar.
Waar let je op als je ze koopt?
Als je radijsjes koopt, let er dan op dat de bolletjes stevig zijn en zonder plekjes. Het liefst koop je ze als bosje met het loof er nog aan. De blaadjes moeten dan fris groen zijn. Losse radijsjes zijn vaak wat pittiger. Soms hebben de radijsjes barstjes. Dit komt doordat er dan veel water in zit. Je kunt ze dan overigens nog prima eten.
Hoe bewaar je radijsjes?
Je kunt radijs ongeveer twee weken in de koelkast bewaren. Haal dan wel de radijsjes los van het loof, omdat het loof anders gaat groeien op de radijsjes. De voedingsstoffen gaan dan uit de radijsjes. Ook kunnen ze voos worden als het loof eraan blijft zitten. Het loof kun je het beste dezelfde dag van aankoop opeten. De losse radijsjes kun je bewaren in een bakje met vochtig keukenpapier om ze zo lang mogelijk goed te houden.
Wat kun je met radijs?
Radijsjes zijn op veel manieren te gebruiken. Er is veel meer mee te doen dan je denkt! Je kunt alles ervan eten: de radijsjes, het loof, en ook kun je de zaadjes opkweken tot kiemen. Ik noem een paar bereidingsideeën.
- Je kunt radijsjes rauw eten in een salade. Als je dat te pittig vindt, kun je ze even laten liggen. Een klein beetje zout erop verzacht ook de pittige smaak.
- Je kunt ze zo ook heel goed op brood eten.
- En wat denk je van een risotto met radijs, bleekselderij, blauwe kaas en Slendier rijst?
- Ook kun je prima soep maken van radijs, inclusief het loof.
- Gebakken, heel of in plakjes, gaat goed in een roerbakschotel.
- In een ovenschotel of stamppot smaken ze ook heerlijk.
- Ook zijn radijsjes lekker als snoepgroente, al dan niet op een tapasplank.
We gooien niets weg!
Gooi het loof niet weg! Als het nog fris is, kun je het prima gebruiken door de salade. Als het loof verlept is, kun je het nog heel goed in soep gebruiken. In de biowinkel kun je radijszaad kopen om kiemgroente te maken. Laat de zaadjes ontkiemen op een pluk natte watten. Na vijf dagen zijn het bommetjes van gezondheid. Je kunt ook radijskiemen kopen in de biowinkel. De kiemen smaken nog veel sterker dan de radijsjes zelf.
Wat kun je doen als je de smaak te pittig vindt?
Misschien vind je radijs niet zo lekker omdat ze erg pittig zijn. Je kunt die scherpe smaak op verschillende manieren wat verzachten.
- Het schilletje eraf halen (gooi dat niet weg, maar gebruik het in de soep).
- Door radijs te verwarmen verflauwt de scherpte. Roerbak de radijsjes of kook ze.
- Als je radijsjes bestrooit met een klein beetje Himalayazout, wordt de smaak minder scherp.
- Laat ze een paar dagen liggen: hoe jonger de radijsjes, hoe scherper ze zijn.
Wat zijn de eigenschappen van radijs?
Radijsjes bevatten veel vitamines. Er zit veel vitamine C, K, A en diverse B-vitamines in. Ook bevatten ze verschillende mineralen: kalium, calcium en magnesium. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels en plantenstoffen, waardoor ze heel verzadigend zijn. Dat klinkt nog niet heel indrukwekkend, maar als je gaat kijken wat al die stoffen kunnen betekenen voor je gezondheid, dan duizelt het je…
Waarom zijn radijsjes zo gezond?
- De vitamine C die er in radijsjes zit is een antioxidant: het beschermt de cellen. Ook is vitamine C goed voor je weerstand. Vitamine C helpt ook bij de opbouw van de vaatwanden, door de aanmaak van collageen. Zo werkt het ook tegen de verhoging van slechte cholesterol. Daarnaast helpt het bij het gezond houden van botten en tanden.
- De pittige smaak van radijs is afkomstig van de stof allylisothiocyanaat (die ook in wasabi en mosterd zit). Deze komt vrij uit de glucosinolaten (sterke antioxidanten) door die te kauwen. Deze stof heeft een kankerremmende werking in de blaas doordat het daar ophoopt. In het algemeen helpt het de cellen om gezond te blijven. In de maag beschermt het tegen ziekmakende indringers.
- Radijs bevat veel zwavel, wat de lever beschermt.
- De vele vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang, werken tegen diverticulitis, en helpen hartziekten, diabetes en darmkanker te voorkomen.
- Radijs bevat een stof die gezwollen slijmvliezen in de neus en longen helpen te slinken waardoor je beter kunt ademen en meer lucht krijgt (dit werkt bij wasabi en mosterd ook zo).
- In het algemeen is radijs ook een soort ‘anti-kankergroente’, net zoals broccoli. Er zitten stofjes in die leiden tot apoptose, geprogrammeerde celdood van kankercellen. Dit geldt in het bijzonder voor vormen van kanker in de mond, nierkanker en kanker in de ingewanden.
- Radijs kan helpen bij de ontgifting vanwege de anthocyaninen (ook antioxidanten). De nieren gaan harder werken zodat de gifstoffen, die opgeslagen liggen, uitgescheiden worden.
- Ook werkt radijs antibacterieel en tegen huidinfecties. Het is ook goed voor een gezonde huid vanwege het vocht.
- Radijs bevat veel voedingsstoffen, maar weinig calorieën. Daardoor voel je je lang verzadigd. Zodoende kan radijs helpen in de strijd tegen overgewicht.
- Vanwege de vochtafdrijvende werking en kalium dat erin zit, werkt radijs bloeddruk regulerend.
- Radijs is goed voor hart- en bloedvaten.
Dat is een indrukwekkende lijst met positieve aspecten van radijs, vind je niet? Reden genoeg om ze regelmatig te eten en eens een andere bereiding uit te proberen dan je gewend bent. Zeker als je niet houdt van de pittige smaak.. Radijs past prima in de EetLijn Methode: het is pure voeding voor je lichaam. Wil je meer weten over de EetLijn? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl
Wil je meer lezen over vitamine C? https://www.deeetlijn.nl/vitamine-c-wat-je-teveel-binnenkrijgt-plas-je-weer-uit-was-dat-maar-waar/
Tot slot 2 heerlijke recepten met radijs: Romige radijsrisotto en romige radijssoep.