‘Ik hoef maar naar een taartje te kijken en ik word al dik!’ We lachen er maar een beetje om als iemand dat zegt, maar toch zit er een kern van waarheid in. Want je spijsvertering begint al voordat je ook maar een hap hebt genomen. In deze blog leg ik je uit hoe dat kan en je krijgt 10 spijsverteringstips.
Verbeter je spijsvertering
Helaas zijn er veel mensen waarbij de spijsvertering niet vlekkeloos verloopt. Dat kan zich uiten in allerlei vervelende kwalen. Daar ga ik hier niet dieper op in. In deze blog bespreek ik hoe je ervoor kunt zorgen dat je spijsvertering zelf verbetert. Als die op orde is, dan kan het zijn dat de kwalen vanzelf verminderen of overgaan.
Wat is spijsvertering eigenlijk?
De spijsvertering kunnen we plat benoemen als alles tussen mond en kont. Of van roepertje tot poepertje. Het is alsof je eten op een lange lopende band in je lichaam terecht komt. Je lichaam voert een selectieproces uit waarbij stapje voor stapje alle goede voedingsstoffen gebruikt worden als energie en de reststoffen worden uitgescheiden. Je kan je wel voorstellen dat zo’n proces zorgvuldig moet gebeuren en dat er onderweg ook wel iets mis kan gaan. Uiteraard is het ook belangrijk dat we niet zomaar alles opeten want dan verstoren we die hele spijsvertering.
Neus en ogen doen ook mee
Maar voordat we ook maar één hapje gegeten hebben, is de lopende band van de spijsvertering al opgestart. Dat gebeurt via de neus en de ogen. Dit zijn de organen die seintjes doorgeven aan de hersenen. Als je bijvoorbeeld langs de bakker loopt en je ziet een etalage vol heerlijke taartjes, dan is de kans groot dat je hiervan gaat watertanden. Je ogen zetten het sein op groen. Hierdoor start je mond met het aanmaken van meer speeksel en je alvleesklier met het aanmaken van insuline. Dit is nodig om het spijsverteringsproces op gang te helpen. Hetzelfde gebeurt via de neus. Ruik je dat er iemand in huis gaat koken, dan krijg je acuut honger (mits het een lekkere lucht is natuurlijk).
10 tips voor een goede spijsvertering
Hoe zorgen we goed voor onze spijsvertering? Door zorgvuldige afwegingen te maken van wat we eten. Maar ook door met aandacht te eten en te luisteren naar ons lichaam. Maar hoe doe je dat?
- Eet met mes en vork. Niet alleen omdat dit netjes is, maar ook omdat je dan kleinere hapjes neemt dan met een lepel.
- Kauw je eten goed. Bij de methode ‘hap-slik-weg’ krijgen je hersenen niet voldoende tijd om je lichaam een seintje te geven dat je vol zit. Daardoor eet je meer dan nodig is.
- Eet met aandacht. Men noemt dat ook wel mindful eten. Vind je dit moeilijk? Leg dan af en toe je bestek even neer voor een korte pauze.
- Drink 15 tot 30 minuten voor de maaltijd een groot glas water. Doe je dit elke dag, dan weet je lichaam op den duur: er komt eten aan! Zo wordt de spijsvertering rustig op gang geholpen. Water kan ook obstipatie voorkomen.
- Niet drinken tijdens de maaltijd. Hierdoor verdunt je maagsap en kan je eten minder goed verteerd worden.
- Niet praten tijdens het eten. Zo hou je je aandacht bij het eten en krijg je ook minder lucht naar binnen. Als je het eten een sociaal moment vindt, waarop je met elkaar de dag bespreekt, dan zou je kunnen kiezen om na te tafelen. Dat betekent dat je tijdens het eten stil bent, maar daarna een moment neemt om gezellig te kletsen.
- Rust uit na het eten. Vroeger gingen de mannen nog wel eens ‘uitbuiken’, een beetje lekker hangen op de bank. Dat is niet nodig, een rustige wandeling is zelfs goed voor de peristaltiek van je darmen. Maar ga niet intensief sporten.
- Luister naar je lichaam. Wat doet je lichaam met de voeding die je net hebt ingenomen? Bepaalde voedingsstoffen lokken reacties uit. Sommige mensen kunnen heftig reageren op bijvoorbeeld melk, nachtschades of koffie. Iedereen is hier anders in.
- Eet vezelrijk voedsel: hiervan gaan je darmen echt goed aan het werk.
- Eet probiotica zoals kefir. Dit is goed voor je darmflora. Je maakt het gemakkelijk zelf met behulp van de kefirstarter. Of maak het je gemakkelijk met de complete kefir startset met kefirmaker en 2 zakjes kefirstarter. Deze producten zijn allemaal verkrijgbaar in de webshop van De EetLijn.
Superfood
Voor een gezonde spijsvertering is goed eten en drinken heel belangrijk. Want je kunt niet verwachten van je lichaam dat ze jarenlang optimaal blijft functioneren wanneer je daar niet op let. Wist je dat er bepaalde producten zijn die een gezonde spijsvertering bevorderen. Dit zijn de superfoods voor je darmen:
- Gember en kurkuma. Dit zijn wortels die heel gezond zijn. Koop ze het liefst biologisch. Je herkent ze aan een stempeltje in de wortel. Gemberwortel kun je haast overal kopen maar kurkuma niet. Neem dan gewoon de poedervorm, dit is net zo gezond. Gember en kurkuma verwerk je in allerlei wokgerechten en gember is natuurlijk algemeen bekend als rustgevende thee.
- Eet tenminste een keer in de week zuurkool. Dit is net als kefir een probiotica. Het is een gefermenteerde groente en daardoor heel gezond. We kennen het van de zuurkoolstamppot, maar wist je dat je er ook een frisse soep of salade van kan maken. Heerlijk voor zomerse dagen.
- Ik eet ze één keer per jaar, eigenlijk te weinig. Want oesters zijn heel goed voor je darmen.
- Ken je kimchi nog niet? Dan moet je dat snel eens gaan proberen. Het is een Koreaans gerecht van gefermenteerde kool. Superfood voor je darmen. In mijn programma 365 dagen gezond van A tot Z besteed ik er veel aandacht aan.
- Bananen zijn er in twee soorten: rijp en onrijp. De rijpe bananen kunnen verstoppingen veroorzaken, de onrijpe werken juist laxerend. Onrijpe bananen bevatten prebiotica, dit is voeding voor probiotica.
- Eet meer spruitjes! Hierin zitten glucosinaten die een lekkende darm helpen voorkomen.
- Gebruik Himalayazout in plaats van gewoon keukenzout. Dit is veel gezonder.
Gezond leven, lekker eten
Dat was weer een hele hoop informatie! En dan zijn dit alleen nog maar de tips die algemeen gelden. Wanneer je een specifiek darmprobleem hebt, dan kun je nog met een hele boel vragen blijven zitten. Ik raad je aan om dan contact te zoeken met een van De EetLijncoaches. Zij helpen je om GEZOND(er) te worden. En nog belangrijker…ze helpen ook om GEZOND(er) te blijven. Want gezond leven en lekker eten gaan echt samen! Kijk even op de site van De EetLijn en zoek een coach in jouw buurt.