Herken je dit? Een mooie, leuke, spannende film kijken samen met familie of vrienden en dan ondertussen lekker wat knabbelen… Ja, we weten allemaal wel dat dat meestal niet de gezondste snacks zijn, maar toch… Nou, laten we dan maar groentechips nemen, dat lijkt een stuk gezonder… Dat dénken we. Maar niets blijkt minder waar. In dit blog kun je alles lezen over de nadelen van TV-voer, inclusief groentechips. Natuurlijk geef ik ook tips voor alternatieven.
Wat versta ik onder TV-voer?
TV-voer is geen algemeen gebruikte term. Daarom is het goed om even te omschrijven wat ik ermee bedoel. Wat mij betreft gaat het om alles wat je lekker weg knabbelt terwijl je voor de TV zit: allerlei soorten chips, toastjes, borrelnootjes, pinda’s, hartige koekjes, zoute stengels, sojacrackers, ovenzoutjes, kaasbolletjes, rijstcrackers, krokantjes… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je snapt het vast wel!
Waarom eten we voor de TV?
Allereerst kunnen we ons afvragen waarom we zo graag eten als we voor de tv zitten. Daar zijn een heleboel redenen voor te noemen:
- Gezelligheid. Het lijkt wel eens of gezelligheid direct verbonden is met eten. We zijn altijd geneigd om te eten, bij elke gelegenheid. Het ‘hoort’ erbij. Zo lijkt het.
- Samenzijn is verbonden met eten. Voor veel mensen heeft het iets van vieren en delen en het geeft verbinding. We vieren tegenwoordig alles met eten.
- Gewoonte: voor veel mensen is het een gewoonte. We gaan voor de tv zitten om een film of een serie te kijken, te ‘Netflixen’ (het is al veelzeggend dat dit een werkwoord is geworden!) en daar hoort dan eten bij. Dat is de gewoonte. Elk weekend. En soms zelfs elke avond.
- Reclames spelen ook een belangrijke rol in ons eetgedrag voor de tv. Dat gebeurt op verschillende manieren. Zowel door in reclames situaties te laten zien waarin je dat bepaalde product kunt eten (voor de tv, samen, een moment van gezelligheid) als door de frequente reclames tijdens programma’s. Zo word je steeds met je neus bovenop al dat lekkers geduwd. De industrie maakt daar sluw gebruik van.
Wat is er mis met TV-voer?
Vervolgens kunnen we ons afvragen of het erg is dat we voor de tv eten. Laat ik voorop stellen dat het er niet om gaat wat je af en toe eet of doet, maar om wat je ‘altijd’ eet. Dan zijn er verschillende factoren die maken dat het niet echt de beste keuze is om voor de tv te eten. Denk aan de volgende aspecten:
- De ingrediënten van het eerder genoemde tv-voer zijn veelal bepaald niet gezond te noemen: (zonnebloem)olie, suiker in allerlei varianten, zout, vet, toevoegingen van geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
- Het zijn zeer sterk bewerkte producten. Met pure voeding heeft dat niets te maken.
- Je blijft ervan eten! Dat heeft o.a. te maken met E621 als smaakstof. Dat zorgt ervoor dat je stopknopje op non-actief komt te staan. Bovendien eet je voor de tv veelal gedachteloos. Hierdoor vang je de ‘ik-zit-vol-signalen’ niet op en blijf je dooreten.
- Vaak komt er ook ongezond drinken (frisdrank en/of alcohol) op tafel.
- Het wordt snel een gewoonte. Hoe vaker je voor de tv eet, hoe meer het een gewoonte wordt en hoe meer je tv kijken gaat associëren met eten.
Wat kunnen de gevolgen zijn van ’s avonds laat eten?
Niet alleen eten voor de t.v. maar überhaupt ’s avonds laat eten kan nogal wat negatieve gevolgen hebben. Ik noem kort de belangrijkste punten.
- Verstoring van de hormoonbalans van ghreline en leptine
- Laaggradige ontstekingen
- Brandend maagzuur
- Slaapproblemen
In dit blog kun je uitgebreid lezen over avondsnacks: https://www.deeetlijn.nl/een-avondsnack-kun-je-die-ongestraft-gebruiken-alles-op-een-rijtje-en-9-tips-voor-snack-time/
Zijn groentechips een beter alternatief?
Groentechips, dat klinkt pas gezond! Een aantal jaren geleden verschenen ze opeens. Eerst in de natuurwinkels maar tegenwoordig kun je ze ook in de supermarkt kopen. Zou dat dan een beter alternatief zijn? Ik moet je helaas teleurstellen. En eigenlijk… zijn groentechips in zeker opzicht nog slechter dan gewone chips. Dat heeft te maken met verschillende aspecten.
- Om te beginnen eet je er al snel méér van dan van ‘gewone’ chips. Juist omdat je denkt dat je gezond bezig bent.
- Groentechips bevatten vaak ongezonde ingrediënten. Ze zijn vaak gefrituurd in zonnebloemolie. Dit bevat veel omega 6 waardoor het ontstekingsbevorderend is.
- Ook bevatten groentechips door het bewerkingsproces transvetten en er zit veel zout in. Sommige soorten bevatten ook allerlei andere toevoegingen als suikers en conserveringsmiddelen.
- Ze zijn gemaakt van groenten die vrij veel koolhydraten bevatten: bieten, pastinaak, wortelen. Doordat er in het bereidingsproces veel vocht aan onttrokken wordt, zit er in 1 portie groentechips al snel ruim 10 g suiker. Dat is 2,5 suikerklontje!
- Door het frituren ontstaat er veel acrylamide. Zelfs veel meer dan de toegestane hoeveelheid in gewone aardappelchips! Voor groentechips bestaat er (nog) geen limiet. Vandaar dat ze in de winkel kunnen liggen.
- Groentechips moeten veel langer gefrituurd worden dan aardappelchips doordat ze meer vocht bevatten. Zodoende wordt er ook meer acrylamide gevormd. Over acrylamide kun je lezen in dit blog: https://www.deeetlijn.nl/acrylamide-een-bedreiging-voor-onze-gezondheid-met-11-tips-om-de-risicos-te-beperken/
Al met al is het dus wel duidelijk dat groentechips sowieso geen goed alternatief zijn voor ‘gewone’ chips, hoe gezond het ook klinkt.
Mag je dan niks eten voor de TV?
Mag je dan nooit iets eten als je voor de TV zit? Allereerst: ik ben niet degene die voorschrijft wat wel en niet mag. Ik geef je slechts een aantal overwegingen zodat je zelf een keuze kunt maken. Een aantal aandachtspunten zijn:
- Maak er geen gewoonte van. 1x per week is meer dan genoeg!
- Bedenk wat en hoeveel je wilt eten en maak daar eventueel afspraken over.
- Kies iets wat je echt lekker vindt, iets wat je een 9 of een 10 geeft.
- Maak zelf lekkere hapjes die EetLijnProof zijn.
- Gebruik de reclameblokken om even te bewegen.
- Probeer het eens zonder en maak lekkere kruidenthee of chocolademelk van amandelmelk met pure rauwe biologische cacaopoeder.
Welke ideeën zijn er voor ‘gezond(ER)’ TV-voer?
Er zijn heel veel snacks te bedenken die op zichzelf gezond zijn. Houd wel rekening met de eventuele gevolgen van ’s avonds laat eten. Ik geef je een aantal suggesties:
- Onbewerkte noten
- Noten, even gebakken in de airfryer met kruiden die je lekker vindt en Culieet/Green Sweet Syrup
- Hartige snackblokjes zie https://www.deeetlijn.nl/wp-content/uploads/2023/03/Kaas-knoflook-snacks.pdf?fbclid=IwY2xjawFIGJ5leHRuA2FlbQIxMAABHTrCw8CpwKtaf9cuBFHXuBeTvD9oBjcKhMAz1dIVqmRduv5eP7G9WOT5PA_aem_x22jo6a9Pi1bIG-j69EVMw
- Spiesjes met kaas/komkommer/augurk/snoeptomaatjes
- Toastjes van EetLijnbrood met eigengemaakte smeerseltjes als guacamole
- Wat kaas (niet teveel of te laat)
- Een gekookt eitje met wat rookvlees eromheen. Let erop dat er geen toevoegingen in het rookvlees zitten, in ieder geval geen E-621!
- Stukje koude kip of kalkoen
- Gehaktballetjes (rund of kip), zelf gebakken zonder toevoegingen
Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is wat ik wil zeggen: af en toe voor de tv iets eten is geen probleem maar maak er geen gewoonte van. Voor je het weet is het aan automatisme geworden. Let op wat je eet en áls je iets eet, geniet er dan ook echt van. Als je de EetLijn Methode volgt, heb je een schat aan informatie om goede én lekkere keuzes te kunnen maken. In ieder geval kom je niets tekort!
Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl. Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.