Prostaat, De EetLijn

De prostaat: Als je er een hebt, zorg er dan goed voor! Met deze 14 tips gaat je dat lukken!

Iedereen weet wel dat de prostaat het orgaan is waar mannen op latere leeftijd behoorlijk last van kunnen krijgen. In dit blog ga ik dieper in op de prostaat en de klachten die kunnen ontstaan. Deze info is van belang voor mannen, maar ook voor vrouwen die een man in huis hebben die ze willen ondersteunen bij de verzorging van de prostaat.

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot. Het orgaan ligt in de onderbuik vlakbij de uitgang van de blaas. Hij maakt onderdeel uit van het mannelijk voortplantingssysteem. Een groot deel van de mannen zal in meerdere of mindere mate last krijgen van hun prostaat naarmate ze op leeftijd komen. Er zijn meerdere verschillende klachten maar de meest voorkomende zijn prostaatontsteking (prostatitis) en vergroting van de prostaat (prostaathypertrofie). Ook prostaatkanker is een bekende ziekte die vaak vrij ernstig kan verlopen.    

Wat is de functie van de prostaat?

De functie van de prostaat ligt hoofdzakelijk in de vruchtbaarheid en niet in de seksualiteit. De prostaat bestaat uit verschillende kwabben. Deze kwabben bevatten heel veel klierbuisjes die het prostaatvocht produceren. Die klierbuisjes komen uit in de zaaduitstortingsbuis en plasbuis. De functie van de prostaat bestaat uit het vervoer van zaadcellen bij het klaarkomen waarbij de zaadcellen naar de prostaat worden gepompt. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven op de reis naar buiten en in de vagina. Bij de ejaculatie (zaadlozing) trekt de prostaat samen en wordt het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) door de plasbuis naar buiten geperst. De blaashals wordt ook samengetrokken waardoor het sperma niet in de blaas kan stromen.

Waarom is het belangrijk om de prostaat gezond te houden?

Het gezond houden van de prostaat is zeer belangrijk. Een van de redenen is om prostaatkanker, een ziekte die ernstig kan verlopen, te helpen voorkomen. Hoewel een vergrote prostaat lang niet altijd leidt tot prostaatkanker, kan dit wel. De voedingstips verderop in dit blog gelden dan ook algemeen voor het gezond houden van de prostaat.

Wat is prostaatontsteking?

Prostaatontsteking ontstaat nooit zomaar uit zichzelf en is heel vaak het gevolg van blaasontsteking of een ontsteking aan overige urinewegen. In het geval van een acute blaas- of urineweginfectie, die niet meteen behandeld wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden naar de prostaat waardoor er prostaatontsteking kan ontstaan. Deze aandoening hoeft niet perse met de leeftijd te maken te hebben alhoewel mannen die ouder worden gevoeliger zijn voor ontstekingen waardoor er wél meer kans op is dan bij jonge mannen.

De symptomen waar je een prostaatontsteking aan kunt herkennen

  • Heel vaak grotere aandrang dan normaal bij het plassen
  • Moeite met het ophouden van de plas
  • Het plassen gaat moeizamer dan normaal
  • Er kan koorts optreden samen met koude rillingen

Er zijn ook een aantal mogelijk bijkomende symptomen

  • Bloed in de urine
  • Tijdens en vlak na het plassen een jeukend en/of branderig gevoel
  • Lage rugpijn en/of een pijnlijk gevoel tussen de anus en de balzak
  • Pijnsteken in de liezen tijdens een zaadlozing

Wat is prostaatvergroting?

De prostaat ligt om de urinebuis heen. Als iemand een vergrote prostaat heeft, geeft dat druk op de urinebuis waardoor het plassen steeds moelijker zal gaan. Een vergroting van de prostaat overkomt eigenlijk elke man naarmate hij ouder wordt. Prostaatvergroting hoeft niet altijd klachten te geven; ongeveer 1/3 van de mannen krijgt echt problemen met plassen, wat één van de symptomen is.

Bij een vergroting van de prostaat kunnen de volgende symptomen optreden

  1. Het duurt even voordat de eerste plas komt. Er is wel aandrang.
  2. De urinestraal is zwak en soms zijn er zelfs
  3. alleen maar druppeltjes urine.
  4. Last van nadruppelen.
  5. Tijdens en vlak na het plassen een branderig gevoel.
  6. Steeds meer moeite hebben met het ophouden van de urine.
  7. Vaker moeten plassen, zeker gedurende de nacht.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij een vergrote prostaat?

Als iemand echt last heeft van de bovenstaande symptomen van een prostaat vergroting, dan is een bezoekje aan de huisarts op zijn plaats. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Er kunnen medicijnen voorgeschreven worden die de prostaat kunnen verkleinen.
  • Medicijnen die ruimte creëren rond de prostaat.
  • Een combinatie van 2 bovenstaande medicijnen.
  • Er kan een operatieve ingreep gedaan worden via de buikwand of via de plasbuis met een lasermethode om de prostaat te verkleinen, zodat de druk minder wordt.

Wat kun je doen met voeding en leefstijl voor de prostaat?

Er zijn geen specifieke preventie methodes voor prostaatproblemen maar er zijn wel heel sterke aanwijzingen dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen in het voorkomen van prostaatproblemen. De ervaring leert dat het Westerse dieet, dat bestaat uit veel bewerkte voeding met veel suikers en ongezonde vetten, een belangrijke bijdrage levert aan het ontstaan van prostaatproblemen. Ik noem een aantal aspecten die belangrijk zijn voor een gezonde prostaat.

  1. Vitamine D3 kan helpen om de prostaat te beschermen tegen prostaatvergroting. Door regelmatig in de zon te zijn zonder zonnebril en zonnebrand en met ontblote armen. In de winter is het zeker het raadzaam om extra vitamine D3 te gebruiken in de vorm van een supplement.
  2. Vette, wilde wis bevat veel omega 3. Dit is ook voor de prostaat belangrijk. Eet liever vis dan (bewerkt) rood vlees. Rood vlees lijkt de kans op prostaatkanker te verhogen.
  3. Selenium is een heel belangrijke en krachtige anti-oxidant die kan bijdragen aan het voorkomen van prostaatkanker. Dit is gebleken uit meerdere onafhankelijke wetenschappelijke studies. Er zit selenium in vette vis, eieren en noten (vooral paranoten). Indien nodig kun je een selenium supplement nemen, uiteraard samen met het advies van de arts.
  4. Zink is een mineraal dat heel goed is voor je lichaam, o.a. voor je weerstand. Helaas kan het in heel grote hoeveelheden averechts werken.
  5. Broccoli is enorm rijk is aan anti-oxidanten, de beschermers van de lichaamscellen. Er zit een stofje in, sulforafaan, dat speciaal bij de bescherming tegen prostaatkanker een belangrijke rol speelt. Zet dus regelmatig een flinke portie broccoli op je menu en eet regelmatig (dit mag dagelijks!) en pluk broccolikiemen. Zo’n 20 gram kiemen doet voor je gezondheid net zoveel als een portie van 600 gram broccoli stronken. Die 2 versterken elkaar. Behalve een beschermende werking om prostaatkanker te voorkomen, kan broccoli zelfs bijdragen om een bestaande tumor te verkleinen. Het eten van broccoli kiemen is niet alleen voor mannen gezond!
  6. Fruit, met name rood en paars fruit, bevat heel veel anti-oxidanten heeft. Die zorgen voor versterking van het immuunsysteem en daarmee verkleinen  versterkt en dat verkleint de kans op problemen met de prostaat.
  7. Tomaat verdient een speciale vermelding vanwege de aanwezigheid van de zeer sterke antioxidant met de naam lycopeen. Hoe roder een vrucht of groente hoe meer lycopeen. Met name prostaatproblemen zouden voorkomen of (ten dele) teruggedrongen kunnen worden door deze stof. Verwarm tomaten altijd om ervoor te zorgen dat de lycopeen vrijkomt. Je kunt heel eenvoudig je porti broccoli al in de pan vergezellen van een tomaat.
  8. Ook (pro) Vitamine A (caratenoïden) lijken de ontwikkeling van prostaatkanker te kunnen helpen voorkomen.
  9. Jodiumtekort speelt mogelijk een rol in de ontwikkeling van prostaatkanker. Zorg dus voor voldoende jodium. Je vindt dit in o.a. eieren en zeewieren.
  10. Fyto-oestrogenen  (bèta-sitosterol en lignaan resp. in pompoenpitten en lijnzaad) kunnen helpen om de klachten bij een goedaardige prostaatvergroting te beperken. Dit geldt met name als de prostaatvergroting het gevolg is van teveel oestrogenen of een verkeerde omzetting van testosteron. Fyto-oestrogenen reguleren dan de oestrogeen- en testosteronbalans.
  11. Groene Thee bevat stoffen die gunstig werken op beschadigde cellen in het lichaam, ook in de prostaat.
  12. Zorg voor gezonde darmen. Dit is van belang voor de omzetting van fyto-oestrogenen in de voeding naar een bruikbare vorm.
  13. Voldoende bewegen. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat mannen die regelmatig bewegen wel 30% minder kans hebben op prostaatproblemen dan mannen die aanzienlijk minder in beweging komen. Zelfs het krijgen en behouden van een erectie kan verbeterd worden door voldoende bewegen.
  14. Activiteit tussen de lakens. Regelmatige seks helpt de prostaat alert en gezond te houden. Je kent wel de term ‘use it or loose it’. Dit gaat zeker voor de prostaat op. Die vindt het niet leuk als hij niet regelmatig in actie ‘mag komen’. Zodra de man geen seks meer heeft, of minder, gaat de prostaat in kwaliteit achteruit. Onderzoeken laten zien dat mannen die vaak een zaadlozing hebben 30% minder kans hebben op prostaatproblemen dan bij mannen bij wie dit niet het geval is. De beste manier om je prostaat gezond te houden, is regelmatig seks.

Welk specifiek supplement kun je inzetten bij prostaatproblemen?

Er is een bijzondere plant die de functie van de prostaat lijkt te ondersteunen: zaagbladpalm. Ook bij klachten van een vergrote prostaat kan dit helpen. Het handigste is om zaagbladpalm of zegepalm binnen te krijgen, is via een supplement.

Wat kun je verder doen?

Wacht niet met de prostaat verzorgen totdat je klachten hebt. Het is belangrijk daar eerder mee te beginnen. Hoe eerder je ermee begint, hoe minder kans je hebt op problemen en hoe effectiever de maatregel zal zijn. Geef deze informatie dus ook door aan zonen en kleinzonen, als je die hebt. Ook al eet je nog zo gezond en doe je er alles aan om m.b.v. voeding en leefstijl prostaatproblemen te voorkomen, dan nog is het voor de oudere man aan te raden om regelmatig een check up te laten doen of er sprake is van(dreigende) prostaatproblemen. Er is een eiwit in het bloed aantoonbaar, PCA, waarvan de waarde omhoog gaat bij prostaatkanker en vaak ook bij prostaatvergroting. De arts kan inschatten of verder onderzoek nodig is. En dan nog steeds blijven gezonde voeding en leefstijl van groot belang. Daar heb je gelukkig zelf veel invloed op!

Heb je belangstelling voor een supplement met zaagbladpalm? https://shop.deeetlijn.nl/product/prostavit-met-zegepalm-zaagpalm-en-pompoenpitextract/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?