Zitten De EetLijn

Zitten, is dat het nieuwe roken? En 10 tips om méér te bewegen.

Zitten is het nieuwe roken!!! Als we de onderzoeken mogen geloven, kunnen de effecten van langdurig zitten zelfs levensbedreigend zijn. Het schijnt trouwens nog erger te zijn dan roken. Maar je kunt er niet altijd omheen. Veel mensen werken echter op kantoor en maken veel uren achter het bureau en…. hebben veel zituren. Maar hoe doorbreek nou je die ‘slechte’ maar vaak noodzakelijke gewoonte?

Oude gewoontes veranderen…

In het blog van vorige week heb ik je nog verteld hoe lastig het kan zijn om oude ingesleten gewoontes te veranderen. Vorige week heb ik 7 tips gegeven hoe je je goede voornemens deze keer wél kon laten lukken. Ik heb het toen o.a. gehad over voeding. Maar ook qua bewegen is het een must dat we oude gewoontes gaan doorbreken. Meer bewegen maar voorál: minder zitten! Deze week ga ik je 10 voorbeelden geven om je bewust te maken en op weg te helpen hoe jij jouw zitpatroon kunt doorbreken. Je lijf zal je er enorm dankbaar voor zijn!

Nederlands is het 2st zittende land ter wereld

Wist je dat Nederland het 2st zittende land is van de hele wereld? Libanon staat op nummer 1, Duitsland staat op nummer 9 en Nederland doet het uitstekend, maar niet heus, met een tweede plek. Nederlanders zitten gemiddeld maar liefst 8,7 uur per dag. Niet eens altijd alleen op je werk, alhoewel dat wel een grote rol speelt. Normaal ben je trots op een tweede plek maar dit is allerminst iets om trots op te zijn. Het is zelfs desastreus voor je gezondheid dus hoe eerder we van die tweede plaats verstoten zijn, hoe beter het voor de Nederlanders is.

Wanneer zitten we dan allemaal?

  • Aan de ontbijttafel
  • In de auto naar het werk
  • Als we aan het werk zijn op kantoor
  • Gedurende de koffiepauze
  • We zitten te telefoneren
  • Tijdens de lunch
  • Daarna weer achter ons bureau
  • Met de koffiepauze
  • Onder de vergadering
  • In de auto op weg naar huis
  • Tijdens het avondeten aan tafel
  • Als we een tukkie doen, zittend in de stoel
  • ’s Avonds voor de buis en dán???
  • Gaan we LIGGEN om te slapen!
  • En als je veel pech hebt en je hebt last van je ademhaling ’s nachts, dan ga je ZÍTTEN  om te slapen.

Dus we zítten wat af!!!

Wat zijn de gevolgen van te veel zitten?

Zitten levert stress op voor het lichaam, zowel mentaal als fysiek. Het zorgt voor een slechtere concentratie en kan zelfs angstaanvallen veroorzaken. Én rugklachten! Ook meer kans op diabetes type 2 en kanker (m.n. darmkanker en eierstokkanker). Én stoelgangproblemen. Een te lange zittijd kan erger zijn dan gebrek aan beweging! Sterker nog… Al loop je elke ochtend 1 uur te wandelen en je zit daarna de hele dag op je ‘krent’ (excusez le mot), dan doet het lange zitten je beweging eigenlijk al bijna weer te niet. M.a.w. je zou bijna beter de hele dag door om de 20 à 30 minuten even kunnen bewegen dan ’s morgens jezelf 3x in de rondte sporten en daarna de hele dag zitten.

Wat kunnen we er aan doen?

Allemaal leuk een aardig, al die doemverhalen, maar wat kun je er aan doen? Want je zult maar een baan hebben waarbij je veel moet zitten. Geen werkgever die het leuk vindt als jij gaat roepen dat je meer moet gaan bewegen van ‘tante’ Nettie. Die zeggen: “Ben je wel goed bij je hoofd? Dat doe je maar in je eigen tijd!” En gelijk hebben ze toch? Een bedrijf moet draaien en winst maken en voor jou 10 anderen die wél hard willen werken en niet zo nodig hoeven te bewegen in de ‘baas zijn tijd’. Dus… hoe lossen we het op? Ik geef je hieronder een tiental tips die jou zullen helpen je zittijd te verkorten en/of te onderbreken.

  1. Wanneer je met de auto naar het kantoor ‘moet’, parkeer hem dan wat verder weg en loop het laatste stuk.
  2. Als je met het openbaar vervoer gaat, stap dan een paar haltes van te voren uit en loop het laatste stuk. Of blijf staan tijdens een korte rit met de tram of de trein. Of ga een deel van de rit staan.
  3. Neem nóóit de lift maar ALTIJD de trap!
  4. Stop met mailen naar je collega 2 bureaus verder op maar loop er naar toe.
  5. Ga lopen tijdens het telefoneren en ga zeker tijdens de pauze lopen en dan in deze volgorde: Eerst lopen (op een lege maag) en daarna eten.
  6. Wen jezelf aan om meer te drinken. Alles wat er in komt, moet er ook weer uit! Duzzzz…. dat levert ritjes op richting het toilet!
  7. Spreek met je collega’s af om staande te vergaderen.
  8. Er zijn zitkussens die wiebelen waardoor je een actieve zithouding creëert. Door deze af te wisselen met een bureaustoel trigger je continue andere spiergroepen wat een positief effect heeft. Of neem een bobattbal i.p.v. een bureaustoel.
  9. Vraag aan je werkgever een stabureau, en dat kan heel simpel zijn. Een statafel die je op feestjes tegenkomt. Ideale hoogte voor je laptop en je hebt continu je bovenbenen aangespannen wat super is om je zittijd te onderbreken. Wissel statijd om met zittijd.
  10. Als je ’s avonds op de bank ploft om een mooie film te bekijken die wel 4 uur duurt, bij wijze van spreken dan, onderbreek dan liefst elk half uur de zittijd door even naar het toilet te gaan, thee te zetten, de trap een keer op en neer te lopen enz. enz. Dagelijks of regelmatig 3 à 4 uur aaneengesloten zitten is echt fnuikend voor de gezondheid. Onderbreek je zittijd!!!

Genoeg motivatie?

Hier wil ik het even bij laten maar ik ben nog lang niet uitgekletst. In een volgend blogbericht ga ik jou mijn eigen gouden tip geven om meer in beweging te komen. Want voor vrouwen ligt het weer nét even iets anders als voor mannen. Ga hier maar alvast mee aan de slag en volgende keer méér. Wil je gemotiveerd worden om méér te bewegen? Bewegen is een essentieel onderdeel van De EetLijn Methode. De EetLijn werkt met coaches die jou ook bij dít stukje kunnen ondersteunen.

Facebook live

Wil je de Facebook live uitzending bekijken die bij dit blog hoort? Klik op deze link. 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?