Zuurkool, De EetLijn

Zuurkool: alleen maar zuur of juist een uiterst gezonde groente?

Zuurkool, je houdt ervan of je gruwelt ervan. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. Als je het niet graag lust, probeer het dan maar lekker te gaan vinden want je darmen worden er super blij van.

Zuurkool

Waar denk jij als eerste aan bij zuurkool? Aan stamppot met aardappelen, spekjes en verse rookworst van Unox (of de HEMA)? Misschien nog wat ananas erdoor? Dat is voor de meeste mensen het bekende plaatje. Als je echter koolhydraatbewust wilt eten, zijn aardappelen een ‘no go’ en zal je andere oplossingen moeten vinden. Die zijn er genoeg. Ik kom daar hieronder op terug.

Wat is zuurkool?

Zuurkool is gesneden witte kool die door melkzuurbacteriën gefermenteerd is. De zure smaak wordt gevormd tijdens het fermentatieproces. Er is ook zuurkool van rode kool. Je kunt verschillende soorten zuurkool kopen in de winkel zoals wijnzuurkool en kruidenzuurkool.

Fermentatie

Fermenteren is een al heel oude manier om voedsel langer houdbaar te maken. Het grote voordeel van gefermenteerde groente is dat het product als het ware voorverteerd wordt zonder koken of bakken. Juist door de aanwezigheid van de bacteriën kunnen de meeste mensen gefermenteerde voeding goed verdragen. Je darmen zijn er superblij mee: het is probiotische voeding. Dit geldt ook voor o.a. kefir en (Griekse) yoghurt.

Hoe wordt het gemaakt?

De fijngesneden kool wordt in een grote voorraadput gestopt en bestrooid met zout. Daar bovenop liggen plastic zakken die met water gevuld zijn, als een soort grote waterballonnen. Onder die ballonnen kan geen zuurstof komen en door zuurvormende bacteriën krijgt de kool na 3 tot 8 weken een zure smaak. Vroeger hadden veel mensen een speciale pot in huis om zuurkool te maken: de Keulse pot.

Hoe maak je zelf zuurkool?

Je kunt ook zelf thuis zuurkool te maken. Verwijder dan de buitenste bladeren en kern van de witte kool en snijd de rest in fijne reepjes. Vervolgens doe je zout (en eventueel peperkorrels of kruiden) bij de kool en kneed je het met je handen totdat er vocht vrijkomt. Doe het in een glazen pot, met het vocht, en druk het mengsel goed aan. Dek het af met een heel koolblad en/of leg er iets zwaars op. Je zult zien dat de kool dan onder het vocht komt te staan. Laat de afgesloten pot dan drie tot acht weken staan. Doordat er geen zuurstof bij komt, gaan de bacteriën aan het werk en ontstaat de zuurkool.

Waar let je op als je het koopt?

Als je de zuurkool niet zelf maakt, kun je het kopen bij de supermarkt of groenteboer. Het liefst heb ik zelf losse zuurkool uit het vat. Is dat er niet, dan volstaat een zakje wijnzuurkool zeker ook maar verse is meestal beter omdat die niet gepasteuriseerd is. Gepasteuriseerde zuurkool is verhit. Daardoor gaan de mooie bacteriën dood en heb je er dus geen profijt van. De zuurkool moet dus nog rauw in het pak zitten. Het probleem is echter dat de fermentatie doorgaat, ook als het in een zakje gestopt wordt. Dan kunnen de zakjes bol gaan staan en zelfs knappen. Dat kan nogal gevaarlijke situaties opleveren. Vandaar dat de meeste zuurkool gepasteuriseerd (verhit) wordt.

De ultieme oplossing

 

Gelukkig is er iets op gevonden. Sommige merken (o.a. Kramer) geven de zuurkool een na-vergisting. Tijdens dit proces worden ook alle restsuikers (die van nature in de kool zitten) verbruikt, zodat er geen verdere fermentatie in de verpakking meer plaatsvindt. Dit geldt voor lang niet alle merken! Lees dus altijd het etiket. Let er ook op dat de verpakte variant geen conserveringsmiddelen bevat. En uiteraard altijd even checken of er geen suiker aan toegevoegd is.

Wat kun je er allemaal mee doen?

Je kunt deze heerlijke gezonde groente op verschillende manieren eten:

  1. Stamppot is het meest voor de hand liggend. Als je koolhydraatbewuste stamppot maakt, kook dan de bloemkool en/of pompoen apart zodat de zuurkool niet te lang verhit wordt. Maak de puree, schep de zuurkool erdoor en verwarm nog iets maar maak het niet te heet zodat je de bacteriën spaart. Een klont roomboter erdoor maakt het helemaal áf!
  2. In een salade smaakt zuurkool ook prima. Je kunt het combineren met sla, cranberries en noten. Ook feta smaakt er lekker bij.
  3. Je kunt ook zuurkoolsap maken. Dat schijnt erg gezond te zijn maar ik heb het eerlijk gezegd nog nooit gedaan. Wellicht even googelen als het je aanspreekt?

Waarom is het zo gezond?

Zuurkool heeft een aantal fantastische eigenschappen waardoor je het best regelmatig op je menu mag zetten. Ik zet een paar van die aspecten op een rijtje.

  • Doordat het gefermenteerd is en je lichaam er meer voedingsstoffen uit op kan nemen in vergelijking met een ander product, kunnen je darmen de vitamines en mineralen beter opnemen waardoor je méér profijt ervan hebt en dus langer verzadigd bent.
  • Het versterkt je immuunsysteem door de helende werking op je darmen. Gezondere darmen betekent eigenlijk per definitie een gezonder immuunsysteem.
  • Door het verzadigend effect kan zuurkool helpen bij een gezonder gewicht, mede omdat het heel weinig calorieën en koolhydraten bevat.
  • Het bevat heel veel vezels die ook zorgen voor een verzadigd gevoel.
  • Zuurkool kan je spijsvertering helpen bevorderen door de pre- en probiotica.
  • Het bevat heel veel vitamine C. Spoel de zuurkool niet af, want dan spoel je deze vitamine weg!
  • Zuurkool bevat vitamine K2, wat goed is voor de botgezondheid.
  • Darmen zijn je tweede brein en die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden via de hersen-darm as. Dus gezondere darmen betekenen een gezonder brein. Indirect helpt deze groente dus om je breingezondheid te verbeteren.
  • Het kan helpen om je cholesterolwaarde in goede banen te leiden. Daardoor is zuurkool tevens positief is voor hart en bloedvaten.
  • En last but not least, weet je nog wat ik al meerdere keren verteld heb over kool? Dat kankercellen daar geen vriendjes mee zijn? Dat geldt voor zuurkool nét zo.

Zuurkool: eet het maar eens wat vaker! Ook in De EetLijn gebruiken we regelmatig zuurkool vanwege alle mooie eigenschappen. Gezond én lekker!

Wil je meer weten over De EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl of neem alvast een kijkje op https://www.deeetlijn.nl/het-programma/

Wil je meer lezen over de rol van probiotica en onze gezondheid? https://www.deeetlijn.nl/de-darmen-het-hart-van-je-gezondheid/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?